Realitatea internationala pe scurt (23 Ianuarie 2020)

23 de arestări în Franţa şi Olanda pentru trafic de migranţi

Forţele de ordine din Franţa şi Olanda au arestat 23 de persoane suspectate de „trafic de migranţi la scară largă” spre Marea Britanie, a transmis Eurojust, unitatea europeană de cooperare judiciară, relatează AFP, potrivit agerpres. „Într-o acţiune comună a autorităţilor franceze şi olandeze, coordonate de Eurojust, 23 de persoane au fost arestate pentru suspiciunea de trafic de migranţi la scară mare”, a precizat Eurojust într-un comunicat. Suspecţii sunt acuzaţi că au ajutat la trecerea clandestină a circa 10.000 de migranţi kurzi clandestini spre Marea Britanie în camioane frigorifice şi în mici ambarcaţiuni pneumatice, după ce i-au recuperat din zone de parcare între Le Mans şi Poitiers, în Vestul Franţei. În total, 19 persoane au fost arestate în Franţa şi patru în Olanda, în împrejurimile oraşului Haga.

Forţele de ordine au percheziţionat de asemenea cinci localuri ale reţelei criminale. Reţeaua cerea pînă la 7.000 de euro pentru fiecare trecere. Cîştigurile sale s-au ridicat la 70 de milioane de euro, a precizat Eurojust. Autorităţile franceze, care au început în August 2018 investigaţiile asupra reţelei, au reperat cu regularitate suspecţi în vehicule cu plăcuţe de înmatriculare olandeze, ceea ce a condus la deschiderea unei anchete în Olanda şi la o coordonare a Eurojust. Ele au transmis de asemenea că au interceptat Miercuri 24 de migranţi care încercau să traverseze Canalul Mînecii, în cadrul a două operaţiuni de salvare pe mare în largul coastelor franceze.

De la sfîrşitul lui 2018, tentativele de traversare ilegală a Canalului Mînecii s-au înmulţit, în ciuda pericolului legat de densitatea traficului, de curenţii puternici şi de temperatura scăzută a apei. De la 1 Ianuarie, cel puţin 77 de migranţi care au încercat să ajungă în Anglia cu ajutorul unor ambarcaţiuni improvizate au fost interceptaţi de autorităţile franceze. În 2019, 2.758 de migranţi care au încercat să traverseze Canalul Mînecii au fost salvaţi de autorităţile franceze şi britanice, adică de patru ori mai mulţi decît în 2018.

Senatul american a adoptat regulile procesului de destituire a lui Trump

Senatorii americani au votat în favoarea regulilor propuse de liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, în legătură cu procesul de destituire a Preşedintelui Donald Trump, transmit Reuters şi DPA, potrivit agerpres. Rezoluţia a fost adoptată la primele ore ale zilei de Miercuri (ora coastei de Est a SUA), cu 53 de voturi pentru şi 47 de voturi contra, care au respectat liniile celor două partide.

Documentul stabileşte regulile generale ale procesului. Regulile propuse de McConnell amînă orice eventuală depoziţie a martorilor pînă la o dată ulterioară şi oferă fiecărei părţi – democraţii şi Casa Albă – un răgaz de trei zile pentru a-şi structura strategia pentru sau împotriva destituirii Preşedintelui Trump. Democraţii consideră propunerea drept o încercare de grăbire a procesului, de a ascunde noi probe contra lui Donald Trump şi de a împiedica martorii să depună mărturie. Totuşi, sub presiunea senatoarei republicane moderate Susan Collins, Mitch McConnell a făcut o schimbare de ultim moment a regulilor, extinzînd de la două la trei zile durata alocată pledoariilor de deschidere.

Într-o serie de voturi care s-au prelungit mult în noapte, senatorii democraţi au încercat să convingă cel puţin patru republicani să li se alăture pentru semnarea citaţiei pe numele şefului personalului de la Casa Albă, Mick Mulvaney, pentru a depune mărturie în faţa Senatului. Însă republicanii s-au raliat în jurul lui McConnell şi au respins propunerile democraţilor, cei 53 de senatori republicani votînd contra şi cei 47 de senatori democraţi pentru. Democraţii doresc să îi poată chestiona pe demnitari importanţi de la Casa Albă şi să obţină documente la care accesul unor membri ai Camerei Reprezentanţilor a fost blocat de Administraţia Trump în timp ce deputaţii americani anchetau afacerile lui Trump legate de Ucraina.

Liderul de la Casa Albă este acuzat de abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului. Procesul de impeachment împotriva Preşedintelui republican a fost iniţiat de majoritatea democrată a Camerei Reprezentanţilor, în urma scandalului legat de presiunile pe care Donald Trump le-ar fi exercitat asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, anchetă sistată de Justiţia ucraineană după ce acesta din urmă a cerut Kievului demiterea procurorului care o conducea.

În opinia democraţilor, Donald Trump se face vinovat de ”abuz de putere” pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a Preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, iar acuzaţia de ”obstrucţionare a Congresului” ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai Administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Trump, acuzat că a insultat oficiali americani de rang înalt în cadrul unei întrevederi desfășurate la Pentagon

Președintele american Donald Trump a insultat mai mulți oficiali americani de rang înalt în cadrul unei întrevederi desfășurate la Pentagon, se arată într-un fragment al unei cărți despre liderul de la Casa Albă, relatează Business Insider, scrie mediafax. Potrivit fragmentului publicat de The Washington Post, incidentul a avut loc în Iulie 2017. La întrevedere ar fi participat secretarul de Stat de la vremea respectivă, Rex Tillerson, directorul Consiliului Economic Național, Gary Cohn, și secretarul pentru Apărare, Jim Mattis. Cei trei oficiali ar fi fost îngrijorați cu privire la ignoranța Președintelui față de geografie, istorie și strategie militară. „Mattis, Cohn și Tillerson și consilierii lor au decis să folosească hărți, grafice și tabele pentru a îl învăța pe Președinte”, se arată în fragment.

Donald Trump a cerut oficialilor să explice de ce Statele Unite nu cer aliaților europeni și Coreei de Sud să plătească pentru forțele militare staționate în regiune. „Sunteți toți niște ratați. Nu mai știți cum să cîștigați”, ar fi afirmat Președintele american. „Nu aș merge la război cu oameni ca voi. Sunteți o adunătură de fraieri și de copii”, a adăugat acesta. Casa Albă nu a răspuns încă cererilor pentru declarații.

Rusia dezvoltă un vaccin împotriva coronavirusului chinez

Serviciile sanitare ruse lucrează la punerea la punct a unui vaccin împotriva coronaviruslui depistat luna trecută în China, a anunţat directoarea organismului rus Rospotrebnadzor Ana Popova, citată de agenţia rusă de presă RIA Novosti, relatează Reuters, potrivit news.ro. ”Da, bineînţeles, dezvoltarea unui vaccin este în curs. De fiecare dată cînd avem o mutaţie (a unui virus), noi începem imediat să dezvoltăm un vaccin”, a declarat Ana Popova.

”Dezvoltarea unui vaccin este un proces îndelungat şi complicat. O decizie este luată în funcţie de riscuri  şi nevoi, în funcţie de situaţie”, a declarat la rîndul său Elena Iejlova, şefa serviciului de Supraveghere epidemiologică din cadrul Rospotrebnadzor. ”La ora actuală, noi susţinem recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)”, a adăugat ea.

Un caz de contaminare cu coronavirusul din China a fost depistat la Hong Kong, scriu mai multe publicaţii locale fără să-şi identifice sursele. Acest virus a fost depistat în oraşul Wuhan, în centrul Chinei, şi poate fi transmis de la om la om, potrivit autorităţilor sanitare chineze. Nouă persoane au murit din cauza virusului, potrivit unui bilanţ provizoriu, iar alte peste 440 de cazuri au fost înregistrate în China, dar şi în Coreea de Sud, Thailanda, Japonia, Taiwan şi Statele Unite.

Trump: Elon Musk este unul dintre marile noastre genii. Trebuie să ne protejăm geniul

Donald Trump i-a adus Miercuri un omagiu „geniului” Elon Musk, creatorul maşinilor electrice Tesla şi al companiei spaţiale SpaceX, într-un interviu în care Preşedintele american cere să fie apăraţi marii investitori din istorie, relatează AFP, potrivit agerpres.

„El este bun la rachete, de fapt. Nu am mai văzut motoare care să aterizeze fără aripi, fără nimic. Ele aterizează”, a declarat Donald Trump pentru postul de televiziune CNBC de la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia. „Am fost îngrijorat pentru el, deoarece este unul dintre marile noastre genii. Trebuie să ne protejăm geniul. Trebuie să îl protejăm pe Thomas Edison şi trebuie să protejăm toate geniile, care au inventat becul, roata şi toate acestea”, a explicat Donald Trump. Agenţia France Presse comentează că roata a fost probabil inventată cu circa 3.500 de ani înaintea erei noastre, în Mesopotamia.

„El este unul dintre cei mai inteligenţi dintre noi, iar noi vrem să îi preţuim pe aceşti oameni”, a spus Preşedintele american, care a salutat activitatea lui Elon Musk cu Tesla, care va deschide „o foarte mare uzină” în SUA.

Capitalizarea Tesla este acum mai mare decît cele ale unor constructori istorici precum General Motors şi Ford. În ceea ce priveşte SpaceX, ea este prima companie care reutilizează primele trepte ale rachetelor sale (Falcon 9), care revin la o aterizare pe verticală după lansare, în loc să ajungă în ocean. SpaceX asigură din 2012 alimentarea Staţiei Spaţiale Internaţionale pentru NASA, iar în următoarele luni ar urma să devină prima companie privată care transportă astronauţi. Ea domină piaţa lansărilor de sateliţi privaţi.

Trump anunţă că SUA vor adăuga alte cîteva ţări pe lista statelor vizate de restricţii

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că Administraţia sa se pregăteşte să adauge cîteva ţări pe controversata listă cu state ale căror cetăţeni vor avea interdicţie de a călători în SUA sau vor fi supuşi unor importante restricţii pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite, informează France Presse, scrie agerpres. ”Vom adăuga cîteva ţări pe această listă. Trebuie să fim în siguranţă. Ţara noastră trebuie să fie în siguranţă”, a afirmat Trump la Davos, în marja Forumului economic mondial, precizînd că numele acestor ţări vor fi anunţate cît de curînd.

Publicaţia Wall Street Journal relatase mai devreme că Administraţia Trump ia în considerare să adauge şapte state africane şi asiatice, între care Nigeria, cea mai populată naţiune din Africa. Alte ţări vizate de Washington ar fi Belarus, Eritreea, Kîrgîzstan, Myanmar, Sudan şi Tanzania, precizează cotidianul menţionat. Un prim set de interdicţii sau restricţii privind intrarea în SUA a fost instituit la scurt timp după venirea Preşedintelui Donald Trump la Casa Albă în Ianuarie 2017, vizînd principalele ţări musulmane. Măsura a provocat critici virulente în SUA, la fel şi în cadrul comunităţii internaţionale.

Zeci de imigranți care încercau să ajungă în Marea Britanie, salvaţi din Canalul Mînecii

Autorităţile franceze au salvat, Miercuri, 24 de imigranţi extracomunitari care încercau să traverseze Canalul Mînecii pentru a ajunge în Marea Britanie, informează cotidianul Le Figaro, scrie mediafax. Prima ambarcaţiune, care avea la bord 13 imigranţi, a fost localizată la 11 kilometri în larg de Oye-Plage (Pas-de-Calais). Motorul nu mai funcţiona, din cauza unei defecţiuni. Imigranţii au fost transferaţi în Portul francez Dunkerque. Alţi 11 imigranţi au fost interceptaţi la 5,5 kilometri de Cap Gris-nez, la bordul unei ambarcaţiuni care plutea, de asemenea, în derivă din cauza unei defecţiuni. Imigranţii au fost transferaţi în Boulogne-sur-Mer. Nici o persoană nu a fost rănită.

După ce mai mulți turiști au folosit templul din Machu Picchu pe post de WC, autoritățile din Peru au luat o decizie firească

Autorităţile peruane au anunţat că vor instala în luna februarie 18 noi camere de securitate în străvechiul oraş incaş Machu Picchu, după distrugerile provocate recent de un grup de turişti în acest sit inclus în patrimoniul UNESCO, informează AFP, citată de Agerpres."Vom consolida securitatea în Machu Picchu prin instalarea unor camere video bazate pe o tehnologie modernă", a declarat directorul sitului arheologic, Jose Bastante. 18 camere video vor fi instalate, alături de cele şase care au fost deja montate, în trei puncte strategice din vechea citadelă incaşă, dar şi în zonele de acces spre aceasta. "Ele ne vor permite să controlăm mai bine vizitatorii şi să evităm orice infracţiune sau încălcare a regulamentului, dar şi toate tipurile de riscuri", a explicat acelaşi oficial.

Decizia a fost luată în urma unui incident petrecut pe 12 Ianuarie, cînd şase turişti, inclusiv o franţuzoaică, au fost arestaţi şi acuzați că și-au făcut nevoile în ruinele vechiului templu şi au provocat apoi prăbuşirea unei pietre în Templul Soarelui. Potrivit autorităţilor, turiştii au pătruns ilegal în sit, fără să achite taxa de intrare, şi s-au ascuns apoi printre ruine pentru a putea să petreacă noaptea în interiorul complexului incaş, fapt interzis prin lege.

Cinci dintre ei au fost expulzaţi în Bolivia săptămîna trecută şi au primit interdicţia de a intra în Peru timp de 15 ani. Al şaselea turist, un argentinian numit Nahuel Gomez, în vîrstă de 28 de ani, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 1.860 de dolari pentru distrugerea unui artefact ce face parte din patrimoniul cultural peruan. El a recunoscut că a deplasat o piatră din zidul Templului Soarelui, care a căzut şi a avariat podeaua edificiului.

Oraşul Machu Picchu, al cărui nume înseamnă "Vechiul Munte" în limba quechua, a fost ridicat în timpul domniei împăratului Pachacutec (1438-1471). Descoperit de exploratorul american Hiram Bingham în 1911 şi înscris în Patrimoniul mondial UNESCO în 1983, oraşul se află la aproximativ 100 de kilometri distanţă de Cuzco, fosta Capitală a imperiului incaş, aflată pe teritoriul actual al statului Peru. Sit emblematic al imperiului incaş, care a dominat Vestul Americii Latine timp de secole înainte de cucerirea spaniolă din secolul al XVI-lea, Machu Picchu a fost construit pe un pinten montan la altitudinea de 2.400 de metri. Aproximativ 5.000 de turişti vizitează Machu Picchu în fiecare zi. Biletul de intrare variază între 35 şi 65 de dolari, în funcţie de ţara de provenienţă. Pentru cetăţenii peruani, taxa de acces este de 28 de dolari. 

Răzbunarea unui român din Anglia care a fost evacuat dintr-un apartament pentru neplata chiriei

Proprietarul unui apartament din Marea Britanie a rămas cu o pagubă uriașă după ultimul chiriaș, un cetățean român. Acesta nu a plătit chiria mai multe luni și pentru că, în final, a fost evacuat, a decis să se răzbune lăsînd apartamentul devastat și plin de viermi. În imaginile publicate de Daily Mail, se vede gunoiul lăsat în urmă de chiriașul care a ocupat locuința din Barking, Essex, cu frigiderul invadat de insecte, după ce chiriașul a abandonat în interior alimente și l-a scos intenționat din priză.

Proprietarul a reușit să-l evacueze pe chiriaș doar după o luptă de șapte luni, ulterior aflînd că nu are nici o șansă să-și recupereze chiria restantă de 6.000 de lire sterline, pentru că românul nu are loc de muncă stabil și nu deține bunuri în Marea Britanie. Acum a dat în judecată agenția de închiriere, pentru că nu l-a verificat pe românul despre care s-a aflat că a fost evacuat și in alte louințe pentru datorii. Pe lîngă chiria restantă, care se ridică la suma de 6.250 de lire sterline, proprietarul va trebui să scoată din buzunar alte mii de euro pentru igienizarea apartamentului.

Un polițist rus a fost concediat după ce a pus whisky în loc de lichid de parbriz în autospeciala Lada 

Un polițist rutier din orașul siberian Novosibirsk a fost eliberat din funcție după ce a publicat pe internet un clip video în care toarnă o sticlă de whiskey în rezervorul de lichid de parbriz al mașinii de Poliție, informează The Moscow Times.

Clipul video a fost încărcat pe rețeaua de socializare VKontakte din Rusia, iar în imagini bărbatul, aflat în uniformă, ia sticla de whisky din portbagajul mașinii și o toarnă în locul destinat lichidului de parbriz, explicînd că nu avea lichid la îndemînă.

"De fapt, îmi permit băutura, pentru că lucrez la Poliția Rutieră", se aude agentul rus pe fundal. Clipul a apărut pe internet în luna Decembrie. "Aveam de gînd să îl păstrez pentru Anul Nou, însă munca este mai importantă", a spus polițistul rus pe măsură ce golește sticla în rezervor.

Poliția rusă a lansat o anchetă internă, după ce clipul video a devenit populat pe rețeaua de socializare, iar agentul a fost concediat pentru ofense la adresa calității de polițist, a anunțat agenția de stat TASS.

Ca să nu se căsătorească cu iubita lui, un bărbat a ajuns la închisoare intenționat

Un tînăr din China, presat de iubita lui să se căsătorească mai curînd decît și-ar fi dorit, a crezut că a găsit soluția pentru anularea nunții. Tînărul, identificat de autorități drept „domnul Chen”, a ajuns la concluzia că iubita lui nu va mai dori să-și petreacă toată viață alături de el dacă ajunge la pușcărie. Prin urmare, a pus la punct un jaf în urma căruia să fie prins de Poliție și, în consecință, băgat după gratii, relatează LadBible.

Chen a decis să jefuiască un studio de dans de pe strada Huashan din Shanghai, unde s-a dus pe lumină, ca să fie sigur că este filmat de camerele de supraveghere. Din interior a furat doar un dispozitiv bluetooth, în valoare de aproximativ 280 de dolari. Așa cum plănuia, Poliția i-a luat urma imediat și l-a reținut în aceeași zi. Jenat de toată povestea pe care chiar el a creat-o, tînărul le-a mărturisit polițiștilor de la secția Xinhua de ce a furat: „Prietena mea vrea să ne căsătorim, iar eu nu vreau. Am știut că o să fiu prins. Nu mă așteptam, însă, să se întîmple așa de repede”Tînărul a mai spus că a furat din studioul respectiv dispozitivul despre care a crezut că este cel mai ieftin aflat acolo și a cărui lipsă nu va perturba activitatea. El a ajuns, într-adevăr, la închisoare, dar polițiștii spun că va fi eliberat foarte curînd. Nu se știe însă dacă incidentul a făcut-o pe mireasă să se răzgîndească.