Realitatea internationala pe scurt (22 Iulie 2019)

Descoperire terifiantă într-o cameră secretă de la Vatican

Descoperire macabră, cu multe semne de întrebare, într-un cimitir din Vatican. Sub podeaua unui mormînt gol, anchetatorii au găsit, din întîmplare, un osuar cu mii de oseminte umane. Specialiştii cred că este vorba despre oasele cîtorva zeci de oameni de toate vîrstele. Anchetatorii căutau însă rămășițele unei tinere care a dispărut în 1983. Miile de rămăşiţe umane au fost descoperite de experţi şi medici legişti într-o încăpere secretă aflată sub cimitirul Colegiului Teutonic din Vatican.

Giorgio Portera, expert:“Mii de oase au fost descoperite. Cam acolo suntem: mii de oase. Nu pot spune dacă sunt o mie sau două mii, dar sunt foarte multe, aşa că presupunem că sunt rămăşiţele cîtorva zeci de oameni.”

Anchetatorii au găsit osuarul din întîmplare, după ce au deschis mormîntul a două prinţese germane care ar fi trebuit să fie înhumate acolo în secolul al 19-lea. Paradoxal, mormîntul era gol, dar căutările au scos la iveală oasele umane ascunse sub podeaua de piatră.

Giorgio Portera, expert: “Sper că vom putea găsi detalii într-un document care să dezvăluie de ce sunt aceste oase acolo şi de cît timp au fost adunate în această cavitate.”

Descoperirea vine să complice şi mai mult un mister vechi de 36 de ani. În 1983, Emanuela Orlandi, o adolescentă de 15 ani din Vatican, a dispărut în timp ce se întorcea acasă de la ora de muzică. Rămăşiţele ei nu au fost găsite deocamdată, dar un pont anonim primit recent îi sfătuia pe apropiaţi să caute în mormîntul prinţeselor germane. De-a lungul anilor, au apărut nenumărate speculaţii legate de dispariţia tinerei. Una dintre teorii spune că fata ar fi fost răpită pentru a juca rol de monedă de schimb pentru eliberarea studentului turc care a încercat să îl asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1981. Potrivit unei alte ipoteze, care a fost lansată în 2012 de exorcistul oficial al Vaticanului, fata ar fi căzut victimă unei reţele care racola tinere pentru petreceri sexuale.

SOS-Méditerranée anunţă o nouă campanie pentru salvarea de migranţi în largul coastelor libiene

ONG-ul SOS Mediterranee anunţă o nouă campanie pentru salvarea de migranţi în largul coastelor Libiei, iar o navă norvegiană va încerca să ducă la bun sfîrşit această misiune, potrivit news.ro. Nava „Ocean Viking” „este în drum spre Marea Mediterană pentru o nouă campanie de căutare şi salvare în Mediterana centrală”, unde 426 de persoane au murit de la începutul anului, conform organizaţiei. SOS-Méditerranée, alături de organizaţia Medici fără Frontiere, a anunţat lansarea acestei campanii în largul coastelor libiene, la şapte luni după încheierea activităţii navei de migranţi Aquarius, care a salvat zeci de mii de persoane de la înec în Marea Mediterană.

Salvini: Italia nu mai este dispusă să-i accepte pe toţi imigranţii care vin în Europa

Franţa şi Germania nu pot decide singure politicile privind migraţia, ignorînd solicitările ţărilor cele mai expuse cum sunt Italia şi Malta, a afirmat Duminică ministrul italian de Interne Matteo Salvini, într-o scrisoare adresată omologului său francez Christophe Castaner, transmite AFP, potrivit agerpres. „Alegerile se fac doar la Paris şi Berlin, ajunge. Italia nu mai este dispusă să-i accepte pe toţi imigranţii care vin în Europa”, a adăugat Salvini într-un mesaj pe Facebook în care îşi prezintă scrisoarea către omologul său francez.

Miniştrii de Interne din Uniunea Europeană, reuniţi Joi la Helsinki, nu au reuşit să se înţeleagă asupra unui „mecanism de solidaritate” privind repartizarea solicitanţilor de azil care ajung la ţărmurile blocului comunitar. Franţa şi Germania au fost în fruntea eforturilor de a conveni asupra unui aranjament temporar între statele membre ale UE cu privire la distribuirea solicitanţilor de azil salvaţi în Marea Mediterană, în cadrul unor discuţii informale la Helsinki, la care a participat şi ministrul italian de Interne, Matteo Salvini.

În scrisoarea către Christophe Castaner, Matteo Salvini asigură că a remarcat în cursul reuniunii „poziţii foarte apropiate de cea exprimată de Italia, mai ales cu privire la angajamentul ferm faţă de o politică migratorie vizînd apărarea frontierelor externe ale UE şi spaţiului Schengen”. „Mulţi colegi au susţinut necesitatea revizuirii regulilor cu privire la operaţiunile de căutare şi salvare pentru a împiedica abuzurile ce urmăresc favorizarea imigraţiei ilegale şi necontrolate, cum este expus în documentul pe care l-am pregătit împreună cu Malta” şi care trebuie să servească drept punct de plecare „pentru orice nouă discuţie”, notează Salvini. Documentul prevede debarcarea şi crearea de centre de primire temporară şi identificare a migranţilor („hotspots”) în ţările limitrofe statelor de origine.

Javad Zarif denunţă ”terorismul economic” al Statelor Unite

Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a denunţat Sîmbătă „aventurismul unilateral” şi „terorismul economic” al Statelor Unite, în cursul unei reuniuni ministeriale a Mişcării de Nealiniere la Caracas, fără să aducă în discuţie confiscarea de către ţara sa a unui petrolier sub pavilion britanic, transmite AFP, potrivit agerpres. „Guvernul american, pentru a-şi atinge obiectivele sale ilegitime, a recurs la o formă de presiune pe care noi o numim terorism economic”, a declarat Zarif presei, potrivit traducerii oficiale, în marja reuniunii. În opinia sa, Cuba, Siria, Venezuela şi Iranul „suferă” din cauza acestui „terorism economic” pus în aplicare în special prin intermediul sancţiunilor. Washingtonul şi-a reintrodus sancţiunile împotriva Teheranului după retragerea sa unilaterală din acordul nuclear din 2018.

În discursul său în faţa reprezentanţilor ţărilor membre ale Mişcării de Nealiniere, Zarif a criticat, de asemenea, „aventurismul unilateral extrem” al Administraţiei Donald Trump care „sabotează statul de drept pe plan internaţional”. „Ţara mea (…) este în avanpostul rezistenţei la noile tendinţe unilaterale ale Statelor Unite”, a adăugat el în discursul său, cu prilejul acestei reuniuni ministeriale a mişcării din care fac parte 120 de ţări membre. În cele două intervenţii, şeful diplomaţiei de la Teheran nu s-a referit la petrolierul sub pavilion britanic sechestrat de Iran în Strîmtoarea Ormuz, o operaţiune considerată „inacceptabilă” de Londra şi care provoacă temeri legate de o nouă escaladare. Pe Twitter, Zarif subliniase mai devreme că această „acţiune din Golful Persic consistă în a face respectat dreptul maritim internaţional”, îndemnînd în acelaşi timp Marea Britanie „să înceteze de a mai fi un auxiliar al terorismului economic al Statelor Unite”.

SUA vor trimite trupe în Arabia Saudită ”pentru a consolida stabilitatea și securitatea regională”

Pentagonul a anunțat că va trimite trupe americane în Arabia Saudită pentru a proteja interesele SUA de „amenințări emergente, credibile”. Decizia Washingtonului a fost luată în contextul intensificării tensiunilor cu Iranul, informează postul BBC News, potrivit mediafax. Arabia Saudită a confirmat că regele Salman a aprobat transferul de trupe, care „va consolida stabilitatea și securitatea regională”. Țara nu a mai găzduit trupe americane din anul 2003, după intervenția SUA în Irak. Corespondentul BBC Peter Bowes a relatat că SUA ar urma să trimită baterii antiaeriene și antibalistice Patriot și 500 de militari la baza aeriană Prince Sultan din zona centrală a Arabiei Saudite, la aproximativ 80 de kilometri Sud de Riad. „Această mișcare de forțe oferă un element suplimentar de descurajare și asigură capacitatea noastră de a proteja forțele și interesele noastre în regiune împotriva unor amenințări emergente, credibile”, se afirmă într-un comunicat al Comandamentului Central al Statelor Unite.

Statele Unite au mobilizat forţe militare suplimentare în Orientul Mijlociu, inclusiv portavionul USS Abraham Lincoln şi grupul naval aferent, care are circa 70 de avioane de atac, precum şi trei distrugătoare din clasa Arleigh Burke, într-o demonstraţie de forţă faţă de ceea ce oficialii americani consideră a fi ameninţări iraniene la adresa trupelor şi obiectivelor americane din regiune. De asemenea, SUA au trimis bombardiere B52 în Qatar şi avioane F-35 şi F-15 în Emiratele Arabe Unite. În plus, în Bahrain se află Flota a V-a a SUA şi militari ai Unităţii navale de reacţie rapidă 22. Potrivit Institutului Brookings, Iranul are 15 tipuri de rachete balistice cu raze cuprinse între 200 şi 6.000 de kilometri.

Trump a devenit ”faţa rasismului şi excluziunii”, susține șeful Siemens

Directorul general al Siemens, Joe Kaeser, l-a criticat Sîmbătă cu asprime pe Preşedintele american Donald Trump, în urma unui miting din Carolina de Nord la care Trump a continuat să atace femeile progresiste din Congres, după ce le-a spus anterior să plece de unde au venit, şeful grupului german afirmînd că Trump a devenit ”faţa rasismului şi a excluziunii”, relatează CNBC, potrivit news.ro. ”Mă îngrijorează că cel mai important birou politic din lume devine faţa rasismului şi a excluziunii. Am trăit mulţi ani în Statele Unite şi m-am bucurat mai mult ca niciodată de libertate, toleranţă şi deschidere. Aceea a fost America Măreaţă în acţiune”!

Kaeser a răspuns unei postări pe Twitter a unui politican conservator german, Ruprecht Polenz, care a scris despre mitingul recent al lui Trump din Carolina de Nord. Susţinătorii lui Trump au scandat ”trimiteţi-o înapoi”, după care Preşedintele a continua să o atace verbal pe reprezentanta Ilhan Omar, care s-a născut în Somalia şi a devenit cetăţean american în adolescenţă. Polenz a scris că Germania ar trebui să îl primească înapoi pe Trump, dacă afirmaţiile sale sunt serioase. Bunicul lui Trump, Friedrich, s-a născut în Germania şi a emigrat în Statele Unite în 1885. Trump a încercat ulterior să se distanţeze de scandările susţinătorilor săi, afirmînd că nu este de acord şi că ”nu este mulţumit de ele”.

Duminica trecută, Trump a atacat pe Twitter congresmene progresiste, cărora le-a transmis ”să meargă înapoi” de unde au venit. Deşi nu le-a menţionat numele, el s-a referit probabil la reprezentantele democrate Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley şi Rashida Tlaib. Ocasio-Cortez, Pressley şi Tlaib s-au născut şi au crescut în Statele Unite, în timp ce Omar a devenit cetăţeană americană în adolescenţă. Comentariile lui Trump au fost condamnate de liderii aliaţilor europeni, inclusiv de premierul britanic Theresa May şi cancelarul german Angela Merkel. May a spus că afirmaţiile Preşedintelui american sunt ”complet inacceptabile”. Merkel a afirmat, în timpul unei conferinţe de presă, că ”este solidară cu congresmenele”.

Kaeser a mai criticat în trecut politicile comerciale ale lui Trump, dar a apreciat reforma fiscală din 2017. Siemens are peste 50.000 de angajaţi şi 60 de centre de producţie, digitale şi de cercetare şi dezvoltare în Statele Unite. Concurentă a General Motors, compania produce turbine şi generatoare pentru gaze, turbine eoliene şi sisteme feroviare, între alte afaceri derulate în Statele Unite. Siemens afirmă că în ultimii 15 ani a investit 40 de miliarde de dolari în Statele Unite. În trimestrul al doilea din 2019, filiala americană a generat venituri de 4,3 miliarde de euro. În luna Mai, Siemens a anunţat că va desfiinţa 10.000 de locuri de muncă la nivel global, într-un program masiv de restructurare care include separarea afacerilor de petrol, gaze şi generare a energiei.

Poliţia poloneză a reţinut 25 de persoane după atacuri asupra participanţilor la un marş pentru egalitate

Poliţia poloneză a reţinut 25 de persoane la Bialystok, după ce participanţii la un marş pentru egalitate, primul din acest oraş, au fost atacaţi, Sîmbătă, de cîţiva bărbaţi, relatează Reuters. În filmuleţe postate pe Twitter pot fi văzuţi unii bărbaţi atacînd participanţii la marş, inclusiv o femeie, şi scandînd insulte anti-LGBT. Unii dintre atacatori purtau tricouri ale unor echipe de fotbal. Anul trecut, la un marş pentru egalitate la Lublin, activiştii LGBT au fost atacaţi de grupuri de bărbaţi care au fost dispersate de forţele de ordine folosindu-se gaze lacrimogene.