Realitatea internationala pe scurt (14 Martie 2019)

Război verbal între Erdogan și Netanyahu: ”Dictatorul. Tu eşti un tiran!”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat, Miercuri, pe Benjamin Netanyahu că este un ”tiran” care ”masacrează copii”, după ce premierul israelian în exerciţiu l-a catalogat drept ”dictator”. ”Să nu ne dea lecţii nouă. Ei, Netanyahu, ţine-te bineTu eşti un tiran, a declarat şeful statului turc la un miting la Ankara, acuzîndu-l pe liderul israelian că a ”masacrat copii palestinieni”. Benjamin Netanyahu a catalogat drept o ”glumă” din partea Turciei, care l-a acuzat de rasism şi l-a catalogat pe Erdogan drept un ”dictator”.

Un purtător de cuvînt al Preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a denunţat Marţi ”rasismul flagrant” manifestat, în opinia sa, de premierul israelian în exerciţiu. Netanyahu, aflat în plină campanie electorală, a declarat, Duminică, faptul că Israelul nu este statul-naţiune ”al tuturor cetăţenilor săi”, ci ”numai al poporului evreu”, aşadar nu este şi al importantei comunităţi arabe şi musulmane.

”Erdogan, dictatorul turc,atacă democraţia israeliană, în timp ce închisorile îi sunt pline de jurnalişti şi judecători turci. Ce glumă!”, a spus Netanyahu într-un mesaj difuzat de către serviciile sale, în noaptea de Marţi spre Miercuri, potrivit News.ro. Netanyahu a reacţionat, Duminică, în urma unor declaraţii ale actriţei şi manechinului israelian Rotem Sela, care şi-a exprimat indignarea pe reţele de socializare faţă de poziţii ale Guvernului acestuia de dreapta cu privire la minoritatea arabă, care reprezintă 17,5% din populaţia israeliană.

Rotem Sela, atacată dur pe reţele de socializare, a primit după aceea simpatia altei actriţe israeliene, Gal Gadot, interpreta blockbusterului ”Wonder Woman”. ”Nu există vreun cetăţean de mîna a doua în Israel”, a declarat Benjamin Netanyahu, în noaptea de Marţi spre Miercuri. ”Israelul este o democraţie în care toţi israelienii, inclusiv cei aproape două milioane de arabi, se bucură de egalitatea drepturilor individuale”, a adăugat el. ”Însă Israelul este de asemenea singurul şi unicul stat evreu”, cu steaua lui David pe drapelul său, ebraica drept limbă oficială şi dreptul tuturor evreilor din lume de a veni să trăiască în Israel, a insistat Netanyahu. 

Germania vrea să angajeze muncitorii care părăsesc Marea Britanie din cauza Brexitului

Firmele germane sunt interesate să angajeze muncitori calificaţi care părăsesc Marea Britanie din cauza Brexitului, a anunţat Miercuri Camera de Comerţ din Germania (DIHK), avertizînd că cea mai mare economie europeană are un deficit de aproximativ 1,6 milioane de angajaţi calificaţi, transmite Reuters. Şi oamenii de afaceri din Germania sunt extrem de îngrijoraţi de lipsa forţei calificate de muncă. Conform celor mai recente date ale Institutului pentru Cercetarea Forţei de Muncă (IAB), numărul locurilor de muncă vacante în Germania a atins un nivel record în trimestrul patru din 2018, scrie Agerpres.

În perioada Octombrie – Decembrie, existau pe plan naţional 1,46 milioane de locuri de muncă neocupate - cel mai ridicat nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990 -, arată datele IAB. Comparativ cu trimestrul precedent, s-a înregistrat o creştere de 221.000 de locuri de muncă vacante, iar faţă de perioada similară din 2017 un avans de 275.000. Evoluţia favorabilă a pieţei muncii este rezultatul creşterii robuste a Produsului Intern Brut al Germaniei timp de nouă ani la rînd, apreciază analiştii. 

California instituie un moratoriu asupra pedepsei cu moartea

Guvernatorul Californiei Gavin Newsom anunţă un moratoriu al execuţiilor, de care urmează să beneficieze 737 de deţinuţi aflaţi pe ”culoarul morţii” în acest stat, cel mai mare din Statele Unite, relatează AFP. „Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu valorile noastre fondatoare şi aduce atingere celui mai profund ideal pe care-l reprezintă faptul de a fi californian”, urmează să anunţe Newsom, un democrat, într-un discurs din care au fost transmise presei fragmente.

„Uciderea altei persoane în mod intenţionat este rea. În calitate de guvernator, eu nu voi autoriza execuţia vreunui individ”, adaugă acest vechi adversar al pedepsei cu moartea, care conduce California din Ianuarie. Guvernatorul urma să semneze decretul care pune capăt protocolului cu privire la injecţia letală în stat şi care ordonă închiderea sălii de execuţie de la Închisoarea de la San Quentin, în apropiere de San Francisco.

În închisorile californiene se află un sfert din toţi condamnaţii la moarte în Statele Unite, potrivit biroului guvernatorului. Ultima execuţie în acest stat a avut loc în 2006. Dintre cei 737 de condamnaţi la moarte în California, 25 au epuizat toate căile de recurs posibile. California se alătură astfel statelor Colorado, Oregon şi Pennsylvania pe lista statelor care au decretat un moratoriu al execuţiilor, în afară de cele 20 de state care au abolit pedeapsa cu moartea în legislaţia lor.

„Guvernatorul Newsom a dat dovadă de un mare curaj şi de autoritate punînd capăt acestei practici crude, costisitoare şi nedrepte care constă în a executa deţinuţi”, şi-a exprimat satisfacţia Alison Parker, directoarea filialei din Statele Unite a organizaţiei Human Rights Watch (HRW). „Californienii pot să fie mîndri că statul lor s-a angajat să pună capăt uciderii autorizate de către Guvern şi să respecte drepturile omului”, a adăugat ea. Potrivit HRW, aplicarea pedepsei capitale în Statele Unite a înregistrat o scădere clară în ultimii ani - 25 de execuţii în 2018, faţă de 98 în 1999. Trei condamnaţi la moarte au fost executaţi în toată ţara de la începutul lui 2019.

Anchetă ONU privind achiziţia de autoturisme de lux de către Coreea de Nord

Experţii ONU, mandataţi cu aplicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord, anchetează mai multe achiziţii de autoturisme de lux făcute recent de către Phenian, în contradicţie cu interdicţiile care afectează ţara din 2013, informează AFP.

„Nord-coreenii pot avea tot ceea ce îşi doresc. Ei obţin ce este mai bun atunci cînd au nevoie”, remarcă Hugh Griffiths, care a coordonat în ultimii cinci ani grupul de experţi ONU pentru Coreea de Nord.

Vehicule de lux au fost văzute în posesia Nord-coreenilor în 2018 şi 2019 la întîlniri internaţionale implicîndu-l pe Preşedintele Kim Jong Un, indică un raport ONU, după o serie de scurgeri de informaţii în presă la începutul lunii Februarie. În documentul lor, experţii ONU consideră că numeroasele sancţiuni economice internaţionale sunt „ineficiente”, avînd în vedere eludările acestora de către Phenian prin multiple subterfugii. Anchete sunt în curs de desfăşurare, precizează ei, pentru a încerca să se afle în ce mod Nord-coreenii au reuşit să procure maşinile de lux.

Analizînd fotografiile cu un Rolls-Royce Phantom utilizat de către Kim Jong Un, constructorul britanic al autoturismului a estimat că vehiculul a fost fabricat între 2012 şi 2017 la uzina sa din Goodwood. Mai multe autoturisme Mercedes au plecat dintr-un port din California spre Hong Kong, la cererea unui om de afaceri chinez avînd legături cu regimul de la Phenian, au stabilit anchetatorii. Compania Toyota se apără în cazul exporturilor sale de maşini Lexus spre Coreea de Nord, apreciind că acestea au fost cumpărate probabil de către intermediari.

Într-o anexă la rezoluţia sa adoptată în 2013, reluată sau completată în toate textele coercitive ale ONU care au urmat, Naţiunile Unite detaliază bunurile de lux interzise să fie furnizate Coreei de Nord. În plus faţă de menţiunile referitoare la bijuterii, perle şi pietre preţioase, inclusiv diamante, safire, rubine şi smaralde, pe lista stabilită de către ONU figurează iahturi, automobile de lux şi maşini de curse. Printre alte eludări notorii ale sancţiunilor, există numeroase transbordări de încărcături (cărbune, petrol etc.) între nave pe mare. „Este o nebunie ceea ce petrece în prezent în apele internaţionale” în jurul Coreei de Nord, afirmă Hugh Griffiths, vorbind despre „anarhie”, potrivit AFP.

Mollahul Omar s-a ascuns ani de zile chiar sub nasul americanilor

Fondatorul mişcării talibane din Afganistan, cunoscut sub numele de Mollahul Omar, s-a ascuns ani de zile chiar sub nasul americanilor, care puseseră o recompensă de 10 milioane de dolari pentru prinderea capul lui. Potrivit unei cărţi scrise de o jurnalistă olandeză care a stat de vorbă cu zeci de talibani, dar şi cu una dintre gărzile de corp ale liderului, mollahul Omar era în Afganistan în 2004, cînd americanii au început să construiască o bază militară la cîteva sute de metri de ascunzătoarea lui. S-a mutat, dar o nouă bază, în care se aflau mai mult de 1.000 de militari britanici şi americani, a fost construită la cinci kilometri de el. În tot acest timp, era căutat în Pakistanul vecin.

Nu a părăsit însă Afganistanul pînă la moartea sa, în 2013. Abia după doi ani talibanii au recunoscut că cel care le fusese lider şi mentor nu mai este în viaţă.  

Cartea care afirmă aceste lucruri se intitulează „În căutarea unui inamic” și a fost scrisă de Bette Dam. Este o biografie în limba olandeză, încă netradusă, a mollahului Omar. Figura lui avea o particularitate - liderul talibanilor nu vedea decît cu un ochi. Ani de zile, el a trăit ca un pustnic, refuzînd să se întîlnească cu familia sa, afirmă autoarea cărţii care, în cinci ani de anchetă, a interogat zeci de şefi talibani, precum şi pe garda de corp a mollahului Omar. Potrivit cărţii, în momentul căderii regimului talibanilor, în 2001, după ce cinci ani făcuse legea în Afganistan, mollahul Omar şi-a transmis puterea unui alt cadru al mişcării, pentru a deveni un fel de lider spiritual. S-a refugiat mai întîi într-un mic complex în Qalat, Capitala regională a provinciei Zabul (Sud). Familia cu care locuise timp de trei ani nu ştia unde se află.

Forţele americane ar fi fost de două ori foarte aproape de a-l captura, afirmă jurnalista. Prima dată, mollahul Omar s-ar fi ascuns în spatele unui morman de lemne în timp ce trecea o patrulă. A doua oară, trupe străine ar fi scotocit tot complexul, cu excepţia camerei în care se afla el. În timp ce baza Lagman era în construcţie în 2004, la cîteva sute de metri de refugiul său, el a schimbat ascunzătoarea, tot în provincia Zabul. Dar, la scurt timp, o a doua bază, Wolverine, a fost ridicată la 5 km de ascunzătoarea sa. Peste 1.000 de militari americani, precum şi forţe speciale britanice şi americane se aflau la baza respectivă. Dar, în pofida terorii că va fi prins, mollahul Omar nu a plecat niciodată, aventurîndu-se rar în exterior şi ascunzîndu-se deseori în tuneluri, în timp ce avioanele efectuau bombardamente. Fondatorul mişcării talibanilor a stat acolo ani de zile izolat, ascultînd ştiri la BBC în limba paştună. 

Anchetă FBI la universități de elită din SUA. Studenți din familii bogate și-ar fi plătit locurile

Lumea universitară de peste ocean este zguduită de un scandal de corupţie. 33 dintre cele mai înstărite familii din Statele Unite sunt acuzate că au plătit locuri pentru copiii lor, în cele mai renumite universităţi. Acum vor apărea în faţa instanţei, alături de cei care au pus la punct reţeaua admiterilor false, într-un dosar de transfer fraudulos de fonduri, mită şi spălare de bani. Între 2011 şi 2018, zeci de tineri americani au pierdut şansa de a urma o universitate de top din Statele Unite. În ciuda rezultatelor excepţionale, părinţii altor copii au plătit pentru locurile lor. Procurorii spun că au fost angajaţi tineri care să susţină examene de admitere sau corectorii erau plătiţi cu zeci de mii de dolari. În anumite cazuri, candidaţii erau prezentaţi drept sportivi de performanţă, deşi nu aveau deloc abilităţi de acest gen.

„FBI a descoperit ceea ce noi credem că este un sistem de falsificare, care le-a răpit studenţilor din toată ţara dreptul la o admitere corectă în unele dintre cele mai de elită universităţi din ţară, precum Yale, Stanford şi Georgetown”, spune Joseph Bonavolonta, agent FBI. Cei care au vrut să le asigure un viitor strălucit copiilor lor nu sunt oameni de rînd. Printre ei, şi două vedete de la Hollywood, Felicity Huffman şi Lori Loughlin.

„Aceşti părinţi sunt un catalog al celor bogaţi şi privilegiaţi. Printre ei sunt directori generali ai unor companii private şi publice, investitori de succes în securitate şi imobiliare, două actriţe cunoscute, un creator de modă celebru şi co-preşedintele unei firme globale de avocatură”, afirmă Andrew Lelling, procuror.

Totul era intermediat de o firmă care spunea că oferă servicii pentru cariere înfloritoare, condusă de un bărbat cu legături în mediul universitar. „Clienţii lui Singer i-au plătit între 100.000 şi 6,5 milioane de dolari pentru acest serviciu. Nu poate fi un sistem de admitere separat pentru bogaţi şi nu va fi nici un sistem de justiţie separat”, spune Andrew Lelling, procuror.

Fondatorul companiei, precum şi 13 angajaţi şi parteneri au strîns 25 de milioane de dolari de la părinţii care au dorit locuri la universităţi de renume în cei şapte ani de funcţionare a reţelei. Ancheta continuă însă şi mai mulţi milionari americani ar putea intra în vizorul Justiţiei.

Nici un avion Boeing 737 MAX 8 nu mai are voie în spaţiul aerian al Uniunii Europene

Decizie radicală luată de autorităţile europene. Nici un avion Boeing 737 MAX 8 nu va mai avea voie să survoleze spaţiul aerian al Uniunii Europene. Se întîmplă după ce un avion de acest tip s-a prăbuşit Duminică în Etiopia, iar cu cinci luni în urmă un altul a avut aceeaşi soartă în Indonezia. Unii dintre experţi văd similitudini între accidentul din Indonezia din luna Octombrie 2018, cînd au murit 189 de oameni, şi cel din Etiopia, de Duminica asta, în care au murit 157 de oameni. Ambele avioane s-au prăbuşit la scut timp după decolare, iar piloţii au transmis că au probleme înainte de prăbuşire.

În timp ce experţii decriptează informaţiile din cutiile negre, cele mai multe îngrijorări sunt legate de sistemul automat. Acesta ajustează traiectoria de zbor chiar şi atunci cînd avionul este în modul de comandă manual, în faza de decolare. Un expert, citat de Adevărul.ro, povesteşte că în momentul decolării mulţi piloţi forţează motoarele, pentru a ajunge cît mai repede la plafonul de zbor. Boeing 737 MAX 8 nu permite un asemenea stil de pilotaj, pentru că este o aeronavă mai lungă şi mai subţire. Forţarea avionului la decolare l-ar aduce în pierdere bruscă de viteză şi ar interveni sistemul care ar lăsa botul avionului în jos. Piloţii nu sunt obişnuiţi cu aceste sisteme şi astfel se ajunge la tragedie, explică toți specialiştii. Dar nu este vorba doar despre o posibilă eroare de pilotaj, ştim că în cazul prăbuşirii aeronavei indoneziene, în Octombrie trecut, sistemul automat a dat erori semnalizînd greşit că aeronava pierde din viteză. După aceea, aparatul de zbor s-a îndreptat rapid spre sol.

Circa 350 de Boeing 737 MAX se află, în prezent, în flotele a 54 de companii aeriene. Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA susţine că aeronava nu prezintă nici un risc în ceea ce priveşte zborul. Totuşi, în scurt timp, spaţiul aerian al Uniunii Europene se va închide pentru modelul Boeing 737 MAX ca motive de siguranţă.

Marea Britanie: Copiii care vor schimbare de sex, dar nu sunt înțeleși de părinți, ajung în îngrijirea serviciilor sociale

Serviciile sociale din Marea Britanie au început să ia în îngrijire copiii care doresc să-și schimbe genul și ai căror părinți nu sunt de acord cu dorința lor de schimbare, scrie Daily Mail. Cel puțin trei copii au fost luați de aceste servicii și puși în grija lor, anul trecut, după ce familiile lor s-au opus dorințelor adolescenților de a-și schimba sexul, însă autoritățile locale implicate susțin că acesta nu a fost principalul motiv pentru care au intervenit.

Două astfel de servicii sociale au precizat că au luat în îngrijire doi copii care au avut dispute cu părinții din  cauză că aceștia nu au fost de acord ca tinerii să-și schimbe sexul. Un alt serviciu social din Londra a spus că a făcut același lucru cu un copil „mai mic de cinci ani”. Conform tabloidului britanic, în Marea Britanie s-a înregistrat în ultimii  ani o creștere dramatică a numărului de tineri care au decis să recurgă la tratamentul pentru schimbarea identității de gen, iar cei care contestă teoria genului au avertizat că tot mai mulți părinți devin neputincioși în a acționa pentru a-i determina pe copii să renunțe la așa ceva.

The Sun a încercat să afle numărul exact al copiilor luați în îngrijire de aceste organizații pentru probleme transgender însă nu toate au răspuns solicitării jurnaliștilor, astfel încît se estimează că numărul real al copiilor luați de lîngă părinți ar putea fi mai mare. Potrivit celor mai recente date, numărul tinerilor din Marea Britanie aflat în evidența NHS pentru tratament „de identitate de gen” a crescut cu 1.000%  în șase ani. În 2017-2018, au existat 2.519 de cazuri, dintre care 71% au fost femei. Ministrul Egalității, Penny Mordaunt, a dispus încă de anul trecut o anchetă în legătură privind numărul tot mai mare de fete care vor să facă tratament pentru schimbarea de gen.

Stephanie Davies-Arai, fondatoare campaniei  Transgender Trend, care reprezintă părinții îngrijorați de creșterea numărului de tineri care decid să fie altfel decît s-au născut, afirmă că părinții ar trebui să-și poată exprima temerile legate de aceste dorințe ale copiilor lor, fără frica de a fi „pedepsiți”. Mai ales în contextul în care Înalta Curte a Marii Britanii a permis cererea adresată de un copil de 16 ani că părinții săi să nu aibă dreptul de a fi informați asupra posibilei schimbări a sexului.

Parlamentarii britanici adoptă un amendament care exclude producerea Brexit fără acord

Parlamentarii britanici au respins Miercuri seara opţiunea unui Brexit fără acord, informează agenţiile Reuters şi AFP, scrie Agerpres. 312 de parlamentari britanici au votat în favoarea amendamentului A, în timp ce 308 de parlamentari au votat împotrivă. Amendamentul A, prezentat de Caroline Spelman şi susţinut de parlamentari din mai multe partide, ar exclude un Brexit fără acord, în orice circumstanţă.

SUA: Trump va decreta de urgenţă interzicerea tuturor zborurilor de avioane Boeing 737 MX 8 şi 737 MAX 9

Preşedintele american Donald Trump a anunţat Miercuri că toate avioanele Boeing 737 MAX 8 şi MAX 9 vor fi oprite la sol în SUA, după ce un astfel de avion al companiei Ethiopian Airlines s-a prăbuşit Duminică, provocînd moartea a 157 de oameni, informează Reuters şi AFP, scrie Agerpres. „Vom decreta de urgenţă interzicerea tuturor zborurilor (de avioane Boeing) 737 MX 8 şi 737 MAX 9”, a declarat Trump de la Casa Albă. „Securitatea americanilor, şi a tuturor pasagerilor, este prioritatea noastră absolută”, a adăugat el.

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a decis, Marţi, suspendarea tuturor zborurilor în Europa cu avioane Boeing 737 MAX, în urma tragediei aviatice produse Duminică în Etiopia. Într-un comunicat emis de EASA se menţionează că această ”măsură de precauţie” se aplică de Marţi, începînd cu ora 19:00 GMT, şi vizează ambele modele de Boeing 737 MAX date pînă în prezent în exploatare, respectiv MAX 8 şi MAX 9. Decizia a survenit după ce autorităţile aeronautice din Regatul Unit, Franţa, Irlanda, Austria, Olanda, Italia, Belgia şi Norvegia au suspendat accesul acestui tip de avion în spaţiul aerian al acestor ţări.

Un aparat Boeing 737 MAX 8 al companiei Ethiopian Airlines, cu 157 de persoane la bord, s-a prăbuşit Duminică la Sud-Est de Addis Abeba la scurt timp după decolare, la patru luni după un accident similar al unui avion de acelaşi tip al companiei Lion Air în Indonezia soldat cu 189 de morţi, în urma ambelor catastrofe neexistînd supravieţuitori.

După prăbuşirea avionului etiopian, mai multe ţări, printre care China, Indonezia, Singapore, Oman, Coreea de Sud şi Mongolia au dispus suspendarea zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX, la fel procedînd şi numeroase companii aeriene, printre ele fiind Ethiopian Airlines, Cayman Airways, Gol, Aeromexico, Comair şi Aerolineas Argentinas.