Realitatea internationala pe scurt (23 Octombrie 2018)

Un turist a murit pe o plajă din Egipt. Cînd trupul lui a fost repatriat, rudele au încremenit după rezultatul autopsiei

Ești în concediu, mori pe o plajă în urma unui infarct, iar cînd trupul tău este repatriat, rudele află de la medicii legiști că ți-au fost furate niște organe. Nu este scena de început a unui film, ci o întîmplare adevărată în centrul căreia se află un turist britanic decedat. Pe 18 Septembrie, David Humbries (62 de ani) a murit în stațiunea egipteană Hurghada, de la țărmul Mării Roșii. După moarte, trupul său a fost repatriat în Marea Britanie, unde medicii legiști au constatat la autopsie că turistului îi lipseau cîteva organe, printre care și inima, scrie The Guardian.

La mai mult de o lună distanță, după ce subiectul și-a luat voltă în presa britanică, autoritățile egiptene au venit cu o reacție, acuzînd mass-media din Regatul Unit că prezintă informații „nefondate” și „știri eronate”. Într-o declarație publică, autoritățile de la Cairo au argumentat că organele lipseau din corpul lui Humbries, deoarece au fost prelevate în scop medical, și anume pentru a fi extrase mostre de țesut în vederea stabilirii cauzei morții. Ceea ce nu au lămurit însă autoritățile egiptene este de ce organele scoase nu au fost înlocuite cu altele, subliniază cotidianul britanic. Autoritățile de la Londra cred că David Humbries a murit cel mai probabil în urma unui stop cardiocirculator.

Definiția persoanelor transsexuale va fi modificată de Administrația Trump

Administraţia lui Donald Trump intenţionează să definească foarte strict identitatea sexuală ca fiind legată de organele sexuale de la naştere, potrivit The New York Times, ceea ce le-ar lua în fapt persoanelor transsexuale posibilitatea de a fi recunoscute în mod oficial.

Departamentul american al Sănătăţii propune, într-o notă internă obţinută de jurnaliștii americani, să se stabilească o definiţie legală a identităţii sexuale în legislaţia federală care interzice discriminarea în programe educative finanţate de către Guvern. „Sexul se referă la statutul unui individ ca fiind masculin sau feminin potrivit trăsăturilor biologice imuabile identificabile la naştere sau înainte”, scrie departamentul în propunerea sa de definiţie, a dezvăluit NYT. „Sexul indicat pe certificatul de naştere original al unui individ trebuie să constituie proba definitivă a sexului unei persoane, mai puţin în cazul în care a fost infirmat prin probe genetice viabile”, se mai arată în text. Departamentul Sănătăţii a îndemnat, de asemenea, departamentele Educaţiei, Justiţiei şi Muncii să adopte definiţia sa, cu scopul de a armoniza directivele Guvernului şi de a consolida şansele ca Tribunalele să accepte această definiţie.

După ce s-a instalat la Casa Albă, în Ianuarie 2017, Donald Trump a revenit asupra mai multor măsuri care protejează persoanele transsexuale şi, mai larg, comunitatea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT). El a anunţat în Vara lui 2017 că intenţionează să le interzică recruţilor transsexuali să servească în Armată, revenind astfel asupra unei hotărîri în acest sens a predecesorului său democrat Barack Obama.

Comisia Europeană, reacție în cazul legilor Justiției din România

Comisia Europeană cere Guvernului român să ţină cont de recomandările privind codurile penale şi legile Justiţiei formulate Vinerea trecută de Comisia de la Veneţia şi anunţă că va prezenta propria sa analiză în următorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), pe 13 Noiembrie.

'Am luat cunoştinţă de cele două opinii ale Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile Justiţiei. Solicităm autorităţilor romîne să le ia în considerare', a declarat pentru Agerpres un purtător de cuvînt al Executivului comunitar, avertizînd că, dacă acest lucru nu se întîmplă, Comisia Europeană va trage 'concluziile corespunzătoare'. 'Aşa cum a menţionat clar prim-vicepreşedintele (Comisiei Europene) Timmermans în dezbaterea din Parlamentul European: În timp ce continuăm dialogul cu autorităţile române, în spiritul cooperării şi în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Comisia va trage concluziile corespunzătoare dacă amendamentele aduse legilor Justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictele de interese şi corupţiei nu ţin cont de aceste preocupări', a subliniat purtătorul de cuvînt.

Un erou care i-a împiedicat pe nazişti să construiască bomba atomică a decedat

Comandatul unei operaţiuni îndrăzneţe, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, menită să stopeze planurile naziştilor de a construi bomba atomică, a murit la vîrsta de 99 de ani, anunţă Reuters.

Joachim Rønneberg a luptat în spatele liniilor inamice, în Norvegia ocupată. Iar în 1943, la doar 23 de ani, fără să tragă un singur foc, a aruncat în aer Norsk Hydro. Acesta fiind centrul utilizat de Germania nazistă pentru producţia apei grele, un ingredient esenţial în construirea bombei atomice. Norvegianul fusese recrutat de Serviciul de Operaţiuni Speciale britanice (SOE), care a demarat aşa-numita “Operaţiune Gunnerside”, cu scopul sabotării eforturilor Germaniei de a construi arme nucleare. Ulterior distrugerii centrului de producţie, Joachim Roenneberg şi echipa lui au făcut un drum lung de cîteva sute de kilometri prin zăpadă, pînă în Suedia. De abia mult mai tîrziu după încheierea operaţiunii, Joachim Rønneberg a aflat care era, de fapt, obiectivul misiunii sale.

Norvegianul s-a născut în 1919, a fugit în Marea Britanie după ce Germania a ocupat Norvegia, pentru ca ulterior să se întoarcă în ţară. Nu însă fără să fi primit pregătire militară din partea britanică. După război, a devenit reporter de radio, rar vorbind despre reuşitele din timpul războiului. O dată trecut de vîrstă de 90 de ani, a ţinut mai multe discursuri şi cursuri cu privire la efectele distructive ale totalitarismului.

“Operaţiunea Gunnerside” a fost subiectul mai multor cărţi, filme şi documentare. Printre filmele inspirate după operaţiune se număra The Heroes of Telemark din (1965), Kampen om tungtvannet din (1948) sau A Man Called Intrepid (1979).

Clipul care încurajează donarea de organe provoacă scandal în Australia: Iisus răstignit pe Cruce, pus de soldații romani să semneze consimțămîntul de donator

O companie australiană care încurajează donarea de organe prezintă o interpretare comică a lui Iisus Hristos crucificat, în timp ce soldații romani încearcă să-l convingă semneze pentru a-și dona organele după moarte.

Reclama produsă pentru campania „Dying to Live", susținută de Guvern, a provocat furie printre creștini, care au numit-o „dincolo de blasfemie”. În acest sens, o grupare australiană creștină a lansat o petiție pentru eliminarea reclamei. „Acest spot publicitar pentru donarea de organe a împrumutat unul dintre cele mai importante momente din istoria creștinismului și a folosit-o ca un dispozitiv ieftin pentru a promova un mesaj pe care mulți creștini, în alte circumstanțe, ar dori poate să îl sprijine”, declară grupul, potrivit LifeSite News. „Campania voastră a ales să batjocorească credința multor creștini. E greu ca acest mesaj să poată avea efectul dorit", adaugă acesta.

Spotul publicitar de 2,5 minute începe cu o femeie care plînge în timp ce Îl privește pe Iisus Hristos răstignit pe Cruce. Registrul se schimbă rapid cînd doi soldați romani se apropie de Iisus pentru a-I  cere să se înscrie ca donator de organe. Personajele se amuză  însă cînd își dau seama că Hristos nu poate scrie fără ajutor, mîinile Lui fiind pironite pe lemnul crucii. „Organele Tale ar putea salva viața a șase persoane - șapte persoane. Ca să nu mai spunem cum oasele, țesuturile moi și ligamentele ar putea schimba viața multor altora. Corneea, cu ea îi vei ajuta pe orbi să vadă. Ce miracol”, spun actorii din spot, cu ton batjocoritor. „Evident, aș face-o. Eu sunt Iisus”, răspunde cel de pe Cruce. Apoi, soldații împing un smartphone atașat la vîrful unei sulițe pînă la cruce, pentru ca Iisus să facă clic pe butonul consimțămîntului pentru donarea de organe. După care cei doi soldați își fac un selfie cu Iisus răstignit pe Cruce.

Michael Hichborn, de la Institutul Lepanto, a declarat pentru LifeSiteNews că transplanturile de organe sunt și așa suficient de controversate pentru a mai le mai asocia și aceste imagini blasfematoare. „Problemele morale grave asociate cu donarea de organe vitale sunt destul de controversate. Transplanturile de inimă, de exemplu, sunt imposibile fără a ucide în mod deliberat donatorul”, a explicat acesta. „Dar folosirea jertfei Mîntuitorului pentru a promova astfel de lucruri este dincolo de blasfemie. Cuvintele nu pot exprima cît de gravă este o ofensă pentru Domnul”, a adăugat el.

Autorităţile bulgare au confiscat milioane de euro în bancnote false. Bancnote au fost tipărite cu o tehnologie foarte performantă

Autorităţile bulgare au confiscat 11 milioane de euro şi 1,7 milioane de dolari în bancnote false, tipărite cu ajutorul unei tehnologii care le face aproape imposibil de diferenţiat de cele autentice, au anunţat surse oficiale de la Sofia, citate de agenţiile EFE şi Xinhua, potrivit Agerpres.

‘Este cea mai mare şi cea mai modernă tiparniţă pe care am descoperit-o şi neutralizat-o în ultimii 11 ani, probabil chiar în ultimii 30 de ani. Am găsit, în diferite etape de realizare, peste 11 milioane de euro şi 1,7 milioane de dolari’, a declarat în faţa presei procurorul Ivan Geşev. Tiparniţa era disimulată la subsolul unui hotel din Slantchev Briag, o staţiune la Marea Neagră. Proprietarul hotelului a fost reţinut împreună cu alte trei persoane suspectate că au format un grup infracţional. Elementele de securitate ale bancnotelor descoperite, în valoare de 100 şi 500 de euro şi de 50 de dolari, erau identice cu ale celor originale, astfel că cele contrafăcute pot fi greu deosebite de cele autentice. Totuşi, autorităţile bulgare presupun că este puţin probabil ca bancnote false tipărite acolo să fi fost deja introduse în circulaţie, întrucît acea tiparniţă este foarte nouă.

Marea Britanie vrea să combată sclavia modernă. Principalele victime sunt românii din spălătoriile auto

Marea Britanie a anunţat lansarea unui program guvernamental de combatere a abuzurilor şi a sclaviei moderne în spălătoriile de maşini, în urma îngrijorărilor că lucrători Est-europeni sunt exploataţi în mii de astfel de locuri care scapă controlului autorităţilor, transmite Reuters, potrivit agrepres.

Se estimează că mii de lucrători în spălătoriile de maşini din Marea Britanie sunt în situaţie de sclavie modernă, majoritatea fiind Est-europeni ademeniţi şi apoi ţinuţi captivi prin îndatorare, obligaţi să muncească în condiţii nesigure, cu documentele de identitate confiscate şi supuşi ameninţărilor, abuzurilor şi violenţelor. ‘Am constatat numeroase probleme în această industrie, de la sclavie modernă, sclavie prin îndatorare, neplata unor salarii adecvate’, a declarat Darryl Dixon, şeful GLAA, organismul anti-sclavie al Marii Britanii. ‘Acest program este un mare pas înainte în combaterea acestor probleme’, a subliniat el.

Lucrători din majoritatea celor în jur de 20.000 de spălătorii auto manuale din Marea Britanie sunt victime ale exploatării, potrivit unui raport de săptămîna trecută realizat de experţi în problema sclaviei moderne, de la Universitatea din Nottingham şi Oficiul Comisarului Independent pentru combaterea sclaviei. Lipsa unui sistem de înregistrare şi autorizare a unor astfel de firme le-a permis să-şi desfăşoare nestingherite activitatea, afirmă raportul. Poliţia şi alte autorităţi au înmulţit investigaţiile, dar susţin că infracţiunea este greu de combătut din cauza numărului foarte mare de spălătorii care încalcă legea, a faptului că majoritatea victimelor sunt prea speriate pentru a vorbi deschis, dar şi pentru că britanicii, cu resursele financiare diminuate, caută servicii tot mai ieftine.

‘Victimele nu recunosc întotdeauna sau nu se acceptă ca atare (…), ceea ce poate face extrem de dificile inculpările în baza Legii privind sclavia modernă’, a explicat Phil Brewer, şeful departamentului anti-sclavie al Scotland Yard. Cele mai multe apeluri primite la linia telefonică anti-sclavie vizează spălătoriile de maşini, în ultimii aproape doi ani fiind identificate cel puţin 2.000 de presupuse victime, conform asociaţiei caritabile Unseen. Programul guvernamental, care este susţinut de Unseen şi cinci mari supermaketuri, va fi lansat luna viitoare şi va include audituri şi controale neanunţate.

În Marea Britanie există cel puţin 136.000 de persoane ce pot fi considerate sclavi moderni – de zece ori mai mult decît estimările guvernamentale în 2013 -, conform Indexului Sclaviei Globale, realizat de Walk Free Foundation. Marea Britanie a anunţat în luna Iulie o revizuire a legii anti-sclavie emblematice din 2015, în urma criticilor privind eficienţa acesteia în ce priveşte încarcerarea traficanţilor, ajutorarea victimelor sau încurajarea companiilor să identifice şi să pună capăt muncii forţate. 

UE a îndemnat Rusia şi SUA să mențină Tratatul INF

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat SUA şi Rusia să continue dialogul, pentru a menţine Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), semnat de cele două puteri în timpul războiului rece şi din care SUA vor să se retragă în mod unilateral, după ce au denunţat încălcări ale acestuia de către Rusia, informează AFP.

„SUA şi Federaţia Rusă trebuie să continue un dialog constructiv pentru a menţine acest tratat şi a se asigura că el este pus în aplicare într-un mod complet şi verificabil, ceea ce desigur este un lucru crucial pentru securitatea Europei şi cea globală”, a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvînt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini. „Aşteptăm desigur ca Federaţia Rusă să răspundă, într-un mod substanţial şi transparent, îngrijorărilor privind modul în care ea aplică acest tratat”, a adăugat Kocijancic. Datorită Tratatului INF, care „a contribuit la încheierea războiului rece”, aproape 3.000 de rachete cu focoase nucleare şi convenţionale au fost distruse, a mai spus aceasta.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, Duminica aceasta, că Statele Unite se vor retrage unilateral din Tratatul INF. Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a fost semnat în 1987 de către Preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov. Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.

Italia a anunţat UE că nu-şi modifică planurile bugetare

Trezoreria Italiei a comunicat Comisiei Europene că îşi menţine nemodificate planurile bugetare dar a promis că va respecta cu stricteţe obiectivele pe care şi le-a fixat, fără a majora mai mult deficitul sau datoria, informează Reuters.

Într-o scrisoare trimisă Executivului comunitar, ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, a recunoscut că proiectul de buget pe 2019, care prevede un deficit bugetar de 2,4% din PIB, nu este în linie cu Pactul de Stabilitate şi Creştere. Cu toate acestea, Giovanni Tria a subliniat că autorităţile de la Roma au fost nevoite să răspundă la mai mulţi ani de sub-performanţe economice, adăugînd că nu se intenţionează să se majoreze şi mai mult deficitul bugetar în 2020 şi 2021. „Guvernul este încrezător că explicaţiile sale sunt suficiente pentru ca proiectul său de buget să fie aprobat, iar acest buget nu va pune în pericol stabilitatea financiară a Italiei sau a altor state membre”, a subliniat Giovanni Tria.

Bruxellesul a solicitat însă, Joia trecută, autorităţilor de la Roma să îi ofere „clarificări” cu privire la planurile sale bugetare. Comisia a vorbit de un derapaj bugetar „fără precedent” şi a atras atenţia asupra riscului grav al nerespectării regulilor europene. În aceste condiţii, Executivul comunitar ar putea respinge proiectul de buget al Italiei, ceea ce ar fi o premieră în istoria UE. Principala îngrijorare a Bruxellesului este programul anti-austeritate demarat de noua coaliţie populistă formată din Liga (extrema dreapta) şi Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem). Aceasta mizează pe un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2019, faţă de 0,8% din PIB cît preconiza precedentul Guvern. În plus, ceea ce se numeşte deficitul structural, un indicator cheie urmărit de Comisie care elimină efectele ciclurilor economice, ar urma să crească pînă la 0,8% anul viitor, conform planurilor Italiei, peste reducerea pînă la 0,6% pe care o vrea Bruxelles-ul.

În replică la declaraţiile lui Giovanni Tria, un purtător de cuvînt al Comisiei Europene a declarat luni că Executivul comunitar va discuta şi va decide, marţi, care sunt următorii paşi în procedura de evaluare a proiectului de buget al Italiei. 

Trei saudiţi au fost executaţi pentru uciderea a cinci indieni

Arabia Saudită a executat trei saudiţi condamnaţi la pedeapsa capitală pentru uciderea a cinci indieni în regiunea din Estul regatului, a anunţat Ministerul de Interne saudit, citat de agenţia dpa, potrivit agerpres.

Cei trei saudiţi i-au ademenit pe cei cinci indieni să petreacă o noapte la o fermă din provincia Qatif, unde i-au servit cu băuturi ce conţineau somnifere, a precizat ministerul într-un comunicat. Saudiţii i-au omorît apoi în bătaie pe indieni, le-au furat banii şi telefoanele mobile şi i-au îngropat, se mai spune în comunicat. Ei au fost acuzaţi de asemenea de producerea şi promovarea alcoolului şi de consum de droguri, care sunt interzise în regatul conservator. Execuţiile în Arabia Saudită, locul de naştere al Islamului, au loc prin decapitare cu sabia sau prin împuşcare. Autorităţile saudite au executat 100 de persoane de la începutul acestui an, în 2017 – 122 de persoane şi în 2016 – 144 de persoane. 

Armata germană scoate din buget 90 de milioane de euro pentru ‘Trident Juncture’

Apropiatele manevre militare ale NATO, denumite ”Trident Juncture”, îi vor costa pe contribuabilii germani 90 milioane de euro (104 milioane de dolari), potrivit cifrelor oferite de Ministerul Apărării german, relatează agenţia dpa, potrivit agerpres.

Aproximativ jumătate din sumă se va duce în Norvegia, care găzduieşte manevrele militare, cele mai mari exerciţii de acest fel de la încheierea Războiului Rece. Norvegia asigură serviciile de catering şi de cazare, precum şi pregătirea terenului pentru manevrele militare. Restul sumei germane este alocat transportului de personal şi de echipamente. Manevrele militare ”Trident Juncture” vor începe Joi şi la ele vor participa aproximativ 50.000 de militari din 31 de ţări. După SUA, Germania trimite cele mai multe trupe la exerciţii, 10.000 de militari.