Realitatea internationala pe scurt (13 Noiembrie 2018)

Cel puțin 31 de oameni au murit în incendiile din California. Flăcările s-au extins pe 45.000 de hectare

Cel puţin 31 de oameni au murit în incendiile care devastează Nordul şi Sudul Californiei. Bilanţul s-ar putea agrava dramatic, întrucît peste 220 de persoane sunt date dispărute. Începînd de Joia trecută, trei focare uriaşe au pîrjolit o suprafaţă mai mare decît teritoriile Belgiei şi Luxemburgului la un loc. Actorul Gerard Butler, dar şi cîntăreţii Neil Young ori Miley Cyrus se numără printre zecile de mii de americani cărora flăcările le-au distrus casele. Rafalele de vînt violente îngreunează teribil lupta cu flăcările. Luni au mai fost descoperit 6 trupuri carbonizate în Nordul Californiei, regiune devastată de incendiul botezat “Cîmp Fire”. Flăcările au distrus 90% dintre clădirile din Paradise, un oraş cu doar 26.000 de locuitori.

Ofițerii abia mai pot identifica locurile în care au fost pînă zilele trecute o cadă de baie ori un dormitor, unde cineva încolţit de flăcări ar fi putut căuta adăpost. Intensitatea focului care a făcut ravagii face recuperarea rămăşiţelor şi mai dificilă. Şi totuşi, o angajată în biroului de medicină legală a găsit o pisică epuizată, înfricoşată şi acoperită de funingine. 300.000 de americani au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.

Coreea de Nord își continuă programul nuclear. Detaliul observat la unele situri de rachete

Coreea de Nord mai are cel puţin 13 facilităţi de rachete nedeclarate şi funcţionale și un număr estimat total de 20 de facilităţi, relatează Agerpres, citînd aprecierile efectuate de Center for Strategic and International Studies (CSIS). Dezvăluirea vine în contextul în care negociatorii americani încearcă să convingă Phenianul să renunţe la armele nucleare şi la rachetele cu rază lungă de acţiune. La unele din aceste situri au fost observate mici îmbunătăţiri de infrastructură, în pofida negocierilor care au loc, relevă raportul Centrului de studii strategice şi internaţionale (CSIS) din Washington, citat de Agerpres.

Siturile identificate în raport sunt construite în zone montane izolate şi ar putea fi folosite pentru a găzdui rachete balistice cu diferite raze de acţiune. Cele cu rază lungă avînd capabilitatea estimată de a lovi teritoriul Statelor Unite. Cercetătorul Joseph Bermudez de la Center for Strategic and International Studies (CSIS) a menţionat că nu este vorba de facilităţi pentru lansarea rachetelor. El a explicat că, deşi de la aceste instalaţii pot fi lansate rachete în caz de urgenţă, procedura de lucru a forţelor armate Nord-coreene cere ca lansările să aibă loc de la alte centre “semi-pregătite” în prealabil.

La summitul din Iunie din Singapore, liderul Nord-coreean Kim Jong Un şi Preşedintele american Donald Trump s-au angajat să facă demersuri în vederea denuclearizării, dar fără termene specifice, iar negocierile desfăşurate pînă acum nu au progresat prea mult. Phenianul a anunţat că a închis obiectivul nuclear de la Punggye-ri şi poligonul de teste balistice de la Sohae, evocînd posibilitatea de a închide şi alte facilităţi dacă Washingtonul ia “măsuri concordante”.

Bucureştiul, primul oraş din Europa în clasamentul TomTom privind blocajele în trafic

Bucureşti este al treilea oraş din lume şi primul din Europa în privinţa blocajelor înregistrate în trafic, conform clasamentului anual realizat de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom, transmite Bloomberg. La nivel mondial, cele mai aglomerate oraşe sunt Bangkok, Mexico City, Bucureşti, Jakarta, Moscova, Chongqing, Istanbul şi Sankt Petersburg. Topul realizat de TomTom este dominat de pieţele emergente. În rîndul ţărilor bogate, doar Los Angeles este în top 15, fiind pe poziţia a paisprezecea. Unele oraşe din Sudul Asiei cu cel mai îngrozitor trafic, printre care Dhaka, Delhi şi Karachi, nici măcar nu sunt incluse în clasamentul TomTom. Problemele lor se vor înrăutăţi deoarece populaţia creşte rapid în acele regiuni. O metodă de reducere a blocajelor înregistrate în trafic o reprezintă restricţionarea folosirii autovehiculelor. Interzicerea unor maşini în anumite zile a fost implementată cu succes în oraşe ca Manila, Mexico City, Bogota şi Beijing. Decizia Londrei de a introduce o taxă pentru vehiculele care circulă în zonele aglomerate a avut un efect similar.

Comisia Europeană: GDPR nu poate fi folosit împotriva libertăţii de expresie şi de informare, deoarece ar fi un abuz

Regulamentul General privind Protecţia Datelor (GDPR) nu poate fi folosit împotriva libertăţii de expresie şi de informare, pentru că acest lucru ar fi un abuz, a declarat Luni, în conferinţa de presă zilnică de la Bruxelles, purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene (CE), Margaritis Schinas, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist privind demersul autorităţilor române în legătură cu dezvăluirile RISE Project în ancheta #TeleormanLeaks, scrie Agerpres.

Jurnaliştii de investigaţie de la RISE Project au anunţat săptămîna trecută că au primit o notificare de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), în care li se cere să îşi divulge sursele în cazul anchetei în care este vizat liderul PSD, Liviu Dragnea, şi să ofere informaţii despre toate datele pe care le deţin.

„Dreptul de protejare a datelor personale nu este unul absolut. Regulamentul privind Protecţia Datelor, Articolul 85, statuează cît se poate de clar că protejarea datelor personale trebuie să găsească un echilibru în raport cu libertatea de expresie şi de informare. Folosirea legislaţiei privind protecţia datelor contra altor două drepturi fundamentale ar fi în mod evident un abuz. Aşadar, este de o importanţă vitală ca autorităţile române să implementeze această obligaţie în legislaţia naţională pentru a asigura excepţii sau derogări, pentru a proteja sursele jurnaliştilor, în special faţă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor de cîte ori este necesar, pentru a proteja libertatea de exprimare şi informare în ceea ce priveşte mass-media. Această legislaţie nu poate fi folosită ca o portiţă care ar permite unora să abuzeze de aceste drepturi, forţînd astfel jurnaliştii să facă sau să spună lucruri pe care au dreptul să nu le facă şi să nu le spună, potrivit libertăţii de exprimare şi de informare, dar şi dreptului de a-şi proteja sursele. A folosi Regulamentul General privind Protecţia Datelor împotriva acestor alte două drepturi fundamentale ar fi un abuz clar asupra Regulamentului”, a spus Margaritis Schinas, purtător de cuvînt al Comisiei Europene, răspunzînd unei întrebări a unui jurnalist privind demersul autorităţii naţionale de protecţie a datelor.

O firmă angajează persoane care să fumeze marijuana și să călătorească

O companie din California caută să angajeze persoane dornice să călătorească și să promoveze produsele lor, din marijuana. În timp ce pasiunea pentru aventură și fumatul de marijuana nu califică o persoană, în mod normal, pentru un job, ar putea reprezenta un avantaj pentru o competiție unică, potrivit Insider. Heavy Hitters, o firmă din Sudul Californiei, caută 20 de ambasadori naționali, care să promoveze produsele lor, pe bază de canabis, consumîndu-le la diferite evenimente și pe rețelele sociale.

Jobul este pe atît de simplu și adevărat după cum o arată și descrierea lui: „Călătorește. Fumează iarbă. Primește bani”. Fiecare ambasador va primi un salariu de 1.200 de dolari pe luna, plus 500 de dolari pentru cumpărarea de produse Heavy Hitters. Toate cheltuielile călătoriilor vor fi, de asemenea, suportate de companie. Interviul de angajare presupune postarea unui videoclip pe YouTube cu candidatul, în timp ce explică de ce îi plac produsele Heavy Hitters și de ce crede că i s-ar potrivi postul.

Profesor creștin sancționat pentru că a refuzat să spună EA unui student transgender. Acuzația: „a creat un mediu OSTIL pentru student”

Un profesor  de filosofie din SUA a intentat un proces împotriva angajatorului său, Universitatea Shawnee State din Ohio, reclamînd faptul că este presat să folosească pronumele feminine pentru un student transgender, informează Washington Times. Nicholas Meriwether, profesor de filosofie și membru al Bisericii Presbiteriene din America, susține că deși s-a oferit să folosească numele sau prenumele unui student de sex masculin care acum se consideră femeie, conducerea universității nu a fost de acord. Mai mult, universitatea îl obligă pe profesorul Meriwether să folosească apelative ca "Domnișoară" și "ea" atunci cînd vorbește cu studentul transgender, a reclamat profesorul.

Meriwether a explicat că, în primul rînd, credința sa este cea care guvernează felul în care se gîndește la natura umană, sex, sexualitate și alte probleme. Refuzul  de a face pe placul conducerii universității a atras după sine și probleme pentru profesorul de filosofie. S-a deschis o anchetă, în urma căreia Meriwether  a fost acuzat oficial că „a creat un mediu ostil” pentru student. Oficialii din cadrul universității i-au pus la dosar un avertisment scris, fiind avertizat asupra „acțiunilor punitive suplimentare” în cazul în care nu reușește să se conformeze.

Alianța de Apărare a Libertății, care a depus acțiunea în instanță în numele lui Meriwether, spune că „toleranța este o stradă cu două sensuri”. „Universitățile trebuie să fie o piață a ideilor, nu o linie de asamblare pentru un anumit tip de gîndire, dar, din cîte se pare, Shawnee State a ignorat acest adevăr fundamental. Universitatea a refuzat să ia în considerare soluții care să respecte libertățile tuturor celor implicați”, spune un reprezentant al Alianței de Apărare a Libertății. „În schimb, a ales să-și impună ideile asupra profesorului Meriwether sub amenințarea unei pedepse suplimentare dacă nu renunță la drepturile sale protejate de Primul Amendament".

Bătăliile pentru modul în care trebuie apelate persoanele transgender în școlile și universitățile din SUA s-au intensificat în ultimii ani. În Martie 2017, Departamentul de Educație al New York-ului a emis o notă tuturor profesorilor și facultăților prin care sunt îndemnați să apeleze elevii transgender prin pronumele preferate.

Scoția devine prima țară care cere școlilor să introducă în programa școlară drepturile LGBT

Scoția va deveni prima țară din lume care va introduce în predarea în școli a drepturilor lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor și intersexelor, eveniment salutat de cei care au făcut campanie ca fiind un moment istoric, scrie The Guardian. Fiecare școală de stat va trebui să „introducă” egalitatea și incluziunea lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor și intersexelor în „toate nivelele programei școlare, de la primii ani pînă  la învățămîntul superior", după ce Guvernul scoțian a acceptat pe deplin recomandările unui grup condus de activiștii LGBT.

Această mișcare, susținută de toate partidele, va face ca elevii să învețe despre istoria politică, mișcările, terminologia și identitățile LGBT, precum și despre "literatura și viața comunității LGBTI", despre „abordarea prejudecăților și a hărțuirii homofobe și transfobice”. Școlile vor trebui, de asemenea, să includă reprezentări ale minorităților sexuale „în moduri care încearcă să ofere înțelegere și egalitate” în întreg conținutul didactic. În plus, elevii ar putea puși să răspundă la chestiuni pe teme LGBTI în timpul examenelor finale, scrie Herald Scotland.

„Este o victorie monumentală a campaniei noastre și un moment istoric pentru țara noastră. Implementarea educației incluzive LGBTI în toate școlile de stat este o premieră mondială. Într-o perioadă de incertitudine globală, acest lucru transmite un mesaj puternic și clar tinerilor LGBTI că sunt apreciați aici în Scoția”, a afirmat Jordan Daly, unul dintre promotorii campaniei „Timpul pentru o Educație Incluzivă”.

Jens Stoltenberg: Europa apărării nu trebuie întărită în detrimentul NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Luni, în plină dezbatere cu privire la formarea unei ‘armate europene’, în legătură cu orice eventuală întărire a Europei apărării în detrimentul Alianţei Nord-Atlantice, transmite AFP, scrie Agerpres. ‘Salut eforturile întărite ale Uniunii Europene în materie de apărare (…) pentru că este un lucru bun dacă aliaţii europeni au mai multe capacităţi, dacă lucrează mai strîns împreună’, a declarat Stoltenberg, cu ocazia Forumului NATO-Industrie la Berlin. ‘Pentru ceea ce nu ne felicităm, însă, este faptul că UE începe să dezvolte structuri duble’, a atras el atenţia.

Această dezbatere a fost relansată de declaraţia prin care Preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat, la 6 Noiembrie, ca UE ‘să-şi construiască propria Armată’. Propunerea a declanşat nemulţumirea Preşedintelui american Donald Trump, care, exact înaintea sosirii sale în Franţa pentru ceremoniile de Ziua Armistiţiului, a calificat drept ‘foarte insultătoare’ afirmaţiile omologului său de la Elysee. Acesta din urmă a dat ulterior asigurări că propunerea sa nu este îndreptată împotriva Statelor Unite.

‘Realitatea este că avem nevoie de o structură de comandament puternică şi competentă, nu putem diviza aceste resurse în două’, a subliniat Jens Stoltenberg. El a apreciat că ‘ar fi total lipsit de sens pentru o ţară ca Germania să permită ca NATO şi UE să rivalizeze, pentru că Germania, la fel ca majoritatea celorlalte state membre ale NATO, este membră a NATO şi a UE’. ‘Nu ar fi o decizie înţeleaptă din partea ţărilor membre ale celor două organizaţii să dispună de două structuri de comandă sau să-şi dubleze activitatea cu cea a NATO’, a insistat Stoltenberg. ‘Mai multe eforturi europene în materie de apărare înseamnă un lucru bun, dar aceasta nu trebuie să submineze niciodată forţa legăturii transatlantice’, a subliniat secretarul general al Alianţei.

Juncker: Nu există un nou război comercial între SUA şi Europa

Uniunea Europeană „lucrează la toate nivelurile” pentru a evita o escaladare a tensiunilor comerciale cu Statele Unite, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker Luni, adăugînd că discuţiile cu Preşedintele american, Donald Trump, „nu au fost distractive”, scrie Politico, potrivit News.ro. Juncker a declarat la o conferinţă de presă găzduită de Suddeutsche Zeitung în Berlin că a petrecut „şase ore cu Trump” discutînd despre relaţiile comerciale.

„A fost un eveniment foarte competitiv, destul de dur din cînd în cînd , n-a fost distractiv deloc, dar… nu există un nou război comercial între SUA şi Europa. Cu două zile înainte, Trump spunea că va impune taxe pentru importurile de maşini europene, dar mulţumesc lui Dumnezeu că nu a făcut acest lucru. Continuăm negocierile la toate nivelurile”, a declarat Juncker. „Nu sunt un obsedat al comerţului. Trebuie să ne asigurăm că valorile europene nu sunt în pericol, dar avem nevoie de aceste acorduri comerciale”, a adăugat el. Juncker a precizat că rămîne „un susţinător al relaţiilor transatlantice”. „Nu am fi putut face multe lucruri în Europa fără susţinerea activă din partea SUA”, a afirmat Juncker.

Trump şi Juncker au participat la comemorările sfîrşitului Primului Război Mondial în Franţa în weekend, inclusiv la un prînz organizat de Preşedintele francez, Emmanuel Macron, la Palatul Elysee. Juncker, care a stat faţă în faţă cu Trump şi lîngă Ppreşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat: „A fost interesant să îi ascult pe cei doi”.

Juncker a declarat că se va întîlni din nou cu Trump la summit-ul liderilor G20 din Buenos Aires de pe 30 Noiembrie şi 1 Decembrie.

Regatul Unit: Un cuplu de neo-nazişti, condamnat pentru apartenenţă la o grupare teroristă de extremă dreapta

Un cuplu de neo-nazişti care şi-au botezat copilul Adolf, în semn de omagiu pentru Hitler, a fost condamnat Luni de Justiţia britanică pentru apartenenţă la o grupare teroristă de extremă dreapta interzisă în Marea Britanie, relatează AFP şi Press Association. Tribunalul din Birmingham a afirmat că Adam Thomas, un fost gardian în vîrstă de 22 de ani, şi iubita sa de origine portugheză, Claudia Patatas, 38 de ani, sunt membri ai National Action, prima organizaţie interzisă de Guvernul de la Londra în Decembrie 2016 în baza legislaţiei antiteroriste. Un al treilea acuzat, Daniel Bogunovic, 27 de ani, a fost găsit vinovat pentru aceeaşi acuzaţie la sfîrşitul unui proces de patru săptămîni.

Imaginile difuzate la proces îl arătau pe Adam Thomas ţinîndu-şi copilul nou-născut în braţe în timp ce purta un costum al Ku Klux Klan (KKK), o organizaţie extremistă din Sudul Statelor Unite care susţine supremaţia rasei albe. El a afirmat că acesta era doar un ‘joc’, deşi a recunoscut că este rasist şi că i-a dat fiului său prenumele de Adolf în semn de ‘admiraţie’ pentru Adolf Hitler. Procuratura a prezentat mesaje şi imagini transmise de inculpaţi de pe telefoanele mobile, înainte şi după interzicerea grupului, demonstrîndu-şi devotamentul faţă de National Action şi ideologia nazistă. Adam Thomas a fost găsit vinovat pentru deţinerea, pe laptopul său, a unui manual care conţine instrucţiuni pentru fabricarea unei bombe artizanale. Organizaţia National Action a fost interzisă la cîteva luni după asasinarea de către un simpatizant neonazist a deputatei laburiste Jo Cox în Iunie 2016, cu puţin timp înainte de referendumul pentru Brexit. Pedepsele în cazul celor trei vor fi pronunţate pe 14 Decembrie.

Franţa şi Germania vor o taxă europeană pentru giganţii Internetului

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, s-a declarat în favoarea ajungerii la un acord cu privire la o taxă digitală la nivelul UE pentru giganţii Internetului cu prilejul reuniunii din Decembrie a miniştrilor europeni de Finanţe, adăugînd că sprijină modelul francez, transmite Reuters. Propunerea dezbătută în prezent a fost prezentată în luna Martie de Comisia Europeană şi vizează în principal giganţii americani ai Internetului: Google, Apple, Facebook şi Amazon, reuniţi sub acronimul GAFA. Propunerea vizează introducerea rapidă a unei taxe e 3% pe veniturile generate de aceste companii din anumite activităţi (publicitate sau revînzarea datelor personale), pînă cînd va fi negociată o soluţie la scară mondială în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

„Dacă negocierile continuă aşa cum s-au derulat pînă acum, vom discuta şi peste 100 de ani. De acea sprijin modelul francez şi vreau ca sumele rezultate să ajungă la UE”, a declarat Olaf Scholz pentru Der Spiegel. Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat şi el că au fost făcute progrese şi că sunt aproape de un acord. Pentru a fi introdusă, noua taxă digitală are nevoie de sprijinul tuturor statelor membre UE. Cu toate acestea, în rîndul statelor membre UE există însă dezacorduri cu privire la taxa propusă de Comisia Europeană pentru giganţii Internetului. Unele state membre UE se opun acestui proiect, în special Irlanda, unde mai mulţi giganţi din domeniul internetului şi-au înfiinţat cartierul general european.

Scholz a mai spus că UE ar trebui să facă progrese cu un nivel minim al taxei pe companii şi pe taxarea efectivă a companiilor digitale începînd din luna Ianuarie 2021, dacă statele nu vor reuşi să ajungă la un acord internaţional cu privire la evitarea platei taxei. „În principiu, suntem de acord cu prietenii noştri francezi cu privire la o astfel de strategie în doi paşi”, a spus Scholz.

Bulgaria refuză să semneze pactul ONU privind migraţia

Bulgaria s-a alăturat Luni numărului tot mai mare de state membre ale Uniunii Europene care se opun pactului Naţiunilor Unite ce urmăreşte să reglementeze tratamentul pentru migranţi la nivel mondial, relatează Reuters, potrivit agerpres. Acordul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată a fost aprobat în Iulie de toate cele 193 de ţări membre, cu excepţia Statelor Unite, care s-au retras anul trecut. Înţelegerea a fost semnată după cel mai mare aflux de migranţi din Europa de după ce de-Al Doilea Război Mondial, mulţi fugind de conflictele din Orientul Mijlociu şi din alte părţi.

Totuşi, guvernele de dreapta din Ungaria şi Austria au transmis de atunci că nu vor semna documentul final la o ceremonie care va avea loc în Decembrie în Maroc, din cauza îngrijorărilor că va anula graniţa dintre migraţia legală şi cea ilegală. Polonia, Cehia şi acum Bulgaria au transmis semnale că ar putea face la fel. „Poziţia Guvernului bulgar va fi să nu se alăture pactului global al ONU privind migraţia”, a declarat un vicepreşedinte al partidului GERB (de guvernare), Ţvetan Ţvetanov, după o întîlnire a liderilor coaliţiei. Partenerul de coaliţie al GERB, Patrioţii Uniţi, o formaţiune antimigraţie, se opune ferm pactului ONU, despre care afirmă că pune în pericol interesele naţionale. Parlamentul bulgar va dezbate Miercuri pactul.

Pactul ONU vizează chestiuni precum modul în care pot fi protejate persoanele care migrează, cum pot fi integrate în noile ţări şi cum pot fi trimise înapoi în ţările de origine. Diplomatul elveţian care a ajutat la negocierea pactului, Pietro Mona, a apărat Luni înţelegerea, spunînd că ajută ţările mai mici precum Elveţia să îşi apere mai bine interesele. Într-un discurs susţinut Luni la Berlin, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel la un front unit al UE în privinţa migraţiei şi a altor chestiuni. „Dacă una sau două ţări părăsesc pactul ONU privind migraţia, atunci noi, ca UE, nu putem să ne apărăm interesele”, a spus el la un summit de afaceri.

Bulgaria, care se află pe una din principalele rute migratorii dinspre Orientul Mijlociu spre Europa de Vest, spune că ia deja măsuri pentru a opri migraţia ilegală şi pentru a proteja graniţele externe ale UE.