Realitatea internationala pe scurt (21 Decembrie 2018)

Frans Timmermans: A face din Europa și Africa un continent comun e „o chestiune de destin”

Olandezul  Frans Timmermans, desemnat recent  drept candidatul forțelor europene de centru-stînga la postul de viitor președinte al Comisiei Europene, a anunțat că va zdrobi Guvernele conservatoare din Europa și a subliniat că un continent european care se unește cu Africa reprezintă „o chestiune de destin", scrie breitbart.com. Timmermans, actualmente prim-vicepreședinte al Comisiei, a fost numit în fruntea Partidului Socialiștilor Europeni (PSE) la alegerile din luna Mai de către delegații la congresul anual al grupului parlamentar al UE de la Lisabona.

Ex-ministrul Apărării din Olanda, care s-a făcut remarcat și pentru afirmația conform căreia Europa nu poate „rămîne un loc al păcii și libertății dacă nu va fi impusă diversitatea pe întreg continentul, inclusiv în cele mai îndepărtate colțuri", ca adjunct al președintelui Jean-Claude Juncker s-a străduit să convingă statele din Estul Uniunii să-și deschidă granițele pentru migranții din lumea a treia.

Cu trimiteri la anul "1940" și la "Germania nazistă",  discursul lui Timmermans de la Congresul PSE a subliniat faptul că, sub conducerea sa, Comisia Europeană va avea toleranță zero față de națiunile care resping orice parte a agendei globaliste, "progresive", inclusiv migrația din lumea a treia. Democrația se învîrte în jurul "respectului față de minorități" și permite accesul nelimitat și la organizațiile neguvernamentale cu finanțare străină, cu agende ostile voinței populației lor, a declarat Timmermans, nu înainte de a promite că va înlătura Guvernele populiste din Polonia și Ungaria.

„Vreau să spun prietenilor noștri din Polonia, vreau să fac azi un angajament solemn astăzi: nu voi abandona niciodată poporul polonez în lupta sa pentru democrație, libertate și statul de drept”, a promis politicianul olandez, care consideră și că „naționalismul este calea distrugerii". „Știți de ce sunt încrezător că vom cîștiga?”, i-a întrebat Timmermans pe cei prezenți la Congres. „Pentru că poporul polonez dorește să fie european", iar „tinerii polonezi care merg pe străzi cu acel frumos steag albastru, cu stele galbene, fac asta pentru că el reprezintă valori în care cred".

Răspunzînd atacului lui Timmermans, președintele Comitetului permanent al Consiliului de Miniștri din Polonia, Jacek Sasin, a afirmat că discursul birocratului olandez este unul „reprezentativ” pentru „crizele" care afectează UE. „În loc să se concentreze asupra problemelor cheie din Europa de astăzi - cum ar fi stratificarea socială, creșterea economică slabă, imigrația ilegală - birocrații europeni preferă să abordeze aceste probleme pentru nu au nici o idee cum să le rezolve, așa că bat monedă pe așa-numitele chestiuni precum "statul de drept" din Polonia ", a declarat oficialul de la Varșovia.

Adunarea Generală a ONU a adoptat oficial Pactul pentru Migrație

Adunarea Generală a ONU a aprobat, formal, adoptarea Pactului Global pentru Migrație, informează Agenția Reuters, citată de The New York Times. Inițiatorii documentului consideră că acest text va ajuta la sporirea cooperării globale în privința migrației, dar Statele Unite, Israelul, Ungaria, Cehia și Polonia se opun Pactului.

La votul din 19 Decembrie, rezoluția care consfințea adoptarea Pactului a fost a adoptată cu 152 de voturi favorabile, în timp ce 5 voturi au fost împotrivă (Cehia, Ungaria, Israel, Polonia și SUA) și 12 s-au abținut. Printre țările care s-au abținut de la vot s-a numărat și România. Practic, un vot de facto, împotrivă, dat fiind faptul că abținerile se trec în contul taberei „contra”. Alte 24 de țări nu au votat deloc.

 În cuvîntul său, reprezentantul României la ONU a spus că deși Pactul nu este obligatoriu și nu creează noi drepturi ale omului, în contextul opiniilor divergente ale membrilor Uniunii Europene, consideră că este mai bine ca delegația României să se abțină de la vot.

Reprezentantul Bulgariei a afirmat că deși Pactul are cîteva principii valide, acesta conține cîteva prevederi care pot fi supuse interpretărilor. Acesta a exemplificat cu propunerea privind „liberalizarea vizelor”, precum și cu termenul de „migranți noi sosiți”, care pot lăsa loc de interpretări și pot duce la scăderea controlului asupra migrației. În acest sens, a spus el, Bulgaria nu poate adera cu totul la anumite angajamente, dar va rămîne implicată în găsirea unei soluții comprehensive și echilibrate asupra problemei migrației.

Pe 10-11 Decembrie, în Maroc, 164 de țări au semnat un Pact. Pactul a fost criticat de către politicienii conservatori, care consideră că acest document va favoriza migrația din Africa și țările arabe spre Europa. Documentul a fost susținut de Marile Puteri europene, inclusiv de către Rusia.

Trump apără decizia retragerii trupelor SUA din Siria

Donald Trump a apărat Joi decizia de a declara victoria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic și de a retrage complet trupele americane din Siria, afirmînd că îndeplinește o promisiune făcută în campania sa prezidențială, relatează Reuters. „Retragerea din Siria nu a fost o surpriză. Am făcut campanie ani de zile pentru asta și, acum șase luni, cînd mi-am dorit foarte mult să fac asta public, am fost de acord ca trupele americane să mai rămînă (în Siria). Rusia, Iranul, Siria și alții sunt inamicul local al SI. Noi le facem treaba. Este timpul să venim acasă și să reconstruim”, a scris Trump pe Twitter.

În apărarea deciziei sale de a retrage trupele americane, liderul de la Casa Albă a afirmat totodată că „este timpul ca alții să lupte în cele din urmă' în Siria. „Doresc ca Statele Unite să devină Polițistul Orientului Mijlociu, obținînd NIMIC, însă sacrificînd vieți prețioase și trilioane de dolari protejîndu-i pe alții care, în aproape toate cazurile, nu apreciază ceea ce noi facem?', a mai scris Trump pe Twitter. „Vrem să fim acolo pentru totdeauna? E timpul ca alții să lupte în cele din urmă....”, a scris el.

Putin, despre scutul de la Deveselu, România, şi SUA: “Ar putea duce la sfîrşitul civilizaţiei”

Liderul de la Kremlin organizează Vineri a paisprezecea conferinţă de presă cu ziarişti din întreaga Rusie, dar şi din alte state. Principala temă de interes este situaţia internaţională şi tensiunile cu Occidentul. Situaţia globală, relațiile dintre Kremlin şi Casa Albă, conflictele regionale şi economia Rusiei sunt principalele teme anunţate oficial. 

La începutul conferinţei, Putin a vorbit despre necesitatea menţinerii unei balanţe de forţe între Rusia şi SUA. El şi-a exprimat îngrijorarea privind instalarea de scuturi anti-rachetă americane, precum cel de la Deveselu, din România. “Am spus în repetate rînduri - nu considerăm că acestea sunt sisteme defensive. Fac parte din potenţialul nuclear  strategic al SUA”, a declarat Putin, lăsînd de înţeles că sisteme precum cel de la Deveselu ar putea fi utilizate pentru lansarea de rachete nucleare asupra Rusiei.

“Pericolul unui război atomic e subestimat”, a continuat Preşedintele rus. “Dacă ar avea loc aşa ceva, Doamne fereşte, ar putea duce la sfîrşitul civilizaţiei, poate şi al planetei” “Există o tendinţă pentru a coborî pragul de ameninţate la care sunt folosite armele nucleare tactice. Analiştii occidentali par să considere că nu e nimic periculos în asta, dar de fapt ar putea duce la o catastrofă nucleară globală”.

Putin a lăudat în schimb decizia lui Trump de a retrage trupele americane din Siria, însă a acuzat Occidentul de “rusofobie”. Preşedintele rus Vladimir Putin a mai spus că serviciile occidentale de spionaj ce vizează Rusia, îndeosebi otrăvirea în Marea Britanie a fostului agent dublu Serghei Skripal, sunt pretexte pentru ″a frîna dezvoltarea″⁣ţării. Putin a criticat de asemenea recenta inculpare a rusoaicei Maria Butina în SUA, unde este acuzată de ″complot″⁣ în vederea ″promovării intereselor Rusiei″, ea pledînd ″vinovată″. ″Nu înţeleg ce ar putea mărturisi ea ţinînd cont de faptul că nu îndeplinea nici un fel de misiune a Guvernului, a declarat Putin. ″Nu înţeleg de ce au închis-o. Nu există nici o bază″, a continuat el.

În opinia lui Putin, sancţiunile economice impuse Rusiei de către Occident sunt rezultatul influenţei crescînde a Rusiei în lume. ″Acest fapt are legătură cu creşterea puterii Rusiei″, a mai spus el. Liderul rus, care a evocat îndeosebi progresele din sectorul agricol rus, este de părere că sancţiunile au fost într-un oarecare sens pozitive. ″Economia noastră s-a adaptat la limitările din exterior″, a afirmat Putin.

 Peste 1.700 de jurnalişti proveniţi aproape în totalitate din regiunile Rusiei, din Asia, Europa şi America au fost acreditaţi pentru această ″mare conferinţă de presă″⁣ tradiţională. Este vorba de cea de-a 14-a conferinţă de acest fel pentru Putin de la sosirea sa la putere în 2000.

Miercuri, cu 24 de ore înainte de conferinţa de presă, canalul rus de televiziune Rossia 24 a lansat o numărătoare inversă şi a difuzat numeroase reportaje despre pregătirile pentru acest eveniment, care va avea loc la centrul internaţional al comerţului din Moscova.

Occidentul vrea să „frîneze dezvoltarea” şi ascensiunea Rusiei, denunţă Putin în conferinţa sa de presă anuală

Vladimir Putin a denunţat Joi voinţa Occidentului de a frîna „ascensiunea puterii” şi „dezvoltarea” Rusiei şi a promis un nou val de creştere economică în ţara sa, în conferinţa sa de presă anuală, relatează AFP. Preşedintele rus s-a raliat acestui exerciţiu foarte aşteptat - devenit o tradiţie de la instalarea sa la putere în 2000 - în contextul unor noi tensiuni cu Occidentul, exprimîndu-se pe tema intenţiei americane de a se retrage dintr-un tratat nuclear şi incidentului armat cu Ucraina în largul Crimeii, în Noiembrie.

Întrebat despre sancţiunile occidentale impuse Rusiei, în 2014, în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea, Putin a dat asigurări că ele sunt legate de ”creşterea puterii Rusiei”.

Evocînd, apoi, scandalurile de spionaj şi acuzaţiile formulate împotriva ţării sale, şi anume cu privire la otrăvirea în Marea Britanie a fostului agent dublu Serghei Skripal, Putin a denunţat aceeaşi logică în acţiune.

Vladimir Putin şi-a început conferinţa de presă prezentînd lista principalilor indicatori economici ai ţării şi dînd asigurări că „Rusia are din plin mijloacele să reintre în topul cinci” al economiilor mondiale. El a subliniat că Rusia - clasată a 12-a economie mondială de către Banca Mondială (BM) - a înregistrat o creştere economică de 1,7% în ultimele zece luni, a preconizat o creştere economică de 1,8 în decursul anului şi a spus că vede o creştere „minoră” a venitului real în Rusia, în urma unei ”lungi pauze”.

Rusia s-a confruntat cu o recesiune în 2015 şi 2016, pe fondul prăbuşirii preţului petrolului şi sancţiunilor occidentale legate de criza ucraineană. Ţara şi-a reluat creşterea economică, însă aceasta rămîne modestă.

Exprimîndu-se apoi cu privire la situaţia internaţională, Vladimir Putin a avertizat împotriva unei „prăbuşiri a sistemului internaţional” de control al armelor, după anunţul american privind intenţia Statelor Unite de a se retrage din Tratatul INF. Preşedintele rus a ameninţat săptămîna aceasta că Rusia va dezvolta noi rachete dacă Washingtonul abandonează acest acord care aboleşte producţia de rachete balistice cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.000 de kilometri. El a apreciat, în schimb, că decizia Preşedintelui american Donald Trump de a retrage trupele americane din Siria, anunţată Miercuri, este „justă”. „Donald are dreptate. Eu sunt de acord cu el”, a declarat Putin, referindu-se la faptul că, în opinia Preşedintelui american, organizația Statul Islamic (SI) a fost învinsă.

50% reducere de sărbători! Soția unui fotbalist celebru în Premier League face videochat și nu e deloc jenată de asta

Jarmaine Pennant, fost jucător al Arsenal, Liverpool, Stoke, Real Zaragoza ori Wigan, acum în vîrsta de 35 de ani, este căsătorit cu Alice Goodwin. Cei doi sunt împreună din 2014. Jermaine Pennant, într-un final, a ajuns să evolueze într-o ligă de amatori din Anglia, la Billericay Town. În paralel, el a devenit concurent la o emisiune TV și și-a lansat cartea biografică.

Fost internațional englez de tineret, Jermaine Pennant a apărut chiar și în videoclipuri XXX împreună cu iubita sa. Presa engleză a scris că Alice Goodwin a cîștigat bani din videochat și a vîndut chiar clipuri XXX în care a apărut și Pennant. Fotbalistul a fost identificat în clipurile destinate adulților după tatuajele pe care le are pe corp. Alice Goodwin continuă să vîndă clipuri pentru adulți pe internet, iar site-ul pe care le încarcă are acum și un discount – de sărbători, prețul a scăzut de la 9.99 lire la 4.50 lire!