REACTIA LUI IGOR DODON LA DECIZIA CC: ALEGEREA MEA ESTE CA NU VOI CEDA

Șeful statului a declarat că, în calitatea sa de Comandant Suprem al Forțelor Armate, nu-l va recunoaște pe ministrul apărării și nu-l va include în componența Consiliului Suprem de Securitate.

Curtea Constituțională nu poate institui noi norme constituționale. Altfel decît uzurparea puterii în stat aceste acțiuni nu pot fi numite. Așa a comentat președintele țării Igor Dodon decizia de astăzi a Curții Constituționale.

Curtea a decis transmiterea atribuției șefului statului de numire a ministrului Apărării de către președintele Parlamentului sau șefului Guvernului.

Dodon a declarat că magistrații de la CC ”vor răspunde” pentru decizia luată astăzi după alegerile parlamentare.

”Decizia de astăzi a CC înseamnă că dacă președintele nu este de acord cu opinia majorității parlamentare și nu semnează decretele, șeful statului are două variante: sau cedează și semnează decretul, sau nu cedează și nu semnează decretul și atunci responsabilitatea numirii revine președintelui Parlamentului sau premierului. Alegerea mea este că nu voi ceda. Nu semnez nici un decret cu care nu sînt de acord, indiferent de decizia CC”, a declarat Dodon.

Șeful statului a declarat că, în calitatea sa de Comandant Suprem al Forțelor Armate, nu-l va recunoaște pe ministrul apărării și nu-l va include în componența Consiliului Suprem de Securitate.

”Legitimitatea acestui ministru este la nivel de zero”, a declarat președintele țării.

Premierul Pavel Filip l-a înaintat, în septembrie, la funcția de ministru al Apărării pe actualul vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova, Eugen Sturza. Candidatura acestuia a fost respinsă de președintele Igor Dodon.

Curtea a hotărît astăzi că refuzul președintelui țării de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile în cauză și justifică instituirea interimatului funcției care se asigură, în ordine, de către președintele Parlamentului sau premier pentru exercitarea acestor obligații constituționale. Potrivit deciziei CC, instituirea interimatului funcției cauzat de refuzul deliberat de a exercita o obligație constituțională și circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către CC.

Hotărîrea CC este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Sursa: sputnik.md