Realitatea internationala pe scurt (1 Aprilie 2019)

Alegeri prezidențiale în Ucraina: Zelenski și Poroșenko se pare că se vor înfrunta în cel de-al doilea tur

Actorul Volodimir Zelenski, un novice în politică, a cîştigat Duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina şi îl va înfrunta pe 21 Aprilie pe Preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, potrivit unui sondaj realizat Duminică la ieşirea de la urne, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres. În pofida îndoielilor criticilor săi privind capacitatea sa de a guverna şi a programului său neclar, acest candidat atipic a beneficiat din plin de pe urma faptului că a fost respins de elite, tendinţă mondială foarte puternică în special în Ucraina după ani de dificultăţi economice şi scandaluri de corupţie.

La 41 de ani, Volodimir Zelenski, a cărui „experienţă” la putere se limitează la interpretarea unui profesor de istorie devenit subit preşedinte într-un serial televizat, obţine 30,4% din voturi, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de un consorţiu format din trei institute de sondare a opiniei publice. El îl devansează clar pe Preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, de 53 de ani, al cărui scor este estimat la 17,8%. În fruntea sondajelor la începutul campaniei, neobosita fostă şefă a Guvernului Iulia Timoşenko, de 58 de ani, este eliminată din cursă cu numai 14,2% din voturi.

Scandal după alegerile din Ucraina: Iulia Timoșenko revendică locul al 2-lea în primul tur de scrutin

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a revendicat Duminică locul al 2-lea în primul tur al alegerilor prezidenţiale, denunţînd drept „necinstite” sondajele de la ieşirea de la urne care o dau pe locul al 3-lea, relatează AFP, scrie Agerpres. „Echipa noastră se află pe locul al 2-lea, cu 20,9%” din sufragii, a declarat ea.

Un exit-poll realizat de un consorţiu format din trei institute de sondare a opiniei publice o creditează pe Timoşenko cu locul al treilea în primul tur, cu numai 14,2% din voturi.

Turcia. Alegeri municipale: Candidatul AKP conduce la Istanbul, cel al opoziţiei are un avans sensibil la Ankara

Binali Yildirim, fost premier şi preşedinte al Parlamentului, este pe primul loc în cursa pentru Primăria oraşului Istanbul, informează agenţia de ştiri Anadolu, preluată de dpa. După numărarea a 88% din voturi, Yildirim, din partea Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), deţine 49,6% din sufragii. Candidatul opoziţiei Ekrem Imamoglu este creditat cu 47,7% din voturi. Imamoglu, din partea Partidului Republican al Poporului (CHP) şi al alianţei de centru-dreapta Iyi, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă: "Din nefericire este vorba despre o manipulare reală". El le-a cerut oamenilor să monitorizeze atent numărarea voturilor. Centrul cultural şi de afaceri al ţării a fost condus de tabăra islamistă conservatoare din 1994, anul în care Recep Tayyip Erdogan, acum Preşedinte, a fost ales primar al Istanbulului.
Mansur Yavas, candidatul opoziţiei pentru Primăria din Ankara, deţine un avans sensibil, potrivit Anadolu. Yavas, din partea CHP, are 49,8% din voturi, un avantaj sensibil în faţa rivalului din partea AKP. Fostul ministru Mehmet Ozhaseki este candidatul AKP pentru Capitala Turciei, care a fost controlată de conservatori din 1994.

Zuzana Caputova, militanta anticorupţie, a cîștigat clar alegerile în Slovacia

Slovacia are un nou Preşedinte. Pentru prima dată în istoria ţării, alegătorii au ales o femeie la conducerea statului. Este vorba despre Zuzana Caputova, în vîrstă de 45 de ani, de profesie avocat, potrivit rezultatelor aproape complete al celui de-al doilea tur al alegerilor publicate Sîmbătă seară de Oficial naţional de statistică, relatează AFP. Militanta anticorupţie a obţinut 58,38% din voturi, conform rezultatelor din 99,84% din secţiile de votare. Adversarul său, Maros Sefcovic, comisar european susţinut de partidul de guvernămînt de centru-stînga (Smer-SD), este creditat cu 41, 61% din voturi.

Divorţată şi mama a doi copii, Zuzana Caputova a devenit cunoscută după ce s-a implicat într-un proces de 14 ani, legat de o groapă de gunoi ilegală. A căpătat atunci porecla de “Erin Brockovich a Slovaciei”, după un celebru film cu Julia Roberts. Zuzana Caputova are vederi pro-europene, este ecologist şi susţine drepturile minorităţilor sexuale.

Imediat după publicarea primelor rezultate, Zuzana Caputova a lansat un apel slovacilor să se unească. “Să căutăm ce ne uneşte, să punem cooperarea deasupra intereselor noastre”, a spus ea în faţa reprezentanţilor presei. “Pentru mine, aceste alegeri au dovedit că poţi cîştiga fără să îţi ataci adversarul şi cred că această tendinţă se va confirma în cursul alegerilor pentru Parlamentul European şi legislativelor slovace de anul viitor”, a declarat viitoarea preşedintă a Slovaciei. Rezultatul său, a mai afirmat ea, a arătat că “este posibil să nu cedezi populismului” şi “să cîştigi încrederea oamenilor fără să recurgi la un vocabular agresiv şi atacuri la persoană”.

Adversarul său şi-a recunoscut înfrîngerea. “I-am telefonat d-nei Caputova ca să o felicit pentru victorie. I-am trimis un buchet de flori pentru că prima femeie Preşedinte al Slovaciei merită un buchet”, a declarat Maros Sefcovic. Pentru Preşedintele în exerciţiu, Andrej Kiska, “numeroase ţări ne invidiază pentru că am ales un Preşedinte care simbolizează valori cum este decenţa”. “Slovacia traversează o criză morală şi are nevoie de un Preşedinte ca Zuzana Caputova”, a adăugat el.

Phenianul califică drept un „atac terorist” raidul împotriva Ambasadei sale de la Madrid

Phenianul a denunţat, Duminică, raidul efectuat luna trecută împotriva Ambasadei sale de la Madrid şi care a fost revendicat de un misterios grup de opozanţi, drept un „grav atac terorist”, potrivit News.ro.

Reprezentanţa diplomatică Nord-coreeană a fost atacată pe 22 Februarie de un comando, cu cîteva zile înainte de sumitul care a avut loc la Hanoi între Preşedintele american Donald Trump şi liderul Nord-coreean Kim Jong Un. După săptămîni de tăcere totală, un judecător de investigare spaniol a dezvăluit o serie de detalii despre acest asalt şi comando-ul care l-a comis, ai cărui membri au primit mandat internaţional de arestare. 

Gruparea de apărare civilă Cheollima (DCC) a revendicat acest raid explicînd faptul că a vrut să semnaleze activităţile "ilegale" ale reprezentanţelor diplomatice ale Phenianului în străinătate. În prima reacţie oficială, Coreea de Nord evocă Duminică o posibilă implicare a Statelor Unite în acest raid şi cere autorităţilor spaniole să-i aducă în faţa Justiţiei pe terorişti şi pe cei implicaţi.  

„Un grav atac terorist s-a produs pe 22 Februarie, în cursul căruia un grup armat a atacat Ambasada Republicii Populare Coreea de Nord în Spania”, a declarat într-un comunicat transmis agenţiei oficiale KCNA un purtător de cuvînt al ministerului Nord-coreean al Afacerilor Externe. „Ne aşteptăm ca autorităţile competente din Spania că conducă o anchetă în cazul acestui incident pînă la capăt şi de manieră responsabilă”, a continuat sursa citată. Justiţia spaniolă a precizat că presupusul şef al comando-ului este un anume Adrian Hong Chang, de naţionalitate mexicană, dar rezident în Statele Unite.

Vicepremierul italian Matteo Salvini șochează din nou. Ce a spus despre mamele-surogat

Vicepremierul italian Matteo Salvini şochează din nou. Prezent în Verona la o conferinţă a extremei-drepte, politicianul a comparat mamele-surogat cu nişte... bancomate şi cuptoare cu microunde. S-a declarat împotriva acestui concept şi a promis că va lupta din toate puterile pentru drepturile copiilor. Conferinţa a coincis cu o manifestaţie de amploare în Verona, unde mii de oameni au cerut respectarea drepturilor femeilor. „Atît timp cît sunt în viaţă, voi lupta împotriva unui concept barbar şi inuman precum cel al mamelor-surogat. Mi se face rău numai cînd mă gîndesc la acest lucru. Conceptul femeii-bancomat, un fel de cuptor cu microunde care produce ouă, care produce copii... este o aberaţie umană, socială şi culturală. Este dreptul şi datoria mea de tată, de italian, de om, de ministru să apăr drepturile celor care nu au voce: copiii. Trăiască familia, trăiască mamele, trăiască taţii şi copiii! Jos mîinile de pe copii!”, a spus Matteo Salvini.

Trei escroci franco-israelieni au furat identitatea ministrului de Externe francez și au dat un tun de 8 milioane de euro

Trei escroci franco-israelieni i-au furat identitatea ministrului de Externe de la Paris pentru a obţine milioane de euro de la afacerişti creduli. Cel mai mare tun pe care l-au dat a fost de opt milioane de euro. 

Escrocii intrau în contact cu şefi de companii, şi se dădeau drept Jean-Yves le Drian sau şeful lui de Cabinet şi spuneau că au nevoie de bani pentru a răscumpăra cetăţeni francezi căzuţi în mîinile teroriştilor, în Africa. Ei le spuneau șefilor de companii că statul nu poate plăti în mod oficial. Pentru credibilitate, cei trei au recreat chiar şi biroul ministrului, cu tot cu portretul lui Emmanuel Macron. Asta pentru situaţiile în care îşi sunau victimele prin Skype. Escrocii, care operau din Toamna trecută, au fost demascaţi în Israel. Iar şeful diplomaţiei a recunoscut că au fost destul de buni în falsificarea identităţilor, dar a precizat că, din spatele gratiilor nu vor mai putea face nimic.

Canada: Quebec legiferează interzicerea tuturor simbolurilor religioase în spațiul public

Propunerea legislativă, în curs de promulgare, îi vizează pe lucrătorii publici aflați în poziții de decizie, precum profesori, judecători, polițiști, informează Mediafax, citînd Al Jazeera. Criticii proiectului susțin că acesta le va afecta îndeosebi pe femeile musulmane care  poartă vălul islamic (hijab), transformîndu-le în cetățeni de mîna a doua. Quebec-ul a introdus reglementări care vor interzice angajaților din sectorul public să poarte simboluri religioase în timpul serviciului, o decizie controversată, bănuită a fi îndreptată împotriva femeilor musulmane care poartă văl islamic sau altfel de acoperămînt capilar. Interdicția se va aplica, de asemenea, la crucifixuri și la kippa evreiască (acoperitoare pentru cap).

Propunerea legislativă introdusă Joi plasează Guvernul regional condus de coaliția de dreapta „Avenir Quebec” (Coaliția Viitorul Quebec-ului) pe contrasens cu poziția premierului Justin Trudeau, care promovează libertatea religioasă, într-un an dominat de alegeri la nivel federal, provincia Quebec fiind parte importantă din bătălia electorală. „Pentru mine e de neconceput ca, într-o societate liberă, să se legitimeze discriminarea cetățenilor pe motivul religiei fiecăruia”, a spus reporterilor prim-ministrul canadian, Joi, la Halifax, în provincia Noua Scoție. Propunerea legislativă în curs de adoptare va acoperi lucrătorii publici aflați în poziții de decizie, inclusiv profesori, judecători și polițiști. Aceasta nu se aplică, însă, actualilor lucrători  guvernamentali și funcționarilor publici din provincia francofonă.

SUA întrerup ajutoarele financiare pentru America Centrală pentru că nu rezolvă criza migranților

Administraţia Donald Trump a suprimat o serie de ajutoare financiare acordate ţărilor din America Centrală acuzate de Preşedintele american că nu fac „nimic” pentru a împiedica migranţii să ajungă în Statele Unite, a anunţat Departamentul de Stat al SUA, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„La solicitarea secretarului de stat” Mike Pompeo, „am pus în aplicare decizia Preşedintelui şi întrerupem programele de asistenţă pentru Triunghiul de Nord pentru anii fiscali 2017 şi 2018”, a declarat un purtător de cuvînt al diplomaţiei americane. Anul fiscal 2018 s-a încheiat în Toamnă şi Departamentul de Stat nu a precizat cîte credite necheltuite pînă în prezent sunt afectate de această măsură care ar putea fi mai mult simbolică. Triunghiul de Nord include Salvadorul, Guatemala şi Hondurasul, trei ţări de unde zeci de mii de migranţi, fugind de mizerie de violenţă, au pornit la drum în ultimii ani pentru a încerca să intre în Statele Unite.

Donald Trump a denunţat lipsa de acţiunea Guvernelor lor în faţa acestor „caravane”.

„Hondurasul, Guatemala şi Salvadorul ne-au luat banii de-a lungul anilor şi nu fac nimic”, a scris el pe Twitter. În ultimii doi ani, 1,3 miliarde de dolari au fost alocaţi pentru America Centrală cu titlu de ajutor public american pentru dezvoltare, dintre care esenţialul s-a îndreptat spre aceste trei ţări. În Decembrie, SUA şi Mexicul s-au angajat, totuşi, să realizeze împreună importante investiţii în Triunghiul de Nord şi în Sudul Mexicului, în speranţa de a stăvili valul de migranţi, notează AFP.

Rusia recomandă Statelor Unite să înceteze să “ameninţe” Venezuela

Rusia i-a recomandat Washington-ului, Sîmbătă, să înceteze să “ameninţe” Venezuela, ţară care se confruntă cu o profundă criză politică şi socială, relatează AFP, potrivit News.ro.

“Recomandăm Statelor Unite să înceteze să ameninţe Venezuela, să îi înăbuşe economia şi să o împingă către război civil încălcînd în mod deschis dreptul internaţional”, se arată într-un comunicat semnat de Maria Zaharova, purtător de cuvînt al diplomaţiei ruse. “Facem apel la dialog către toate forţele politice din Venezuela, care pun interesul ţării mai presus de ambiţiile lor”, a adăugat Zaharova.

Vineri, Statele Unite au criticat Rusia pentru trimiterea de militari în Venezuela. “Rusia a precizat clar scopul sosirii specialiştilor săi la Caracas. Nu este vorba de un contingent militar”, a reacţionat atunci Maria Zaharova. Miercuri, Kremlinul i-a cerut lui Donald Trump să nu se amestece în relaţiile bilaterale dintre Venezuela şi Rusia.

Rusia şi Venezuela au încheiat, în 2011, un acord de cooperare militară care prevede vînzarea de armament către Caracas, finanţată de un credit din Rusia.

Aproape o treime dintre germani au o percepţie negativă despre UE înaintea alegerilor

Aproape o treime dintre germani afirmă cu au o percepţie negativă a Uniunii Europene, înaintea alegerilor din cadrul blocului politic de la sfîrşitul lunii Mai, potrivit unui sondaj citat Sîmbătă de DPA, potrivit Agerpres. În timp ce 31% au declarat că au o părere negativă, 57% văd UE într-o lumină pozitivă, în timp ce 11% sunt indecişi, arată datele sondajului publicat Sîmbătă de grupul de cercetare de piaţă Splendid Research.

Alegerile pentru Parlamentul European au loc pe 26 Mai în Germania, cu forţele anti-establishment sperînd să obţină cîştiguri. O majoritate a participanţilor la sondaj au numit lipsa restricţiilor de călătorie şi pe piaţa muncii în interiorul UE drept aspecte pozitive ale calităţii de membru al Uniunii Europene, alături de moneda comună şi de libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor, notează agenţia germană de presă. În sondaj, participanţii au fost de asemenea întrebaţi despre opinia lor în legătură cu ieşirea Marii Britanii din bloc şi majoritatea au răspuns că Brexit-ul va avea consecinţe negative pentru economie şi situaţia politică atît a Marii Britanii, cît şi a statelor membre UE. Un total de 85% dintre respondenţi au declarat că vor accepta reintrarea Marii Britanii în bloc după ce îl părăseşte.

Trei imigranți, acuzați de terorism în Malta după deturnarea unei nave

Autoritățile malteze au pus sub acuzare trei imigranți, cu vîrste între 15 și 19 ani, fiind acuzați de terorism după ce au deturnat o navă comercială, forțînd căpitanul vasului să se îndrepte spre Malta, informează agenția Dpa, potrivit mediafax. Nava comercială El Hiblu 1 a preluat 108 migranți salvați de pe mare, dar unii dintre aceștia ar fi deturnat Miercuri nava după ce li s-a spus că vor fi duși înapoi în Libia. În cele din urmă, forțele speciale au intervenit și au preluat controlul asupra navei.

Adolescenții, care au pledat nevinovați, sunt acuzați că au preluat controlul navei cu ajutorul forței și prin intimidare. Potrivit legislației malteze, preluarea ilegală a controlului unei nave este considerată o acțiune teroristă și se pedepsește cu cel puțin șapte ani de închisoare, sentințele putînd ajunge pînă la închisoare pe viață. Pe de altă parte, cotidianul Times of Malta a relatat Sîmbătă că Poliția are unele îndoieli în legătură cu versiunea căpitanului în ceea ce privește derularea evenimentelor, existînd indicii că acesta ar fi mințit că nu este în control pentru a primi acces în Malta. Surse din cadrul autorităților au declarat că imigranții, disperați că vor fi aduși înapoi în Libia, au amenințat că se vor arunca în mare dacă nava nu se îndreaptă spre Malta.

Zeci de mii de imigranţi din Africa și Orientul Mijlociu, care încearcă să fugă de sărăcia şi violenţa din ţările natale, sunt adesea transportaţi în condiţii brutale, tranzacţionaţi între diferite reţele de trafic de persoane care extorchează bani de la imigranţi şi supuşi abuzurilor din partea bandelor criminale şi autorităţilor.