REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (19 septembrie 2018)

Calculul lui Viktor Orban în relația cu Rusia

În timp ce la Bucureşti, ţările Europei Centrale şi de Est au căutat o cale de evadare din monopolul energetic al Rusiei, Ungaria îşi face planuri de viitor fix cu ruşii. Vladimir Putin tocmai a anunţat că Rusia va începe cît de curînd lucrările de extindere a centralei nucleare de la Paks, singura din Ungaria. Anunţul liderului rus a venit după ce Viktor Orban i-a făcut o nouă vizită lui Vladimir Putin.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: “Rosatom va începe, în viitorul apropiat, lucrările de construcţie a două noi reactoare la centrala nucleară Paks. În acest context, vă anunţ că centrala produce deja 40% din consumul de energie al Ungariei”.

Această decizie nu face decît să sporească dependenţa Ungariei de sectorul energetic din Rusia, de unde importă deja 57% din necesarul de gaz natural şi 89% din necesarul de petrol. Proiectele în domeniul energiei sînt o importantă componentă a relaţiei Rusia-Ungaria care se adaugă unei apropieri evidente şi în viziunea politică a celor doi lideri.

Vladimir Putin şi Viktor Orban s-au vizitat reciproc de cel puţin 12 ori în ultimii opt ani.

 

Țara căreia Apple i-a plătit peste 14 miliarde de euro

Irlanda a recuperat complet taxele necolectate de la grupul informatic american Apple - 13,1 miliarde de euro şi dobînzi de 1,2 miliarde de euro, bani care sînt păstraţi într-un cont escrow înfiinţat de Guvernul de la Dublin în aşteptarea sentinţei de la Curtea Europeană de Justiţie, a anunţat marţi ministrul irlandez de Finanţe, Paschal Donohoe.

În luna octombrie a anului trecut, UE a trimis Irlanda în judecată la Curtea Europeană de Justiţie pentru neimplementarea unei decizii din 2016 a Executivului comunitar, prin care Dublinul trebuia să recupereze 13 miliarde de euro de la Apple reprezentînd taxe necolectate. Atît autorităţile irlandeze, cît şi Apple, au contestat în justiţie decizia Comisiei Europene.

În timp ce dosarul de la CJUE este în pronunţare, Irlanda va păstra banii de la Apple într-un cont care va fi gestionat de Amundi, BlackRock Investment Management şi Goldman Sachs Asset Management. Aceste firme vor fi responsabile de gestionarea contului escrow şi vor face investiţii cu grad scăzut de risc pentru a-i proteja pe contribuabilii irlandezi.

 

Acuzații de spionaj: Rusia i-a convocat pe ambasadorii Olandei și Elveției

Autorităţile de la Moscova i-au convocat marţi pe ambasadorii Elveţiei şi Olandei pentru a denunţa „acuzaţiile nefondate”, potrivit cărora spioni ruşi au pus la cale atacuri cibernetice împotriva unui laborator elveţian implicat în dosarul Skripal, precum şi Agenţia Mondială Antidoping, relatează AFP.

Ambasadorului elveţian Yves Rossier i s-a adus la cunoştinţă că o astfel de „retorică a confruntării” ar putea duce prejudicii relaţiilor ţării sale cu Rusia, a informat Ministerul rus de Externe.

Într-un comunicat separat, acelaşi minister a făcut cunoscut că l-a convocat pe ambasadorul Olandei, Renee Jones-Bos, legat de o „campanie de incitare la mania spionajului”.

Ministrul elveţian de externe, Ignazio Cassis, a denunţat luni „escaladarea” activităţilor de spionaj rusesc pe teritoriul Confederaţiei, după dezvăluirea săptămîna trecută că doi spioni ruşi au încercat în primăvară să pătrundă în reţeaua de calculatoare a Institutului elveţian pentru protecţia împotriva ameninţărilor şi riscurilor atomice, biologice şi chimice.

 

Trump studiază posibilitatea unei prezențe militare americane permanente în Polonia

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat marţi că studiază "foarte serios" posibilitatea de a stabili o bază militară americană în Polonia, relatează AFP.

"Analizăm foarte serios această posibilitate", a declarat Donald Trump primindu-l în Biroul Oval pe omologul său polonez, Andrzej Duda.

"Polonia este dispusă să contribuie semnificativ pentru ca Statele Unite să aibă o prezenţă în Polonia", a adăugat el. "Dacă sînt dispuşi să facă asta, vom vorbi cu siguranţă despre acest lucru", a mai spus liderul de la Casa Albă.

În cursul unei conferinţe de presă comune, preşedintele polonez l-a îndemnat pe Donald Trump "să desfăşoare mai mulţi soldaţi americani în Polonia".

"Sper că veţi lua decizia de a desfăşura mai multe unităţi şi echipament. Mi-ar plăcea să văd o bază americană permanentă în Polonia", a adăugat el, sugerînd să fie numită "Fort Trump".

O astfel de iniţiativă, dacă se va concretiza, ar putea produce iritare în rîndul NATO, din care Polonia face parte, dar şi să agraveze puternicele tensiuni dintre Occident şi Rusia.

 

Rusia şi Israelul încearcă să dezamorseze o criză după doborîrea unui avion rus în Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au încercat marţi să dezamorseze o criză după ce forţele siriene au doborît accidental un avion rus, în urma unor atacuri aeriene israeliene în Siria, relatează AFP.

Acest incident fără precedent a avut loc în contextul în care Rusia, aliata Damascului, şi Turcia, susţinătoarea rebelilor, au anunţat un acord cu privire la procincia Idleb, îndepărtînd pe termen scurt perspectiva unei ofensive a regimului contra acestui ultim mare bastion insurgent din nord-vestul ţării.

Un Iliuşin-20 (Ol-20) rus a fost doborît luni seara în largul Siriei - din greşeală consideră Moscova - de apărarea antiaeriană siriană. Toţi cei 15 membri ai echipajului au fost ucişi, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Forţele siriene au deschis focul pentru a intercepta rachete israeliene, potrivit Moscovei, vizînd depozite de muniţie în provincia de coastă Latakia (nord-vest), un bastion al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Este vorba despre cel mai grav incident între cei doi aliaţi de la începutul intervenţiei militare în Siria a Moscovei, în septembrie 2015, cu scopul de a susţine regimul de la Damasc, la acea vreme slăbit în faţa rebelilor şi jihadiştilor.

Avionul rus a fost „doborît de un sistem de rachete de tip S-200 (de fabricație rusească – n.red.)” aparţinînd armatei siriene, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Armata rusă a apreciat iniţial că Israelul este vinovat de dramă, din cauza tirurilor de rachete la Latakia, imputate de Moscova unui număr de patru avioane israeliene de tip F-16, soldate cu doi morţi şi zece răniţi, inclusiv militari sirieni, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

„Piloţii israelieni, care s-au acoperit cu avionul rus, l-au plasat sub focul apărării antiaeriene siriene”, a acuzat ministerul rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a evocat după aceea „o înlănţuire de circumstanţe accidentale tragice”, părînd să adopte un ton mai conciliant faţă de Israel.

 

Un criminal în serie a fost prins după ce una dintre victimele sale a scăpat

Un agent al patrulei de graniță din SUA este bănuit că ar fi criminal înn serie și a fost arestat sîmbătă, după moartea a patru oameni. O a cincea potențială victimă a acestuia a reușit să scape și a alertat poliția, scrie CNN.

Juan David Ortiz, în vîrstă de 35 de ani, a mărturisit că a ucis patru oameni între 3 și 15 septembrie. Bărbatul este acuzat că a încercat să omoare și a cincea persoană, care a scăpat însă cu viață.

Trupurile celor patru victime au fost descoperite în ultimele două săptămîni, iar anchetatorii nu exclud ca Ortiz să fi ucis mai mulți oameni.

Potrivit raportului întocmit de procurori, victimele, trei femei și un bărbat transgender, au fost împușcați în cap. Toate victimele lucrau ca prostituate, mai notează procurorii.

„Are un anumit profil al victimelor sale. Suspectul le vîna”, a declarat procurorul care se ocupă de caz, adăugînd că bărbatul se potrivește descrierii de criminal în serie.

Ortiz este veteran al armatei americane și lucra, înainte de a fi arestat, ca agent de pază la graniță.

 

Şeful serviciilor secrete din Germania și-a pierdut postul

Şeful serviciilor secrete din Germania, Hans-Georg Maassen, şi-a pierdut postul şi va primi un nou post în Ministerul de Interne, o decizie luată după o întîlnire dintre cancelarul Angela Merkel şi liderii coaliţiei care conduce guvernul german, scrie The Guardian.

După întîlnirea de marţi a liderilor coaliţiei, un comunicat al guvernului german a anunţat că Maassen va primi un post în Ministerul de Interne. Succesorul său nu a fost încă anunţat.

Maassen a fost criticat în ultimele săptămîni pentru că ar fi distribuit membrilor AfD rapoarte guvernamentale confidenţiale şi că a sfătuit partidul cum să evite să fie supravegheaţi de agenţia sa.

El a fost criticat şi pentru că a pus la îndoială autenticitatea videoclipurilor în care sînt arătate violenţele din timpul unor proteste faţă de imigranţi din Chemnitz.

Maassen a afirmat că nu există o „dovezi” pentru o „vînătoare” a străinilor. Maassen a recunoscut că s-a întîlnit cu membri ai AfD, dar neagă că le-ar fi dat sfaturi.