Realitatea internatională pe scurt (7 Ianuarie 2018)

”Noi suntem români, noi suntem români, avem și locul trei la consum!” În Europa!

Românilor le place să consume alcool. Chiar prea mult, iar asta se vede şi în numărul mare al celor care ajung la urgenţă cu intoxicaţii sau în comă după ce au băut. Cercetările recente arată că inclusiv cei care beau rar, dar cantităţi mari de alcool, ajung la suferinţe cardiace. Iar jumătate din băuturile alcoolice consumate de români sunt de proastă calitate. Românii consumă, în medie, 14 litri de alcool pur pe an, ocupînd astfel locul al treilea într-un clasament european. Asta în condiţiile în care peste 3 milioane de consumatori de băuturi alcoolice sunt înrăiţi.(Sursa: Știrile TVR)

Coreea de Nord: Înainte de orice discuţie, Washingtonul vrea oprirea testelor nucleare Nord-coreene

Oprirea testelor nucleare Nord-coreene este prima condiţie prealabilă pentru ca Statele Unite să accepte să discute cu regimul de la Phenian, a afirmat, Duminică, ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, transmite AFP. Nord-coreenii "trebuie să oprească testele. Ei trebuie să fie de acord să vorbească despre interzicerea armelor lor nucleare", înainte de orice discuţie, a explicat Haley, într-un interviu la ABC News. Diplomata americană a subliniat că oprirea testelor nucleare ar trebui să dureze "o perioadă suficient de lungă" înainte ca negocierile să poată trece într-o "etapă următoare". "Asta nu se va face de azi pe mîine", a arătat Nikki Haley. Donald Trump a spus că noi "am putea vorbi la un moment dat cu Coreea de Nord, dar multe lucruri trebuie să se întîmple înainte", a adăugat reprezentanta SUA la Naţiunile Unite. Nikki Haley a apărat declaraţiile puternice ale preşedintelui Trump, care au contribuit la escaladarea tensiunilor cu Phenianul, notează AFP, care aminteşte că liderul de la Casa Albă ameninţase inclusiv cu "distrugerea totală" a Coreei de Nord în caz de atac asupra Americii sau aliaţilor săi. "Este foarte important să nu îl lăsăm să devină atît de arogant încît să nu realizeze ce s-ar întîmpla cu adevărat dacă ar declanşa un război nuclear", a spus Nikki Haley, cu referire la Kim Jong-Un. (AGERPRES.RO)

Unitatea de elită a armatei iraniene a anunţat înfrîngerea revoltei populare

Gardienii Revoluţiei, unitatea de elită a armatei iraniene, au anunţat, Duminică, înfrîngerea revoltei populare, despre care afirmă că a fost orchestrată de forţe externe, enumerînd printre acestea din urmă Israelul şi SUA, informează Reuters. ”Poporul revoluţionar iranian, împreună cu zecile de mii de membri ai forţelor Basij (unitatea Gardienilor Revoluţiei n. red), poliţia şi Ministerul Informaţiilor au rupt lanţul (revoltelor) creat (…) de SUA, Marea Britanie, regimul sionist (Israelul), Arabia Saudită, ipocriţi (mujahedinii) şi monarhişti”, se arată într-o declaraţie transmisă de Gardienii Revoluţiei, în timp ce Parlamentul de la Teheran s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară pentru a dezbate cauzele revoltelor populare începute la sfîrşitul lunii decembrie, potrivit agerpres . În acelaşi timp, mii de susţinători ai Guvernului de la Teheran au organizat pentru a cincea zi consecutiv manifestaţii de sprijin pentru guvern, scandînd lozinci ostile Statelor Unite, Marii Britanii şi Israelului. Manifestaţiile antiguvernamentale au izbucnit pe 28 Decembrie, cînd în mai multe oraşe iraniene mii de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva preţurilor mari, corupţiei şi politicii economice a Guvernului preşedintelui Hassan Rohani, în zilele următoare manifestaţiile extinzîndu-se în peste 80 de localităţi. Conform surselor oficiale, în urma confruntărilor cu forţele de ordine au fost ucise 22 de persoane şi au fost operate peste o mie de arestări. Un purtător de cuvînt al Poliţiei a declarat că majoritatea celor arestaţi au fost între timp eliberaţi condiţionat, întrucît ei au fost ‘manipulaţi’ pentru a se alătura protestelor, în schimb liderii revoltei au rămas în arest preventiv. Localnici din mai multe oraşe intervievaţi de reporteri ai agenţiei Reuters au confirmat că în ultimele zile protestele s-au stins ca urmare a mobilizării masive a forţelor Gardienilor Revoluţiei, aceeaşi unitate care o contribuit decisiv şi la înăbuşirea revoltei din anul 2009.

O țară a interzis limba engleză în școlile primare

Iranul a interzis învăţarea limbii engleze în şcolile primare, a anunţat un responsabil din sectorul educaţiei, după ce liderii islamici au estimat că învăţarea timpurie a acestei limbi deschide calea „invaziei culturale” occidentale, transmite agenţia Reuters. „Învăţarea limbii engleze în cadrul programei predate în şcolile primare guvernamentale şi neguvernamentale contravine legilor şi reglementărilor”, a declarat Mehdi Navid-Adham, preşedintele Înaltului Consiliu al Educaţiei. De obicei, în Iran engleza începe să fie predată elevilor pe la vîrsta de 12-14 ani, dar unele şcoli au cursuri de engleză şi pentru elevii mai mici, iar unii copii participă după ore la cursuri de limbi străine organizate de institute private.

Românii ”verzi” care au speriat Marea Britanie şi întreaga lume: "Fără tehnologia lor, crimele nu ar fi fost posibile"

Trei români au fost acuzaţi, în Marea Britanie, că au sprijinit o bandă să distribuie skimmere infractorilor din întreaga lume, conform Dailymail. Alexandru Sovu, de 39 de ani, este acuzat că ar fi realizat skimmerele, care pot fi potrivite în ATM-uri şi staţii de benzină. Paula Cioaca, de 32 de ani, soţia lui Ionel Băluţă, cel care coordona activitatea infracţională, şi Anca Fuioagă, de 37 de ani, au apărut, de asemenea, în sala de judecată, fiind acuzaţi de conspiraţie pentru fraudarea sistemului bancar din UK. Procuroul Michael Shaw a spus că device-urile de clonat carduri erau vîndute sub altă denumire, în ţări ca SUA, Vietnam sau China. Alte opt persoane implicate în această activitate au pledat vinovate şi au fost condamnate. Conform informaţiilor oferite de procuror, cardurile introduse în aceste device-uri erau nu numai fraudate, ci şi blocate, iar posesorul trebuie să plătească pentru deblocare. “Fără tehnologia dezvoltată de Alexandru Sovu, aceste delicte nu ar fi fost posibile,” a spus procurorul. Sovu a fost arestat pe aeroportul Heathrow, iar Poliţia de descoperit în telefonul său o probă incriminatorie: o traducere în chineză, cu Google translate, despre cum pot fi deghizate skimmerele în încărcătoare de telefoane mobile. Device-urile erau construite în locuinţa pe care inculpaţii o ocupă în Colchester, Essex.Cei trei români care au apărut acum în faţa instanţei neagă acuzaţiile care le sunt aduse. (BusinessMagazin.ro)

O lasă mai moale: Donald Trump este dispus să discute telefonic cu liderul Nord-coreean

Preşedintele american Donald Trump a declarat că în mod cert ar accepta o convorbire cu liderul Nord-coreean Kim Jong Un, adăugînd că speră ca discuţiile între Phenian şi Seul să aibă un rezultat pozitiv, informează site-ul postului France 24. Întrebat de reporteri la reşedinţa prezidenţială de vacanţă Camp David în legătură cu posibilitatea unei discuţii directe cu Kim Jong Un, Donald Trump şi-a exprimat disponibilitatea în acest sens, însă nu fără precondiţii. "Absolut, aş face asta", a declarat Trump. "Nu am nici o problemă cu asta", a adăugat preşedintele. Kim Jong-un "ştie că nu glumesc. Nu glumesc. Chiar deloc, nici măcar un procent. Înţelege asta", a completat Trump. "Dacă ceva ar putea rezulta din aceste discuţii, ar fi un lucru extraordinar pentru toată omenirea, ar fi un lucru extraordinar pentru lume”, şi-a exprimat speranţa liderul de la Casa Albă.

Năbădăile timpului probabil: între avertizări de ger şi de incendii de vegetaţie

Temperaturi minime de aproape -50 de grade Celsius s-au înregistrat în Estul Canadei şi Statelor Unite, la doar cîteva zile după o furtună puternică care a afectat mii de zboruri şi s-a soldat cu cel puţin 19 decese în SUA, informează presa internaţională. Autorităţile au emis avertizări de ger extrem în provinciile canadiene Ontario şi Quebec, dar şi în toată regiunea de Nord-Est a Statelor Unite. În cursul nopţii de Sîmbătă spre Duminică, peste 30 de oraşe din New England şi statele Atlanticului Mijlociu, au fost afectate de frigul extrem adus de o masă de aer polar venit dinspre Polul Nord, a declarat un reprezentant al Centrului de Prognoză Meteo din SUA. Printre oraşele afectate s-au numărat şi New York sau Boston, informează agenţia de ştiri Reuters. Killington, o staţiune de schi din Vermont, a fost închisă Sîmbătă din cauza vîntului puternic şi a temperaturilor de pînă la -46 grade Celsius. În statul New Hampshire, temperatura pe Muntele Washington ( 1.917 m) a scăzut pînă la -38 grade Celsius, însă din cauza vîntului puternic, temperatura resimţită era de -69 grade Celsius, a transmis Serviciul american de meteorologie. Sîmbătă, la cîteva zile după furtuna puternică de Joi, peste 3.400 de zboruri spre şi dinspre SUA continuau să înregistreze întîrzieri, printre cele mai afectate fiind aeroporturile John F. Kennedy din New York şi Charleston, informează site-ul postului France 24.

Sydney, cel mai mare oraş din Australia, s-a confruntat Duminică cu cea mai ridicată temperatură din ultimii 79 de ani

Temperatura în Sydney, cel mai mare oraş din Australia, a urcat Duminică pînă la 47,3 grade Celsius, cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii 79 de ani, informează BBC News online. Cea mai ridicată temperatură s-a înregistrat la Penrith, în Vestul zonei metropolitane Sydney. Ultima dată cînd în zonă a fost înregistrat o temperatură mai ridicată, de 47,8 grade Celsius, a fost în anul 1939. Organizatorii turneului internaţional de tenis de la Sydney au întrerupt meciurile în jurul orei locale 10.00 (ora Republicii Moldova, 1.00) după ce temperatura a depăşit nivelul de 40 grade Celsius. Autorităţile au emis avertizări privind posibilitatea izbucnirii unor incendii de vegetaţie din cauza temperaturilor ridicate. Mai multe proprietăţi din statele Victoria şi Australia de Sud au fost distruse în urma recentelor incendii de vegetaţie produse în această zonă. Experţi citaţi de BBC au explicat că schimbările climatice au drept rezultat condiţii meteorologice extreme.

Angela Merkel este optimistă asupra șanselor formării unui noi Guvern

Angela Merkel s-a declarat Duminică „optimistă” asupra şanselor de a ajunge la un acord de principiu pentru a forma un nou Guvern cu social-democraţii în Germania şi a scoate prima economie europeană din impasul politic, relatează AFP. „Eu intru in discuţiile care se deschid cu optimism, chiar dacă sunt conştientă de imensa muncă ce ne aşteaptă”, a declarat cancelarul la Berlin, la deschiderea unei sesiuni maraton de negocieri de cinci zile între familia sa politică conservatoare şi social-democraţii SPD, conform agerpres. „Cred că putem ajunge la acest lucru”, a adăugat ea, subliniind că are drept scop „crearea condiţiilor pentru a forma un guvern stabil” în ţară. Alegerile parlamentare din Septembrie, marcate de un progres al extremei-drepte şi un regres al partidelor tradiţionale, nu au permis formarea unei majorităţi evidente în camera deputaţilor. Cancelarul şi tabăra sa creştin-democrată au încercat mai întîi să formeze un Guvern de coaliţie cu liberalii şi ecologiştii, dar fără succes. Acum nu îi mai rămîne Angelei Merkel ca formulă de coaliţie majoritară decît o alianţă cu SPD, cu care a guvernat deja în Guvernul precedent (2013-2017), care gestionează în prezent afacerile curente ale ţării. „Trebuie să cădem de acord”, a declarat Duminică la sosire Horst Seehofer, preşedintele formaţiunii conservatoare bavareze CSU, aliata CDU a dnei Merkel.Subiectele de dispută cu social-democraţii sunt însă numeroase, în special în ceea ce priveşte politica migratorie, Europa sau investiţiile publice. Mai mult, SPD este foarte divizat în privinţa continuării guvernării cu creştin-democraţii. După o înfrîngere serioasa în alegerile legislative, baza este majoritar favorabilă să rămînă în opoziţie şi ar putea deraia în cele din urmă un eventual acord al liderilor partidelor. Sesiunea de negocieri care s-a deschis Duminică este de aşteptat să dureze cinci zile. Părţile vor decide apoi dacă estimează sau nu că au convergenţe suficiente pentru a negocia o coaliţie. Dar militanţii SPD vor avea ultimul cuvînt de spus la un congres pe 21 Ianuarie. În caz de eşec, ar rămîne doar opţiunea unui Guvern conservator minoritar, pe care Angela Merkel nu îl doreşte, sau desfăşurarea unor noi alegeri.