Realitatea internationala mai in detaliu, ca de Ziua Femeii (8 Martie 2018)

Insula din Europa pe care bărbaţii nu au voie să meargă

O femeie de afaceri din Statele Unite a cumpărat o insulă europeană, în luna Septembrie 2017, pe care a transformat-o într-o destinație de vacanță permisă doar femeilor. Kristina Roth a povestit, pentru Newsweek, că ideea a pornit de la dorința sa de a construi un loc în care femeile pot depăși stresul din viața de zi cu zi, generat și de sexul opus.

„Femeile nu petrec suficient timp împreună. Au existat mereu cluburi destinate exclusiv bărbaților, cluburi unde joacă golf, unde pun la cale planuri. Dar cînd aduni laolaltă un grup de femei puternice, se pot întîmpla lucruri magice”, a spus ea.

Astfel, și-a cumpărat o insulă situată pe coasta Finlandei, pe care a transformat-o într-o destinație exclusiv pentru femei.

„Am simțit că vine un moment al zeițelor după marșul femeilor din 2017. Dar 2018 este un an tematic, care va mobiliza femeile din întreaga lume. Ele cred în propriile forțe și în ale celorlalte femei mai mult decît înainte și își folosesc aceste puteri ca să producă schimbări semnificative”, a mai spus Kristina Roth.

Astfel, pe această insulă din Arhipelagul Finlandez, femeile sunt așteptate să „se bucure de o gură de aer proaspăt.” Dincolo de dorința de a schimba ceva la comunitate, doritoarele vor trebui să plătească aproximativ 3.500 de dolari pentru o săptămînă de relaxare. (Ştirile Pro Tv.ro)

Mulţi îl consumă ca pe o delicatesă, dar este cel mai toxic aliment din lume

Faptul că somonul crescut în condiţii artificiale ar putea fi lipsit de beneficii pentru sănătatea organismului nu mai este o noutate. Mai multe cercetări efectuate de-a lungul timpului au constatat că muşchiul somonului de crescătorie se deosebeşte de cel al somonului sălbatic în ceea ce priveşte compoziţia sa nutritivă. Un ecologist norvegian a determinat că somonul crescut în condiţii artificiale este şi îmbibat cu otrăvuri.
Ziariștii francezi Nicolas Daniel și Louis de Barbeyrak au studiat timp de cîteva luni ce presupune, din interior, industria pescuitului. Aceştia au făcut drumuri în Norvegia, Vietnam, Suedia și Danemarca, după care au dezvăluit adevărul pe care încearcă să îl ascundă industria pescuitului.

În zonele rurale din Vestul Norvegiei, acolo unde există mai multe ferme piscicole angajate în creşterea artificială a somonului, jurnaliștii l-au întîlnit pe norvegianul Kurt Oddekalvom, activist, ecologist și fondator al Societăţii Norvegiene pentru Ocrotirea Naturii. Ecologistul duce o luptă înverşunată împotriva fermelor ce se ocupă de creşterea artificială a somonului, dezvăluind detalii șocante despre activitatea acestora. "În Norvegia, situația privind cultivarea peştelui este catastrofală. La o fermă atît de mică creşte un număr atît de mare de peşte, 2 milioane de unităţi de somon. Peștele se îmbolnăveşte, e vorba de aproape o pandemie: necroza pancreatică și anemia infecțioasă a somonului a capturat toată Norvegia. Însă, acest lucru este tăinuit de consumatori", spune Kurt.

Activistul are colectate probe, înregistrări video, care arată cum muncitorii de la crescătorii toarnă în apă un pesticid puternic cu efecte neurotoxice. Ei înșiși trebuie să poarte măști și costume de protecție, ca să nu fie afectaţi de substanțele chimice destinate curăţării rezervoarelor de apă de paraziți. Astfel, somonul se îmbibă cu aceste produse chimice, ceea ce ar putea ameninţa sănătatea consumatorului. Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume, şi asta în condiţiile în care industria pescuitului ocupă al doilea loc după venituri în Norvegia", relatează Kurth. (Realitatea.net.ro)

O țară europeană consumă ”ilicit” curent electric și a dat peste cap rețeaua continentală

Frecvenţa electrică de 50 Hertzi (Hz), ce permite reţelei interconectate să funcţioneze corect, nu mai este în prezent respectată, media înregistrată de la jumătatea lunii Ianuarie fiind de 49,996 Hertzi, potrivit ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity).

"Mici deviaţii de frecvenţă apar tot timpul, doar că acum această problemă s-a prelungit după jumătatea lunii Ianuarie din cauza unei probleme de dezechilibru care există în Kosovo", a explicat pentru AFP Claire Camus, o purtătoare de cuvînt a organizaţiei menţionate.

Ceasurile aparatelor electrice care nu au fost actualizate de la jumătatea lunii Ianuarie afişează în prezent o întîrziere de aproape şase minute, potrivit ENTSO-E.

"Nu există riscuri în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării, însă calitatea frecvenţei are de suferit din cauza acestei probleme de alimentare", a adăugat aceeaşi purtătoare de cuvînt, care a vorbit şi despre o "problemă politică" existentă între Serbia şi Kosovo.

Serbia nu recunoaşte independenţa pe care Kosovo, fosta sa provincie meridională, şi-a proclamat-o în 2008. Cu sprijinul Rusiei, autorităţile de la Belgrad s-au opus cu succes aderării statului Kosovo la ONU şi în mai multe organizaţii internaţionale. Astfel, Kosovo nu este membru al ENTSO-E. Accesul său la această reţea trece prin Serbia. Douăzeci şi cinci dintre cele 36 de ţări europene partenere în cadrul ENTSO-E sunt asociate la această reţea intercontinentală de linii de înaltă tensiune. Compania sîrbă de transport de electricitate EMS a recunoscut o lipsă de 113 GWh de electricitate în reţeaua comună, pe parcursul acestei perioade, acuzînd operatorul kosovar (KOSTT) că s-a alimentat într-o manieră "ilicită", depăşind "cantităţile convenite". Responsabilă şi pentru zona statului Kosovo, compania EMS afirmă că a depus toate eforturile pentru a pune capăt acestei situaţii, precizînd că operatorul kosovar s-a angajat pe 3 Martie să respecte regulamentul în vigoare.

Potrivit unui reprezentant al Agenţiei sîrbe pentru energie, Aca Markovic, operatorul sîrb acoperea iniţial lipsa de electricitate generată de Kosovo. "Însă nu putem să o acoperim pe termen lung, deoarece este vorba despre energie, bani, este vorba despre un deficit de aproximativ 5,5 milioane de euro", a precizat pentru AFP oficialul din Serbia. În Pristina, directorul adjunct al KOSTT, Kadri Kadriu, a explicat problema existentă prin prisma aprovizionării cu electricitate nefacturată din Nordul statului Kosovo, o zonă populată de aproximativ 40.000 de rezidenţi sîrbi şi care evită controalele autorităţilor din capitala kosovară.

Potrivit Guvernului din Kosovo, pierderea anuală provocată de aceste facturi neplătite se ridică la 9 milioane de euro. "Electricitatea consumată în Nord nu este facturată. Întrucît echilibrul dintre producţie şi consum a fost afectat, el provoacă şi dezechilibrul sistemului comun", a declarat Kadri Kadriu. Belgradul şi Pristina au convenit în 2015, în cadrul dialogului pe care îl poartă sub tutela Uniunii Europene, să pună capăt acestei situaţii, însă nu au reuşit deocamdată să înregistreze succese în această privinţă. (Realitatea.net.ro)

Amanta de profesie, noua curtezană din China

Blamată şi admirată deopotrivă, curtezana revine în forţă în China, dar cu un nou tip de client şi cu o nouă denumire: amantă de profesie. În China fondată de Mao, a fi amantă a devenit o meserie. O meserie care nu poate fi practicată însă de oricine şi care nici nu este accesibilă oricui. De regulă, amanta este o femeie isteaţă şi iscusită, iar beneficiarul ei este un bărbat bogat, cu sau fără carnet de membru al Partidului Comunist, unicul din gigantul asiatic. La fel ca în alte ţări, prostituţia de lux are o tradiţie lungă în China, dar fenomenul a luat avînt în ultimii ani pe măsura adîncirii diferenţelor economice între provinciile din interiorul ţării, rurale şi sărace, şi cele de pe coastă, urbanizate şi prospere.  

Astfel, confruntate cu grijile zilei de mîine acasă, multe fete din Ningxia sau Sichuan ajung amante profesioniste în Beijing sau Shanghai, avînd un statut oarecum asemănător cu cel al concubinelor din timpul Chinei Imperiale, relatează Atlantico. Drumul spre amantă profesionistă începe ca hostess într-un bar karaoke dintr-un oraş din adîncul Chinei. Este un local destinat doar unui anumit tip de client, care poate pleca la sfîrşitul petrecerii însoţit de una dintre tinerele atrăgătoare ce i-au ţinut companie. O dată ajunsă într-un oraş de pe coastă, tînăra are parte de propriul apartament şi de o remuneraţie importantă, care depăşeşte, de exemplu, 3.000 de dolari în Beijing, în condiţiile în care PIB-ul pe cap de locuitor s-a ridicat la 8.123 de dolari în China în 2016. Acesta este cazul fericit.   

În eseul „Luminile roşii“, Zheng Tiantian, o fostă hostess care a devenit antropoloagă la Universitatea din New York, prezintă şi riscurile meseriei, cum ar fi ca o amantă să dea peste un bărbat care să o controleze fizic şi emoţional, să o exploateze gratuit şi apoi să o abandoneze. „Există percepţia că un astfel de bărbat este puternic“, explică ea. Totul este un joc, cu avantaje şi dezavantaje, cu pasiuni şi uneltiri, cu sfîrşituri frumoase sau tragice. Unele amante îşi ştiu locul, altele vor să înlocuiască soţiile. Iar cele mai avantajate ajung cele care dobîndesc cît mai multe cunoştinţe.  

Conform unui studiu al Universităţii Renmin din Beijing, 95% dintre politicieni corupţi din China întreţin relaţii extraconjugale, iar 60% dintre ei finanţează o amantă. Este o practică ce a evoluat de la o dorinţă de diferenţiere socială pînă la o obligaţie, întrucît lipsa unei amante este asociată, printre bogaţii chinezi, unei virilităţi scăzute.

Soţ din România obligat să plătească daune morale soţiei pe care a lovit-o cu pumnul

Judecătorii din municipiul Iaşi au dispus aplicarea unei pedepse de un an de închisoare cu amînarea pedepsei în cazul unui bărbat care şi-a lovit soţia în două rînduri. Ieşeanul a fost obligat şi la plata unor daune morale către femeie. Constantin Chiriac, de 39 de ani, va trebui să plătească 10.000 de lei fostei sale soţii, pe care a agresat-o în timpul mariajului. Ulterior agresiunilor, căsătoria dintre cei doi a fost desfăcută “din culpă comună”.

Chiriac s-a căsătorit cu victima Elena T. în 2014. Cei doi au locuit împreună, într-o casă în care mai trăia şi mama bărbatului, dar şi un frate de-al său împreună cu soţia. În acelaşi imobil locuia şi fiica din altă căsătorie a femeii. Înainte de divorţ, femeia depusese plîngere împotriva lui Chiriac pentru că a lovit-o cu pumnii, a tras-o de păr şi a îmbrîncit-o la pămînt. Se întîmpla în Iunie 2015, în prezenţa fiicei victimei, care între timp a decedat. Tot în 2015, dar în August, cei doi au avut un nou conflict, în timpul căruia Chiriac a lovit-o cu pumnul în faţă pe soţia sa. Femeia a mers atunci la Institutul de Medicină Legală şi a obţinut un certificat medico-legal din care rezulta că a avut nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale.  Chiriac a fost pus sub acuzare pentru in­fracţiunea de violenţă în familie şi a recunoscut faptele. Referitor la daunele morale, judecătorii au stabilit: „Instanţa reţine că infracţiunile de lovire sau alte violenţe săvîrşite de inculpat au ca obiect relaţiile sociale referitoare la integritatea corporală şi sănătatea persoanei, situaţie în care persoana vătămată constituită parte civilă este îndreptăţită la o des­păgubire rezonabilă. (...) La această sufe­rinţă (fizică) se adaugă şi disconfortul psihic determinat de atingerea adusă demnităţii, imaginii proprii şi sentimentului de siguranţă din cadrul familiei“.

Ce protocol absurd trebuie să respecte gravidele şi mămicile din Familiile Regale

De la tradiţie nu se abate nimeni, chiar dacă include reguli demodate şi fără sens în zilele noastre. Iată ce protocol trebuie să respecte femeile din Familiile Regale! Gravidele regale sau regalităţile proaspăt devenite mămici sunt înştiinţate cu privire la ce au de făcut şi cînd, iar ele respectă, fără ezitare, obiceiurile Casei Regale. De exemplu, ţinuta de după naştere trebuie aleasă cu mare grijă. Imaginea e totul!

Atunci cînd proaspăta mamă îşi face apariţia în public, orice detaliu este pus la punct şi respectat. Vă mai amintiţi cînd Kate Middleton şi Prinţul William au ieşit din spital cu primul lor născut ca să îl arate lumii întregi? Ei bine, rochia mamei a fost aleasă cu mare atenţie. Kate alesese pentru acel moment, cînd toate privirile erau aţintite asupra ei, o ţinută foarte asemănătoare cu cea purtată cu Prinţesa Diana după ce născuse. Coincidenţă? Nu prea.

O pensionară din România a refuzat abonamentul gratuit pentru transportul în comun

O vîrstnică din Cluj-Napoca refuză să primească cardul gratuit de transport în comun. Motivele le precizează fiica sa într-o sesizare pe aplicaţia My Cluj a administraţiei locale:

„Bună ziua. În calitate de pensionar, mama mea beneficiază de transport în comun gratuit. Începînd cu acest an, abonamentele gratuite s-au eliberat sub forma de carduri. Din motive personale şi religioase, mama mea nu acceptă să utilizeze nici un fel de card. Am făcut solicitare către cei de la RATUC să îi elibereze în abonament pe suport hîrtie ca şi pînă acum, dar răspunsul lor a fost negativ. Avînd în vedere că este în drept pe care îl are, dar de care nu poate beneficia din acest motiv, vă rog suportul Dvs. pt. rezolvarea acestei probleme. Mulţumesc anticipat!“. Sesizarea, făcut Miercuri, 7 Martie, în jurul prînzului, a fost trimisă spre Compania de Transport Public din Cluj.

Angela Merkel afirmă că 'lupta pentru drepturi egale pentru femei continuă'

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, Joi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, că 'lupta pentru drepturi egale pentru femei continuă' în pofida progreselor înregistrate pînă în prezent, transmite dpa. ''Multe femei înaintea noastră au făcut sacrificii şi au luptat cu perseverenţă pentru ca femeile să aibă mai multe drepturi. De aproape 100 de ani, femeile însele pot vota. Dar nu ne mulţumim doar cu a vota, vrem de asemenea să conturăm politicile în toate domeniile'', afirmă Merkel într-un mesaj postat pe Instagram.

Angela Merkel, care va conduce noul Guvern de coaliţie la Berlin, a estimat că mai sunt multe lucruri de făcut pentru realizarea unei egalităţi depline între bărbaţi şi femei în Germania, dar a subliniat că şi mai multe eforturi trebuie făcute în ţări unde femeile nu au nici măcar drepturi fundamentale.

''Astăzi nu este doar o zi în care privim înapoi la ceea ce am realizat, ci şi o zi în care spunem: lupta pentru drepturi egale pentru femei continuă'', a încheiat şefa Executivului german.