REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (14 Septembrie 2020)

Deficitul bugetar al SUA este la maximul tuturor timpurilor

Deficitul bugetar al SUA a atins nivelul record de peste 3.000 de miliarde de dolari, determinat de cheltuielile masive ale Guvernului pentru ameliorarea efectelor coronavirusului, relatează BBC, potrivit mediafax. Guvernul federal a cheltuit peste 6.000 de miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului fiscal, inclusiv 2.000 de miliarde de dolari pentru programe ce țin de coronavirus, a declarat Departamentul Trezoreriei. Valoarea depășește încasările bugetare de 3.000 de miliarde de dolari.

Deficitul este mai mult decît dublul recordului anterior, stabilit în 2009. La acea vreme, Washingtonul se confrunta cu consecințele crizei imobiliare din 2008. Chiar și înainte de pandemie, SUA se îndrepta spre un deficit de peste 1.000 de miliarde de dolari anul acesta, dar cheltuielile menite să amortizeze impactul financiar al virusului au dus la explozia estimărilor inițiale. Biroul pentru buget al Congresului a prezis luna aceasta că SUA va avea probabil un deficit pe tot anul de 3.300 de miliarde de dolari, mai mult decît triplul deficitului înregistrat anul trecut. Exercițiul financiar al Guvernului federal se încheie în Septembrie. Agenția a declarat că se aștepta ca datoria totală a SUA să depășească 26.000 de miliarde de dolari. Economia a scăzut cu o rată anuală de peste 30% în perioada Aprilie-Iunie, cea mai gravă contracție trimestrială înregistrată vreodată. Datele sugerează că disponibilizările și închiderile de afaceri continuă.

Ministrul irlandez al Justiţiei respinge acuzaţiile lui Boris Johnson privind o blocadă europeană

Ministrul irlandez al Justiţiei, Helen McEntee, a respins acuzaţiile premierului britanic Boris Johnson potrivit cărora Uniunea Europeană ameninţă să instaureze o blocadă în Irlanda de Nord, după o săptămînă de tensiuni între Londra şi Bruxelles, transmite AFP, potrivit agerpres. ”Pur şi simplu nu este cazul, orice insinuare că se va crea o nouă frontieră este pur şi simplu falsă”, a reacţionat Helen McEntee la postul Sky News.

Într-un articol publicat Sîmbătă în Daily Telegraph, Boris Johnson şi-a apărat intenţia de a reveni parţial asupra acordului de Brexit, susţinînd că este constrîns la aceasta de ameninţarea că UE va instaura o blocadă în Irlanda de Nord graţie unei interpretări extreme a textului, împiedicînd intrarea produselor alimentare din Regatul Unit.

Helen McEntee a reamintit că dispoziţiile referitoare la Irlanda de Nord din tratatul care codifică retragerea Marii Britanii din UE au fost acceptate de cele două părţi pentru a garanta o concurenţă loială după Brexit. Prevederile mai vizează să se evite revenirea la o frontieră fizică pe insula Irlanda, însîngerată de cele trei decenii de ”tulburări” pînă la semnarea Acordurilor de Pace din Vinerea Mare în 1998. Tratatul garantează integritatea Irlandei de Nord ca parte integrantă a Regatului Unit, el garantează că nu vom vedea reapărînd vreo frontieră, a subliniat ministrul irlandez al Justiţiei.

Zeci de manifestanţi care se opun restricţiilor de pandemie au fost arestaţi la Melbourne

Poliţia australiană a arestat, Duminică, la Melbourne, mai mult de 70 de persoane care au încălcat ordinele autorităţilor de a rămîne în casă şi care au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de izolarea la domiciliu, scrie AFP, scrie news.ro. Aproape 250 de persoane au luat parte la o manifestaţie ilegală, răspunzînd unui apel lansat pe reţelele de socializare de grupări adepte ale teoriilor conspiraţiei. Ei au ignorat avertismentele oficiale şi reglementarea Departamentului de sănătate publică pentru adunările din centrul oraşului.

Protestatarii au fost întîmpinaţi de un important dispozitiv de poliţişti. Ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi au avut loc pe aleile din Piaţa Queen Victoria. Poliţia a arestat 74 de persoane şi a atenţionat alte 176, afirmînd, într-un comunicat, că „numeroşi manifestanţi au fost agresivi şi i-au ameninţat”.

Weekendul trecut, adunări au avut loc în mai multe locuri din Australia în cadrul mişcării numite „Ziua Libertăţii” cu scopul de a protesta faţă de ceea ce estimează unii a fi un răspuns excesiv al Guvernului în faţa pandemiei. Premierul statului Victoria, Daniel Andrews, care calificase manifestanţii drept „egoişti”, a afirmat, Duminică, că statul său nu-şi permite să se redeschidă prea curînd. Starea de urgenţă, restricţiile privind vizitele, precum şi deplasările pe mai mult de 5 kilometri vor rămîne în vigoare cel puţin pînă la 26 Octombrie. Australia, care numără 25 de milioane de locuitori, a înregistrat 26.600 de cazuri şi 810 decese, cea mai mare parte la Melbourne şi la periferia sa.

53 de şcoli din Spania au fost infestate doar după prima săptămînă de cursuri

Opt milioane de elevi s-au întors la cursuri în peste 28.000 de şcoli şi licee din Spania. Autorităţile au angajat zeci de mii de profesori şi au stabilit un protocol clar în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19, Prima săptămînă a adus deja primele infestări în rîndul profesorilor şi elevilor, potrivit mediafax. Copiii din Spania au reluat cursurile în mijlocul unei adevărate explozii de cazuri noi de COVID-19. Ca să evite îmbolnăvirile, în şcoli au fost create grupuri mai mici şi toate instituţiile au fost dotate cu material de igienizare, termometre şi cu personal suplimentar.

Deşi normele sanitare au fost aplicate cu stricteţe pînă acum, cazurile au apărut la cel puţin 53 de şcoli. Din fericire, autorităţile au închis în mod preventiv două licee şi două grădiniţe, înainte de inaugurarea anului şcolar.

Poliţia din Berna a intervenit cu tunuri cu apă şi gloanţe de cauciuc împotriva unei petreceri de stradă

Poliţia din Capitala elveţiană Berna a intervenit, în noaptea de Sîmbătă spre Duminică, cu tunuri cu apă, gloanţe de cauciuc şi substanţe iritante pentru a dispersa o petrecere de stradă neautorizată şi a împiedica respectivul cortegiu să se deplaseze în centrul oraşului, transmite AFP, citînd un comunicat al Poliţiei şi informaţii de presă, potrivit agerpres. Mai multe sute de persoane, în marea majoritate tineri, s-au adunat, Sîmbătă seara, în Nord-Estul Bernei, în jurul unor maşini din care se auzea muzică, şi cu bannere pentru un ”carnaval de stradă”, potrivit comunicatului Poliţiei şi imaginilor difuzate de site-ul aurka.com.

După ce participanţii au început să plece în cortegiu spre centrul Capitalei şi au aruncat sticle şi pietre asupra forţelor de ordine, acestea au intervenit. Tinerii au ridicat baricade, le-au dat foc şi au aprins numeroase dispozitive pirotehnice, precizează comunicatul Poliţiei. ”După mai multe somaţii, au fost utilizate tunuri cu apă, gloanţe de cauciuc şi substanţe iritante pentru a împiedica acest cortegiu să ajungă în centrul oraşului, pentru protejarea forţelor de intervenţie şi pentru a se evita noi distrugeri”, adaugă acelaşi comunicat. Poliţia mai precizează că a procedat la mai multe zeci de controale de identitate.

Premierul grec Mitsotakis anunţă un important program de cumpărare de arme, în timp ce tensiunea cu Turcia creşte

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat un „important” program de cumpărare de arme şi o reorganizare a forţelor armate ale ţării, în timp ce tensiunea cu Turcia creşte în Mediterana orientală, informează France Presse, scrie agerpres. Mitsotakis a precizat că Grecia urmează să-şi procure 18 avioane de vînătoare de fabricaţie franceză Rafale, precum şi fregate şi elicoptere, să recruteze 15.000 de soldaţi suplimentar şi să finanţeze mai substanţial industria sa de apărare. „A venit ora să ne întărim forţele armate. Este vorba despre un program important care va forma un scut naţional”, a declarat premierul într-un discurs la Salonic, în Nordul Greciei. El a adăugat că acest program ar urma să permită crearea a mii de locuri de muncă.

Turcia şi Grecia, ambele membre ale NATO, îşi dispută zăcăminte de hidrocarburi în Mediterana orientală, într-o zonă pe care Atena o consideră ca fiind sub suveranitatea sa. Premierul Mitsotakis a acuzat Turcia că „ameninţă” frontierele orientale ale Europei şi că „pune în pericol” securitatea regională.

Tensiunea între cele două ţări a crescut cînd Turcia a trimis, la 10 August, o navă de prospecţiune seismică, însoţită de nave de război în apele revendicate de Grecia, ceea ce a determinat Atena să lanseze manevre navale.

O petrecere la o vilă din Sudul Italiei s-a transformat într-un coșmar pentru două adolescente britanice

Patru italieni au fost arestați și alți patru sunt cercetați ca suspecți pentru agresarea sexuală a două adolescente britanice la o petrecere dată într-o vilă din Sudul Italiei, relatează Euronews.

Cele două fete sunt în vîrstă de 15 ani, în timp ce suspecții au vîrste cuprinse între 19 și 23 de ani. Adolescentele, care nu vorbeau italiana, l-au întîlnit pe unul dintre suspecți după ce au venit cu surorile lor mai mari la petrecere. Acesta și prietenii lui le-au cîștigat încrederea purtîndu-se prietenos cu ele, apoi au profitat de faptul că cele două tinere s-au îmbătat. Petrecerea se mutase între timp în casă, iar cele două fete au fost pierdute din vedere de cele două surori ale lor.

Imagini surprinse de camere private de supraveghere, făcute publice de Poliție, o arată pe una dintre minore care se împleticește și aparent opune rezistență, dar care este împinsă de un bărbat spre un colț întunecat din spatele casei. Alți trei tineri i se alătură. Cealaltă minoră este la rîndul ei însoțită de trei bărbați. Faptele s-au petrecut pe 7 Septembrie, după miezul nopții. Poliția spune că cele două fete au fost agresate sexual, în atacuri separate, care au durat circa 15 minute. Fetele au contactat Poliția cîteva ore mai tîrziu și au fost duse la spital. 

Cei patru bărbați arestați au fost identificați de fete, în timp ce alți trei au fost identificați cu ajutorul înregistrărilor video. Anchetatorii încearcă să-l identifice și pe un al optulea suspect. Poliția a precizat că a acționat rapid ca urmare a probelor care dovedesc „brutalitatea faptelor, comise într-o manieră subtilă, fapte ce s-ar fi putut repeta și în cazul altor femei lipsite de ajutor”.

Un apropiat al Președintelui Trump l-a îndemnat să-i aresteze pe soții Clinton dacă pierde alegerile și să preia puterea cu forța

Roger Stone, un apropiat al Președintelui Donald Trump, l-a îndemnat pe acesta să-i aresteze pe soții Clinton și pe fondatorul Facebook dacă va pierde alegerile prezidențiale. Ba mai mult, fostul consilier al liderului de la Casa Albă susține că, în acest caz, miliardarul republican ar trebui să preia puterea cu forța, scrie The Guardian

Donald Trump i-a comutat, în luna August, pedeapsa cu închisoarea prietenului său Roger Stone, condamnat în Februarie la 40 de luni de închisoare în cadrul anchetei privind ingerinţa rusă în campania prezidenţială din 2016. "Astăzi, Preşedintele Donald J. Trump a ordonat o măsură de clemenţă executivă pentru a-i comuta pedeapsa nedreaptă lui Roger Stone", a anunţat Casa Albă într-un comunicat, adăugînd că acest vechi prieten al Preşedintelui, "victimă a unei farse ruseşti", este de acum înainte "un om liber".

Imediat după condamnarea lui Stone, Donald Trump a explicat că intenţionează să îl graţieze pe fostul său colaborator în vîrstă de 67 de ani, un controversat consilier politic cunoscut pentru stilul său colorat şi tatuajul cu Richard Nixon de pe spate. Stone a declarat, într-o intervenție la o emisiune online, că o fraudare a alegerilor prezidențiale din 3 Noiembrie prin votul prin corespondență este posibilă. Fostul consilier este de părere că Trump ar trebui să ia în considerare invocarea Actului Insurecției și să-i aresteze pe soții Clinton, pe CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg și pe ”oricine altcineva care ar putea fi implicat în activități ilegale".

Cum poate Google să prezică următoarele focare de COVID-19

Căutările privind durerile de stomac au prezis o creştere a cazurilor de COVID-19. Cele mai multe căutări au fost făcute în New York, New Jersey și California, astfel că Google Trends poate fi un instrument valoros pentru prezicerea unor noi focare de infecţie COVID-19, scrie Mediafax. O persoană care are dureri de stomac şi caută tratament pe Google ar putea fi de ajutor, scrie Bloomberg.

Căutările pe internet privind simptomele gastrointestinale au prezis o creştere a cazurilor de COVID-19, spun cercetătorii de la Spitalul General din Massachusetts. Aceştia au comparat căutările pe Google legate de pierderea gustului, mirosului şi apariţia diareii cu infectarea cu COVID-19, în 15 state americane. Cele mai multe căutări au fost făcute de locuitorii din New York, New Jersey, California, Massachusetts şi Illinois. Ulterior, s-au dovedit a fi şi cele mai afectate oraşe de pandemie. Datele subliniază că Google Trends poate fi un instrument valoros pentru prezicerea unor noi focare de COVID-19. În plus, oamenii de ştiinţă testează urmele coronavirusului în apele utilizate, pentru a identifica locurile în care virusul se răspîndeşte.

Doi polițiști au fost împușcați într-o ambuscadă. Atacatorul s-a apropiat de mașina lor și a tras mai multe focuri de armă

Doi polițiști sunt în stare critică după ce au fost împușcați într-un atac de tip ambuscadă în Los Angeles. Atacatorul s-a apropiat de mașina lor, a tras de mai multe ori, apoi a fugit, potrivit unor imagini înregistrate de camerele de supraveghere, potrivit BBC

"Doi ofițeri în vîrstă de 31, respectiv 24 de ani au fost atacați în timp ce se aflau în mașină. Amîndoi prezintă plăgi prin împușcare și se află în stare critică. Atacatorul se află încă în libertate", potrivit Departamentului de Poliție din Los Angeles.  Președintele Donald Trump a scris pe Twitter, distribuind înregistrarea cu atacul, că "aceste animale trebuie pedepsite crunt".

În 2020, aproximativ 40 de polițiști au fost uciși în timpul serviciului, potrivit unor statistici publicate de FBI. Opt dintre aceștia au fost victimele unor ambuscade.

La ușile spitalului unde au fost transportați cei doi ofițeri, mai mulți protestatari strigă sloganuri anti-Poliție și au blocat intrarea în unitatea de primiri urgențe.