Realitatea internationala pe scurt (27 Decembrie 2018)

Rusia testează o dronă nucleară

Surse de la Kremlin au dezvăluit că s-a început testarea unei drone subacvatice cu capacităţi nucleare, ce ar putea fi folosită în Marea Neagră. Sursele au dezvăluit pentru agenţia oficială de presă TASS că drona subacvatică, botezată Poseidon, este deja în teste. Existenţa acestei arme a fost dezvăluită pentru prima dată chiar de către Vladimir Putin, în discursul său despre starea naţiunii.

Încă din Ianuarie, un raport al Pentagonului a dezvăluit că Rusia este în posesia unei drone nucleare subacvatice, capabilă să ducă o ogivă nucleară. Un oficial american a avertizat cu acel prilej că Rusia și-a diversificat capacitățile nucleare, avînd un avantaj strategic asupra SUA. Dispozitivul ar putea, de asemenea, să fie imposibil de interceptat dată fiind viteza sa, estimată la 24.000 km/h, astfel că mulţi analiști au declarat-o o „armă a Apocalipsei”.

Ruşii au precizat că drona este deja în teste, fiind transportată de un submarin. Ea face parte din programul de înarmare a Rusiei pentru perioada 2018-2027, dar ar urma să intre rapid în dotarea flotei Kremlinului. Drona putea fi folosită pentru atacuri nucleare cu încărcături de 2 megatone asupra bazelor navale, dar şi grupurilor portavioane inamice. Specialiştii spun că astfel de atacuri ar distruge complet porturile ţărilor vizate – SUA şi aliaţii acestora, printre care şi România.

Ruşii au precizat că drona este deja în teste, fiind transportată de un submarin. Ea face parte din programul de înarmare a Rusiei pentru perioada 2018-2027, dar ar urma să intre rapid în dotarea flotei Kremlinului. Drona putea fi folosită pentru atacuri nucleare cu încărcături de 2 megatone asupra bazelor navale, dar şi grupurilor portavioane inamice.

Racheta rusească care poate învinge scutul de la Deveselu, România, testată sub ochii lui Putin

Vladimir Putin a supervizat, Miercuri, un test efectuat cu succes al unui nou sistem rus de rachetă hipersonică - Avangard -, care poate fi dotat cu ogive nucleare şi convenţionale. Preşedintele rus a observat testul dintr-o clădire a Ministerului rus al Apărării, la Moscova. Testul propriu-zis a avut loc însă în Extremul Orient rus, scrie News.ro. Liderul de la Kremlin a anunţat, în Martie, o serie de noutăţi în domeniul înarmării - inclusiv sistemul Avangard -, într-un discurs pe un ton deosebit de belicos.

El sublinia atunci că acest tip de rachetă poate să lovească în orice punct pe glob şi să scape unui scut antirachetă construit de Statele Unite.

”Zidul” cu Mexicul l-a blocat pe Trump la Casa Albă. Contestat chiar și de republicani

Americanilor nu le prea tihnesc aceste sărbători. Chiar în ziua de Crăciun, Donald Trump a ameninţat că închiderea parţială a activităţii Guvernului federal va dura pînă cînd i se va da satisfacţie în legătură cu finanţarea unui zid la frontiera cu Mexicul. Preşedintele e cu atît mai supărat cu cît criza bugetară îl ţine blocat la Casa Albă, împiedicîndu-l să-şi petreacă sărbătorile în Florida, aşa cum îşi dorea. Agasat că blocarea activităţii guvernamentale i-a stricat planurile de Crăciun, Preşedintele n-a ezitat să strecoare o ameninţare în mesajul de sărbătoare.

Donald Trump: ”Nu vă pot spune cînd se va relua activitatea Guvernului. Vă pot în schimb asigura că Guvernul nu va funcţiona pînă cînd nu obţin banii pentru zid. Zid, gard, cum vreţi să-i spuneţi. Oricum s-ar numi, e acelaşi lucru: o barieră în calea oamenilor care vin în valuri în ţara noastră şi în calea drogurilor.”

Finanţarea a aproximativ un sfert dintre programele federale - inclusiv ale Departamentelor de Securitate Internă, Justiţie şi Agricultură - a expirat Vinerea trecută, la miezul nopţii. Impasul se simte chiar la Casa Albă. Muzeele şi monumentele din Washington vor rămîne închise pînă la deblocarea crizei. Nici măcar luminiţele în Bradul Naţional de Crăciun n-au mai fost aprinse. Președintele doreşte 5 miliarde de dolari pentru construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, pentru a frîna imigrația clandestină. Opoziția democrată este dispusă să voteze alocarea a doar 1,3 miliarde de dolari, pentru îmbunătățirea sistemului de supraveghere a graniței.

Chuck Schumer, liderul minorităţii democrate din Senat: Nu va trece de Senat, nici astăzi, nici săptămîna viitoare, nici anul viitor, aşa că, domnule Preşedinte Trump, dacă vreţi să redeschideţi Guvernul, trebuie să renunţaţi la planurile cu zidul, pur şi simplu!”

Cu doar 51 de mandate din cele 100 ale Senatului și două în plus din Ianuarie, republicanii nu dispun de cele 60 de voturi necesare pentru adoptarea legii bugetului. Dar Trump nu este susţinut nici măcar de toţi republicanii.

Tinerele care fug din Venezuela, forțate să se prostitueze pentru cîțiva dolari

Peste 3 milioane de venezueleni au părăsit țara în ultimii ani, de la izbucnirea crizei economice. Dintre aceștia, un milion au ajuns în Columbia, potrivit datelor ONU. În țara vecină au ajuns și sute de mii de tinere, iar multe dintre ele sunt forțate să se prostitueze pentru a supraviețui. Un reportaj realizat de Fox News a arătat că inclusiv fete minore, de 14 ani, sunt obligate să își vîndă trupul pentru cel mult 7 dolari. Tinerele sunt așteptate la graniță de traficanții de persoane, care le păcălesc că le vor ajuta. Iar după ce le iau documentele, le trimit proxeneților din Columbia.

Alți venezueleni care ajung în Columbia, pentru a supraviețui, vînd produse șoferilor, la semafoare, sau își vînd părul. Guvernarea dezastruoasă din Venezuela a cauzat o criză economică de proporții, cu o inflație estimată la 10 milioane la sută pentru 2019. În prezent, se află ”doar” la 1,4 milioane la sută. Printre tinerele care ajung să se prostitueze în Columbia se numără chiar și profesoare sau polițiste.

Minorele pregătite să ucidă. Răpită la 13 ani și trimisă în ”misiune” într-un atac sinucigaș

Falmata este una dintre sutele de adolescente răpite de militanții din Nigeria și forțate să îndeplinească misiuni pentru ei. În mod miraculos, a supraviețuit. Avea doar 13 ani cînd a fost răpită de doi bărbați, în timp ce se îndrepta spre casa unei rude. A ajuns într-o tabără uriașă improvizată. Nu știa unde se află. ”Erau multe corturi în pădure. Fetele erau puse în corturi și trebuia să dormim pe niște covoare mari”, povestește Falmata.

Tabăra aparținea grupării Boko Haram, formată din militanți care vizează crearea unui stat islamic în Nordul Norvegiei. ”Am vrut să scap, dar nu exista nici o șansă”. Apoi a fost pusă să facă o alegere - să se căsătorească cu un soldat sau să meargă în ”misiune”. A refuzat prima variantă, invocînd că este ”încă prea tînără”. Dar nu știa nici ce înseamnă termenul de ”misiune”. Falmata descrie tabăra ca fiind înfricoșătoare. ”Ne-am speriat că soldații vor înfrînge tabăra în orice moment și nu ne vor cruța, crezînd că suntem soțiile luptătorilor”, spune ea.

Viața în tabără era, pe de altă parte, monotonă. Trezit, rugăciune, mîncare, curățenie, rugăciune, curățenie - toată ziua. Au fost lecții zilnice de rugăciune, ore lungi de recitare a versetelor din Coran. În timp ce ura totul în tabără, a găsit refugiu în rugăciune. Dar rutina zilnică i-a fost întreruptă brusc. Falmata a fost luată de cîțiva bărbați înarmați și a fost instruită să se pregătească pentru ceva important. Picioarele îi erau decorate cu henna, iar părul ei îndreptat. Urma să se căsătorească cu un luptător?

Două zile mai tîrziu a fost luată de mai mulți luptători. O bombă a fost pusă în jurul taliei ei. I s-a spus că dacă va ucide necredincioși, va ajunge direct în paradis. Ținta ei era un loc aglomerat. ”Am început să plîng. Mi-au spus să am răbdare, să accept că despre asta e viața. La atingerea Paradisului totul va fi mai bine”, povestește Falmata, potrivit BBC.

Ea și alte două fete au fost duse la marginea unui sat. Ținta lor erau zonele aglomerate. Toate trei aveau detonatoare în mînă. Erau supravegheate mereu de la distanță. Pe drum, s-au consultat: să realizeze sau nu misiunea? Au ales să abandoneze. După ce i-a cerut unui străin să o ajute să-și îndepărteze centura, Falmata a luat-o la fugă. A cerut ajutorul unor străini și a fost răpită pentru a doua oară. De o altă tabără. După o lună trăită în aceeași rutină, a fost trimisă iar în misiune. Cum a scăpat de ochii curioși ai soldaților care o însoțeau, s-a pierdut în pădure. A găsit mai mulți fermieri care i-au dat centura cu explozibil jos. Și a scăpat.

Hoţ moldovean, prins de Moş Crăciun în Italia

Un tînăr care încerca să fure din magazinele din Italia a fost oprit de un bărbat deghizat în Moş Crăciun. Incidentul a avut loc în oraşul Carpi din apropiere de Modena, înainte de Crăciun. Un tînăr din Republica Moldova care se plimba prin magazinele din centrul istoric al oraşului, încercînd să profite de aglomeraţia de Sărbători ca să fure, a fost oprit de un bărbat deghizat în Moş Crăciun, scrie Modena Today. Moldoveanul a vrut să fugă, dar Moş Crăciun l-a imobilizat şi l-a ţinut pînă la venirea unei patrule de carabinieri. Aceştia l-au arestat imediat pe tînărul moldovean, mai ales că, la vederea oamenilor legii, s-a legitimat şi un act de identitate românesc falsificat.  

Moscova acuză Israelul de o „încălcare grosolană a suveranităţii” Siriei, în urma unor atacuri aeriene

Rusia a acuzat Miercuri Israelul de „încălcarea grosolană a suveranităţii” Siriei, al cărei teritoriu a fost vizat Marţi, potrivit Damascului şi Moscovei, de atacuri aeriene ale forţelor israeliene, relatează AFP. „Este evident că este vorba despre o încălcare grosolană a suveranităţii Siriei”, a apreciat Ministerul de Externe într-un comunicat, în care îşi exprimă „îngrijorarea cea mai mare” faţă de aceste atacuri în care Damascul şi Israelul dau vina unul pe celălalt. Presa siriană de stat scrie că aviaţia israeliană a bombardat Marţi seara instalaţii situate în apropierea Capitalei siriene, Damasc, în timp ce Armata israeliană afirmă că s-a apărat de un tir antiaerian de rachetă provenind din Siria. La rîndul său, Ministerul rus al Apărării a denunţat Miercuri atacuri „provocatoare” ale forţelor aeriene israeliene, acuzînd Israelul că a pus în pericol avioane de linie.

Atacul, efectuat potrivit Armatei ruse prin survolarea teritoriului libanez, „a avut loc în momentul în care două avioane de linie care nu provin din Rusia se pregăteau să aterizeze pe aeroporturile de la Beirut (Liban) şi Damasc (Siria)”, a declarat un purtător de cuvînt al Ministerului rus al Apărării, Igor Kinaşenkov, citat într-un comunicat. „Atacurile aeriene au fost din nou efectuate de către Armata israeliană, «sub protecţia avioanelor de linie»”, a denunţat diplomaţia rusă.

Rachetele israeliene au ameninţat două avioane de linie civile. Tirurile de rachete israeliene din seara de Crăciun contra Siriei au ameninţat în mod direct două avioane civile, a subliniat Miercuri Ministerul rus al Apărării citat de agenţia rusă de presă Intefax, scrie Reuters. Ministerul, care nu a precizat ce zboruri anume au fost ameninţate, a anunţat că apărarea antiaeriană siriană a distrus 14 dintre cele 16 rachete israeliene lansate contra unor ţinte nespecificate, în apropiere de Damasc. Trei militari sirieni au fost răniţi în aceste atacuri aeriene, potrivit presei siriene.

Armata israeliană nu a făcut vreun comentariu cu privire la atacurile aeriene semnalate sau la acuzaţiile ruse. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care participa la o ceremonie de înmînare a unor diplome unor noi piloţi din cadrul Forţelor aeriene israeliene, nu a evocat în vreun fel în mod direct aceste informaţii. Însă el a reafirmat voinţa Israelului de a împiedica orice „ancorare militară iraniană în Siria” care, a apreciat el, reprezintă o ameninţare la adresa Israelului. Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), rachetele, în parte interceptate deasupra Damascului, vizau zone rurale la Vest şi la Sud-Vest de Capitala siriană.

Germania nu mai vrea noi arme nucleare americane în Europa

Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, şi-a exprimat opoziţia faţă de desfăşurarea de noi arme nucleare în Germania şi restul Europei, într-un interviu pentru dpa.

„În nici o circumstanţă Europa nu trebuie să devină scena unei curse a înarmării. Desfăşurarea de noi arme nucleare va fi primită cu o rezistenţă sporită în Germania”, a declarat Mass. În interviul dat publicităţii Miercuri, Maas declară, de asemenea, că se opune rezilierii Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), încheiat în 1987 între fosta URSS şi SUA, referitor la eliminarea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Moscova şi Washingtonul se acuză reciproc că încalcă Tratatul INF. Washingtonul denunţă desfăşurarea de către Moscova a sistemului de rachete 9M729, despre care Washingtonul susţine că au o rază de acţiune de peste 500 km, ceea ce constituie o încălcare a Tratatului INF. La rîndul său, Moscova susţine că Washingtonul nu a prezentat niciodată dovezi ale unor astfel de încălcări şi că SUA au fost prima ţară care a încălcat acordul prin desfăşurarea de elemente strategice ale scutului antirachetă în Europa.

Mai devreme, luna aceasta, Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit în timpul întîlnirii sale anuale cu presa despre pericolul tot mai mare al unui război nuclear, atenţionînd că acesta „ar putea duce la distrugerea întregii civilizaţii şi posibil chiar a întregii planete”.

„Armamentul nuclear este în mod cert un răspuns greşit”, a spus Heiko Maas. „Politica anilor 1980 nu ajută la găsirea de răspunsuri pentru întrebările zilei de azi”, a adăugat el. Ministrul de Externe al Germaniei a invitat la „o nouă arhitectură pentru controlul armelor”, care să vizeze „nu doar armele nucleare, ci şi sistemele de arme moderne şi autonome, precum roboţii ucigaşi”.

Accident neobișnuit în Germania: 20 de răniți în urma unei coliziuni dintre două căruțe

Accident soldat cu 20 de răniţi în Germania. Nu orice fel de accident, ci unul cu trăsuriA avut loc chiar în ziua de Crăciun, cînd mai mulţi turişti din Bavaria au plecat într-o excursie cu două trăsuri. Doar că, la o trecere la nivel cu calea ferată, caii primei trăsuri s-au oprit brusc. Iar cel care era la hamurile trăsurii din spate se pare că nu a lăsat suficientă distanţă şi nu a putut evita impactul, iar atelajul s-a răsturnat.Mai multe echipaje de ambulanţă s-au deplasat la locul accidentului. Persoanele grav rănite au fost transportate la spital cu elicopterul. Caii înhămaţi la cele două trăsuri nu au suferit răni grave.Poliţia germană a deschis o anchetă, pentru neglijenţă.

Rusia avertizează Statele Unite să evite orice efort de influenţare a succesiunii la Tron în Arabia Saudită

Administraţia Vladimir Putin a avertizat Statele Unite să evite orice efort de influenţare a succesiunii la Tron în Arabia Saudită, exprimîndu-și susţinere pentru controversatul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, suspectat de implicare în asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, scrie mediafax.

Mihail Bogdanov, adjunct al ministrului rus de Externe şi emisar în Orientul Mijlociu al Preşedintelui rus, Vladimir Putin, a afirmat că prinţul Mohammed bin Salman are tot dreptul de a-i succeda regelui Salman bin Abdulaziz, în vîrstă de 82 de ani. „Sigur că ne opunem ingerinţelor. Poporul saudit şi conducerea trebuie să decidă asupra acestor chestiuni. Regele a luat o decizie şi nu îmi pot imagina pe ce temei cineva din America se poate amesteca într-o astfel de problemă şi poate stabili cine ar trebui să conducă Arabia Saudită acum sau în viitor. Este o problemă internă a Arabiei Saudite”, a declarat Mihail Bogdanov, potrivit agenţiei de presă Bloomberg.

Lideri ai Congresului SUA i-au atribuit prinţului moştenitor Mohammed bin Salman asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi în Consulatul saudit din oraşul turc Istanbul, argumentînd că Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a ajuns la aceeaşi concluzie.

Rusia a construit relaţii foarte bune cu Arabia Saudită de cînd regele Salman l-a numit pe prinţul Mohammed bin Salman moştenitor al Tronului. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost foarte încîntat să îl întîlnească pe prinţul Mohammed bin Salman la summitul Grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente G20, desfăşurat recent în Buenos Aires (Argentina).

După ce prinţul Ahmed, fratele regelui Salman, a revenit la sfîrşitul lunii Octombrie în Arabia Saudită, au apărut speculaţii că unii membri ai familiei regale ar vrea să îl numească pe acesta Rege. Prinţul Mohammed bin Salman, în vîrstă de 33 de ani, şi-a consolidat puterea de cînd a fost numit, în 2017, succesor la Coroana Regală saudită, marginalizîndu-şi adversarii.

Oficiali americani au semnalat recent că ar putea susţine numirea prinţului Ahmed drept Rege saudit, au declarat sub protecţia anonimatului surse saudite citate de agenţia Reuters. Deşi Preşedintele american, Donald Trump, a evidenţiat necesitatea menţinerii relaţiilor cu Arabia Saudită, în pofida asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, rezident în SUA, alţi lideri de la Washington l-au criticat dur pe prinţul Mohammed bin Salman. Senatorul republican Lindsey Graham l-a numit pe potenţialul viitor Rege saudit „nebun” şi „periculos”.

Cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internaţional. Canada, Franţa, Statele Unite şi Germania au introdus sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului.

Jamal Khashoggi a dispărut pe 2 Octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercînd să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o „ficţiune”, a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot. Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut clarificări din partea Arabiei Saudite în acest caz.

Moscova acuză Israelul de ”încălcare grosolană a suveranităţii” Siriei

Rusia a acuzat Miercuri Israelul de ”încălcare grosolană a suveranităţii” Siriei, al cărei teritoriu a fost vizat Marţi, potrivit Damascului şi Moscovei, de lovituri aeriene ale forţelor israeliene, relatează AFP, potrivit agerpres. ”Este vorba evident de o încălcare grosolană a suveranităţii Siriei”, a afirmat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, exprimîndu-şi marea preocupare privind loviturile aeriene respective în legătură cu care Siria şi Israelul se acuză reciproc.

Potrivit media de stat siriene, aviaţia israeliană a bombardat Marţi seara poziţii situate în apropiere de Damasc, în timp ce Armata israeliană a afirmat că s-a apărat împotriva unui tir antiaerian cu rachetă provenită din Siria. La rîndul său, ministerul rus a denunţat Miercuri loviturile aeriene ”provocatoare” ale forţelor aeriene israeliene acuzînd statul evreu că a pus în pericol avioane de linie. Atacul, întreprins, potrivit Armatei ruse, survolînd teritoriul libanez, ”s-a produs într-un moment în care două avioane de linie, care nu erau originare din Rusia, se pregăteau să aterizeze pe aeroporturile din Beirut (Liban) şi Damasc (Siria)”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, într-un comunicat. ”Loviturile au fost din nou efectuate de către Armata israeliană ‘sub protecţia’ unor avioane de linie”, a continuat diplomatul rus.

Potrivit Moscovei, aviaţia israeliană a utilizat 16 bombe în cursul acestor lovituri, dintre care 14 au fost distruse de către sistemele siriene de apărare antirachetă. Trei militari sirieni au fost răniţi în cursul bombardamentelor, potrivit sursei.

Relaţiile dintre Rusia, aliată a regimului sirian, şi Israel s-au complicat de la un incident din Septembrie, cînd apărarea antiaeriană siriană a doborît din greşeală un avion rus încercînd să intercepteze rachete israeliene.