REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (15 Septembrie 2020)

Fermierii din Europa se confruntă cu pesta porcină

Ministrul german al Agriculturii, Julia Klöckner, a confirmat primul caz de pestă porcină africană de pe teritoriul german, dar statul german este pregătit să răspundă problemei pestei porcine africane, scrie Ziarul Financiar.ro.

Germania se confruntă din nou cu problema pestei porcine africane, dar are deja pregătit un set de măsuri, a asigurat asociaţia fermierilor din UE la puţin timp după ce ministrul german al Agriculturii, Julia Klöckner, a confirmat primul caz de pestă porcină africană de pe teritoriul german. Este vorba despre un mistreţ găsit mort în apropiere de graniţa cu Polonia. Klöckner a dat asigurări că Germania este pregătită să facă faţă situaţiei.

După confirmarea cazului, Klöckner a anunţat o serie de măsuri stricte pentru a evita orice contaminare şi activarea unui plan de gestionare a crizelor. Măsurile privesc, în principal, gestionarea populaţiilor sălbatice de porci. Germania este cel mai mare producător de porci al Uniunii Europene, iar confirmarea faptului că epidemia de pestă a ajuns acolo îi pune în pericol exporturile, în principal pe cele către China, cea mai mare piaţă a lumii. Pesta porcină africană este o boală virală fără leac care afectează porcii domestici şi mistreţii. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar a provocat perturbări economice semnificative în multe ţări, inclusiv China sau din Europa de Est, conform zf.ro.

Un oraș cu peste un milion de oameni a rămas cu un singur medic, după ce toți au fugit de teama Covid

În timpul apogeului pandemiei, în orașul Aden din Yemen, în care trăiesc peste un milion de oameni, a funcționat un singur spital. Situația a devenit și mai dramatică atunci cînd, de teama Covid-19 și pentru că nu aveau la dispoziție echipamente de protecție, medicii au început pur și simplu să fugă din spital, rămînînd un singur medic, dr. Zoha, dispus să trateze pacienții cu Covid.

La aproape șase luni de la răspîndirea virusului în Yemen, BBC a reușit să trimită în această țară o echipă de jurnaliști care au surprins scene dramatice cu situațiile teribile în care au ajuns acești oameni din cauza crizei provocate e virus. Un localnic i-a spus corespondentului BBC că nici în timpul războiului nu a fost atît de rău.

Tot mai mulţi jurnalişti au fost agresaţi în timpul manifestaţiilor pe plan mondial

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte o creştere puternică a numărului de agresiuni comise împotriva jurnaliştilor în timpul manifestaţiilor pe plan mondial, mai ales din partea forţelor de ordine, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit UNESCO, care a publicat un raport asupra acestei probleme, există „o tendinţă mai amplă de utilizare ilegală a forţei de către Poliţie şi forţele de securitate în timpul ultimilor cinci ani în lume”. În timp ce în 2015 UNESCO a numărat în jur de 15 manifestaţii în timpul cărora jurnalişti au fost împiedicaţi să-şi exercite meseria, bilanţul a crescut de peste două ori în 2019, cu 32 de manifestaţii. Acest nivel riscă să fie cu uşurinţă depăşit anul acesta, pentru că, între Ianuarie şi Iunie 2020, „21 de manifestaţii au fost marcate de atingeri aduse libertăţii presei, inclusiv de marşuri în timpul cărora jurnalişti au fost agresaţi, arestaţi şi chiar ucişi”.

Potrivit UNESCO, aceste date sugerează că „s-a trecut de un nou prag îngrijorător, ce dezvăluie o ameninţare importantă şi în creştere la adresa libertăţii mass-media şi a libertăţii de acces la informaţie în toate regiunile lumii”. Un alt fapt îngrijorător este acela că, în ultimii cinci ani, zece jurnalişti au fost ucişi în timp ce transmiteau de la manifestaţii în curs, dezvăluie agenţia ONU.

OMS ne pune în gardă: Epidemia de coronavirus se va agrava în lunile următoare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că se aşteaptă la o nouă creştere a numărului de decese provocate de COVID-19 în Europa, în Octombrie şi Noiembrie, transmite AFP, potrivit agerpres. ”Va fi mai greu. În Octombrie, în Noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată”, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS. El a explicat că vor fi mai multe decese deoarece vor exista mai multe cazuri – tendinţă deja observată, însă deocamdată cu un număr de morţi aproape stabil. ”Pandemia se va opri, la un moment dat, a spus oficialul.

”Aud tot timpul: <vaccinul va însemna sfîrşitul epidemiei>. Bineînţeles că nu!”, a spus reprezentantul OMS Europa, cu sediul la Copenhaga. ”Nu ştim nici măcar dacă vaccinul va fi eficient pentru întreaga populaţie. Anumite indicii primite arată că va fi eficient pentru unii, dar pentru alţii nu. Iar dacă din acest motiv va trebui să comandăm vaccinuri diferite, ce coşmar logistic…”, a adăugat Kluge. ”Sfîrşitul acestei pandemii va veni cînd, ca o comunitate, vom fi învăţat să trăim cu pandemia. Iar asta depinde de noi. Este un mesaj foarte pozitiv”, a susţinut Kluge.

În Europa, în special în Spania şi Franţa, numărul de cazuri de infectare cu coronavirus este în creştere evidentă de cîteva săptămîni. Vineri, statele europene membre ale OMS au raportat peste 51.000 de cazuri noi, mai mult decît în Aprilie, arată datele publicate de organizaţie. În acelaşi timp, numărul zilnic de decese este aproximativ acelaşi ca la începutul lui Iunie, în jur de 400-500, conform aceleiaşi surse.

Turcia le cere americanilor să revină la o poziţie neutră în Cipru

Turcia a solicitat SUA să revină la o poziţie neutră în privinţa Ciprului, după ce Washingtonul şi Nicosia au semnat un memorandum de înţelegerea în vederea stabilirii unui centru de educaţie şi pregătire militară, informează Reuters. „Invităm SUA să revină la politica de neutralitate pe care o urmează în mod tradiţional în privinţa insulei Cipru şi să contribuie la eforturile ce vizează soluţionarea problemei cipriote”, a susţinut ministerul turc de Externe.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat, la începutul lunii Septembrie, că Statele Unite vor ridica un embargo asupra armelor impus Ciprului în urmă cu 33 de ani şi vor aprofunda cooperarea în materie de securitate cu Nicosia. În timpul unei vizite în Cipru, Pompeo a declarat că Washingtonul este „profund îngrijorat” de acţiunile Turciei în Mediterana de Est, unde Ankara se află într-o confruntare cu Grecia şi Cipru din cauza zăcămintelor de gaze.

„Memorandumul de înţelegere nu va servi păcii şi stabilităţii în Estul Mediteranei şi va afecta soluţionarea problemei cipriote”, a declarat ministerul de Externe de la Ankara, adăugînd că acţiunile recente întreprinse de SUA au contribuit la creşterea tensiunilor în Mediterana de Est.

Turcia a trimis două nave de inspecţie în două zone din regiune, generînd proteste puternice atît din partea Ciprului cît şi a Greciei, care afirmă că Ankara desfăşoară activităţi ilegale, pe platouri continentale care nu îi aparţin. Ankara susţine însă că acţiunile sale sunt legitime. Între Grecia şi Turcia nu există un acord de delimitare a platourile continentale, iar în privinţa nemulţumirilor exprimate de Cipru, Ankara îi contestă Nicosiei, cu care nu are relaţii diplomatice, orice pretenţii.

35.000 de australieni au fost incluşi într-o bază de date chineză despre persoane influente la nivel global

Informaţii personale a peste 35.000 de australieni au fost incluse într-o bază de date gigant despre persoane influente la nivel global, realizată de o companie chineză care are legături cu Armata şi reţelele de informaţii din China, a informat presa din Australia, transmite dpa, potrivit agerpres. Baza de date, care a colectat scurgeri de informaţii despre 2,4 milioane de persoane, a fost realizată de compania Zhenhua Data din Shenzhen, care listează Armata Populară de Eliberare şi Partidul Comunist printre principalii săi clienţi, conform unor informaţii publicate de Australian Financial Review (AFR) şi difuzate de ABC.

ABC şi AFR s-au numărat printre reţelele de presă internaţionale din SUA, Canada, Marea Britanie, Italia şi Germania care au obţinut acces la baza de date. Zhenhua Data nu a răspuns cererilor de interviu adresate de presă iar site-ul companiei a fost închis. Compania Zhenhua Data menţiona „războiul hibrid” prin manipularea opiniei publice, a opiniilor de pe reţelele sociale şi a „războiului psihologic”, potrivit informaţiilor apărute în mass-media din Australia. Informaţii despre data de naştere, apartenenţa politică şi starea civilă au fost extrase din conturile publice. Se crede că informaţiile referitoare la conturi bancare, cereri de locuri de muncă şi profiluri psihologice au fost obţinute din documente confidenţiale. Informaţii despre politicieni australieni, inclusiv premierul Scott Morrison, oameni de afaceri, antreprenori şi jurnalişti de renume se află în această bază de date.

Potrivit ABC, 656 de australieni, ale căror profiluri au fost create de compania chineză, sunt consideraţi ca fiind de persoane de „interes special” sau „expuse politic”. „Ceea ce evidenţiază acest lucru este că ameninţarea amestecului străin şi capacitatea de a colecta seturi mari de informaţii despre populaţie este reală şi trebuie să luăm această ameninţare foarte în serios”, a declarat pentru postul de radioul ABC ministrul australian pentru Afaceri Interne „din umbră”, Kristina Keneally

Liderii politici au transformat pericolul în dezordine

Eşecul colectiv al liderilor politici de a ţine cont de avertismente şi de a se pregăti pentru epidemia de coronavirus a transformat o ”lume în pericol” într-o ”lume dezordonată”, arată un raport al Consiliului Internaţional pentru Monitorizarea Pregătirilor (Global Preparedness Monitoring Board, GPMB), citat de Reuters.

GPMB, convocat de Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a ajuns la concluzia că ”nu se poate spune că lumea nu a avut ocazia să ia aceste măsuri. (…) Au existat numeroase apeluri la acţiuni (…) în ultimul deceniu, dar nici unul nu a produs schimbările necesare”. Fosta directoare generală a OMS, Gro Harlem Brundtland, care prezidează GPMB, conduce şi o organizaţie independentă de monitorizare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Raportul pe 2019 al GPMB, publicat cu cîteva luni înaintea izbucnirii epidemiei în China, afirma că există un pericol real de ”pandemie cu răspîndire rapidă din cauza unui agent patogen respirator letal” şi avertiza că un astfel de eveniment va face milioane de victime şi va provoca haos în economia mondială.

Raportul de anul acesta, intitulat ”O lume în dezordine”, arată că liderii mondiali nu au fost niciodată ”avertizaţi dinainte atît de clar privind pericolele unei pandemii devastatoare”, însă nu au reuşit să ia măsurile necesare. Epidemia de COVID-19 a evidenţiat ”un eşec colectiv de a lua în serios prevenirea pandemiei, pregătirea şi reacţia şi de a stabili priorităţile în mod corespunzător”.

”Patogenii prosperă în perturbări şi dezordine. COVID-19 a dovedit asta”, subliniază ultimul raport al GPMB, observînd că apelul de acum un an către şefii Guvernelor de a se implica, de a finanţa pregătirile pentru pandemie, de a întări sistemele sanitare şi de a planifica riscurile financiare a fost trecut cu vederea şi nu s-au făcut progrese suficiente în nici una din direcţiile de acţiune respective. Lipsa de direcţie agravează epidemia actuală, ”iar dacă nu se învaţă lecţiile COVID-19 şi nu se acţionează conform acestora cu resursele şi angajamentul necesar, următoarea pandemie, care va veni cu siguranţă, va fi şi mai devastatoare”, avertizează autorii. 

Iranul a pus în funcţiune peste 1.000 de centrifuge nucleare

Şeful Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) a declarat că 1.044 de centrifuge funcţionează în prezent la uzina nucleară subterană din Fordo, în conformitate cu anunţul privind renunţarea la respectarea unor angajamentele asumate prin acordul nuclear iranian, transmite AFP, potrivit agerpres. „În prezent, 1.044 de centrifuge funcţionează la Fordo”, a declarat şeful OIEA, Ali Akbar Salehi, pentru agenţia Parlamentului iranian Icana.

Suspendarea tuturor activităţilor de îmbogăţire a uraniului la această uzină aflată în apropierea oraşului sfînt Qom reprezintă unul din angajamentele asumate de Iran în temeiul acordului internaţional încheiat la Viena în 2015 care are ca scop limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor. În Mai 2019, la un an după retragerea unilaterală a SUA din acest pact, decizie urmată de reintroducerea unor sancţiuni dure de către Washington, Iranul a anunţat că urmează să renunţe la o parte din angajamentele asumate. La începutul lunii Noiembrie, Iranul a anunţat o a patra fază de dezangajare şi a reluat activităţile de îmbogăţire a uraniului la Fordo, la 180 de kilometri Sud de Teheran, ceea ce a generat proteste din partea Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi a Uniunii Europene.

Acordul din 2015 prevede, printre altele, ca regimul de la Teheran să limiteze stocurile de uraniu îmbogăţit, nivelul de îmbogăţire, numărul de centrifuge, precum şi dezvoltarea de centrifuge avansate. Iranul a anunţat că se dezangajează în privinţa tuturor acestor puncte. La începutul lunii Septembrie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că stocul de uraniu slab îmbogăţit era de peste zece ori mai mare decît limita permisă de acordul nuclear.

Noua Zeelandă și-ar putea schimba denumirea oficială în „Aotearoa”, care înseamnă „Țara norului alb”

Partidul Maori din Noua Zeelandă vrea ca numele oficial al ţării să fie schimbat în „Aotearoa”, pentru a face mai vizibilă în viaţa publică limba indigenilor, transmite dpa, potrivit Agerpres. Acelaşi partid mai propune ca Wellington, Capitala ţării, să devină Te Whanganui-a-Tara, iar Christchurch, Otautahi. Propunerea a fost anunţată în perspectiva alegerilor parlamentare de pe 17 Octombrie. „Este inacceptabil că numai 3% dintre locuitorii ţării îi pot vorbi limba oficială”, a declarat Rawiri Waititi, candidat al Partidului Maori. Noua Zeelandă are două limbi oficiale – engleza şi maori (sau te reo).

Prim-ministrul Jacinda Ardern, care încearcă să obţină un al doilea mandat la viitoarele alegeri, nu a spus dacă susţine sau nu schimbarea numelui ţării. „Aud tot mai des folosindu-se Aotearoa interşanjabil cu Noua Zeelandă, iar acesta este un lucru pozitiv”, a declarat ea, citată de cotidianul New Zealand Herald. „Fie că îl vom schimba sau nu prin lege, nu cred că schimbă faptul că Noua Zeelandă este tot mai mult numită Aotearoa”, a adăugat Jacinda Ardern.

Între timp, vicepremierul Winston Peters a criticat, pe Twitter, planul Partidului Maori. „Aceasta nu este decît vînare de titluri de senzaţie fără nici o consideraţie faţă de costurile pentru această ţară”, a scris el. Eforturi de redenumire a Noii Zeelande au loc de mulţi ani. Numele actual al ţării se trage de la coloniştii olandezi, care au numit-o după provincia olandeză Zeeland. În limba maori, Aotearoa înseamnă „ţara norului alb”.

După ce a fost amendat cu 10.000 de lire sterline pentru o petrecere, un tînăr își cere scuze

Un tînăr a fost amendat cu 10.000 de lire sterline (10.800 de euro) pentru că a organizat o petrecere cu peste 50 de invitați. El le-a scris acum vecinilor pentru a-și cere scuze pentru că a încălcat restricțiile pentru combaterea coronavirusului, relatează The Independent. Studentul, în vîrstă de 19 ani, a scris că „petrecerea prostească” de la locuința sa din Lenton, Nottingham, „a scăpat de sub control”. El a adăugat că el și colegii de locuință au invitat doar 25 de prieteni, pentru a rămîne în limita permisă, dar alte zeci de persoane au apărut pe neașteptate la petrecere.

„Nu a fost niciodată intenția noastră să vă stricăm seara. A fost o greșeală majoră din partea noastră, avînd în vedere atît problemele pe care le-am provocat, cît și pandemia care afectează societatea noastră”, a scris tînărul.

Poliția din Nottinghamshire a declarat că studentul va trebui să se prezinte în instanță în cazul în care nu reușește să plătească amenda uriașă sau dacă o contestă. „Această petrecere a fost un exemplu clar de încălcare deliberată a regulilor și, drept urmare, ne-am folosit puterile depline pe care le avem pentru a gestiona situația, a spus șeful adjunct al Poliției, Steve Cooper.

Poliția a fost chemată în urma unei plîngeri făcute de vecini. Primii care au sosit au fost polițiștii locali care au fost „întîmpinați cu ostilitate din partea organizatorului”, a precizat Poliția într-un comunicat. A venit un alt echipaj de Poliție, care a găsit în casă peste 50 de persoane în interiorul casei și le-a ordonat tuturor să plece. Deși au fost deranjați de petrecere, vecinii spun că amenda de 10.000 de lire este „ridicolă”. „Toți am fost studenți la un moment dat”, a spus un vecin.