R. MOLDOVA IMPLINESTE 30 DE ANI DE SUVERANITATE. ION CHICU: CRED IN VIITORUL NOSTRU SI AL REPUBLICII MOLDOVA!

„Dragi concetățeni!

Pe 23 iunie 1990, Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldova, Parlamentul de atunci, a adoptat Declaraţia de Suveranitate.

Acum, după 30 de ani, putem observa ce ne-a reușit mai bine și ce mai puțin și, cu lecțiile învățate, să pășim în viitor.

”Izvorul şi purtătorul suveranităţii este poporul”, ne spune Declarația Suveranității.

”Pămîntul, subsolul, apele, pădurile şi alte resurse naturale aflate pe teritoriul R.S.S. Moldova, precum şi întregul potenţial economic, financiar, tehnico-ştiinţific, valorile patrimoniului naţional constituie proprietatea exclusivă necondiţionată a R.S.S. Moldova şi sînt utilizate în scopul satisfacerii necesităţilor materiale şi spirituale ale poporului republicii”, stabilește Declarația.

Ajunși la 30 de ani de suveranitate avem un Produs Intern Brut mai mic decît cel al RSS Moldova.

Am pierdut mult în industria alimentară și în sectorul zootehnic, am pierdut uzine producătoare de mașini și calculatoare.

Sistemul de sănătate și cel de educație trăiesc pe infrastructura construită pînă în anul 1990.

Părinții și bunicii noștri au știut să construiască fabrici și uzine, școli și universități, grădinițe și spitale, căi ferate și drumuri. Părinții și bunicii noștri au știut să fie uniți și să muncească cot la cot pentru binele lor și al societății.

E timpul să recunoaștem că nu am știut să fim atît de buni și uniți precum părinții și bunicii.

Sîntem dezbinați și ne macină conflictele interne.

E timpul să înțelegem că sîntem Un Popor și avem O Țară – Republica Moldova.

Sînt mult mai multe lucruri care ne unesc decît cele care ne dezbină. Ne unesc drumurile ne-reparate și școlile vechi. Ne unesc spitalele îmbătrînite. Ne unește tristețea plecării copiilor care nu au încredere că Moldova poate fi la fel de dezvoltată ca alte țări.

E timpul să lăsăm la o parte tot ce ne dezbină și cot la cot să reconstruim Moldova.

Lucrînd împreună vom construi zi de zi Suveranitatea Republicii Moldova. Vom demonstra dreptul nostru de a dispune liber de soarta noastră și vom convinge partenerii că pot avea încredere în responsabilitatea și înțelepciunea noastră.

Vom crește nivelul de viață în toate localitățile Moldovei. Vom deveni mai uniți și mai prietenoși, și vom convinge copiii noștri să aleagă Moldova.

Cred că unitatea națională este ingredientul principal al Suveranității autentice.

Cred în noi și în înțelepciunea noastră moștenită de la părinți și bunici.

Cred în viitorul nostru și al Republicii Moldova.

La mulți ani, Moldova!”, se arată în mesaj.