Puciul imoral al civililor neinstruiti de la ACUM impotriva generalului Gaiciuc

Atac diversionist şi împotriva Preşedintelui Dodon

Mihai CONŢIU

Pentru ca să demonstreze unora că „se află în treabă”, dar şi spre a-şi masca frustrarea că n-au fost cît de cît competenţi să guverneze ţara după ce li s-au dat Puterea în Stat pe tavă, deputații Blocului ACUM au depus o moţiune de cenzură împotriva ministrului Apărării, generalul Victor Gaiciuc, în ședința din 29 Noiembrie a Parlamentului, care se bazează pe o secvență video din 2016, în care, chipurile, demnitarul s-ar fi referit „la spiritul de luptă al forțelor din Donbas”.

În intervenţia sa, vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi a afirmat că Victor  Gaiciuc „susține lupta dusă de mercenarii din Donbas contra forțelor legitime din Ucraina. Faptul că domnul Gaiciuc recunoaște legitimitatea grupărilor armate neconstituționale reprezintă o amenințare gravă la adresa securității naționale a Ucrainei, care vine de la un oficial al statului vecin, membru al Cabinetului de Miniștri și care aduce daune serioase relației noastre cu Ucraina”.

În replică, ministrul Apărării, generalul Victor Gaiciuc, a precizat că declaraţia la care se face referire a avut loc în anul 2016, cînd a participat la conferința științifică națională „Biserica ortodoxă din Moldova și statul. Credință și cunoaștere”, organizată de Academia de Științe a Republicii Moldova.

„În mod intenționat, autorii moțiunii au furnizat doar un pasaj din acel discurs, încercînd să manipuleze opinia publică, să inducă în eroare societatea prin scoaterea din context a ideilor pe care le-am expus în cadrul conferinței respective. „Am vorbit audienţei despre forța spiritului unei Armate, despre faptul că motivația cu care militarii îşi îndeplinesc misiunile este mai puternică uneori decît dotarea tehnică pe care o au. În acest context am dat şi exemplul unor Armate mici ca număr, poate nu foarte dotate tehnic, dar a căror motivaţie în luptă a fost foarte mare. Aici a fost şi o referire la Donbas, pe lîngă alte exemple, fără a da calificative de un fel sau altul. Asta e tot şi nimic mai mult, iar dacă exprimarea mea în acel pasaj nu a fost suficient de clară şi ar fi putut naşte întrebări, se putea viziona întregul discurs şi s-ar fi evitat speculaţiile şi manipulările. O spun clar, ca să nu mai fie loc de speculaţii: ca cetățean, militar în rezervă și ministru al Apărării, am respectat și voi respecta întotdeauna integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus Victor Gaiciuc.

Faţă de cele arătate, mai ales şi dacă este audiat discursul de atunci al respectabilului general, constatăm că cei din Blocul ACUM, semnatarii mincinoasei moţiuni de cenzură, sunt animaţi nu doar de rea credinţă şi acţiuni politice diversioniste. Ei cred că, prin ricoşeu, atacîndu-l pe ministrul Apărării, îl atacă şi pe Preşedintele Igor Dodon. Aceşti deputaţi ocazionali cred că şi astfel vor atenta la imaginea publică a şefului Statului, printr-o asociere negativă manipulatoare cu faptul că generalul Gaiciuc este rudă prin alianţă cu Preşedintele Dodon.

Deputaţii Blocului ACUM nu sunt interesaţi de calităţile generalului Gaiciuc, care sunt reflectate într-o carieră militară excepţională, într-una de diplomat rafinat şi elevat în calitate de fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei, de reprezentant al Republicii Moldova la NATO, precum şi de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos, cu reședința la Bruxelles.

Toate acestea şi faptul că generalul Gaiciuc este un ministru al Apărării dintre cei mai responsabili nu contează pentru „puciştii parlamentari” civili, imorali şi neinstruiţi din Blocul ACUM, atîta timp cît au drept obiectiv specularea diversionistă a orice poate fi pus în ecuaţie cu Dodon. Neputinţa de care „ACUM-iştii” au dat dovadă în a conduce un Guvern oferit de Dodon şi PSRM, iar asta după ce şeful Statului le-a dat suprema satisfacţie de a-l alunga din ţară pe oligarhul mafiot Plahotniuc, şi-au transformat-o în ură personală şi dorinţă de răzbunare împotriva celui care le-a dat posibilitatea să se afirme drept lideri politici naţionali responsabili.

Atacul împotriva ministrului, generalului şi diplomatului aristocrat Victor Gaiciuc este un atac împotriva bunului simţ, împotriva competenţei şi a excepţionalităţii. Acest atac este cu atît mai vulgar cu cît este declanşat de către nişte politicieni ocazionali, incompetenţi şi nedemni de a-i fi oponenţi ministrului Victor Gaiciuc. De aceste metode diversioniste şi josnice era capabil doar Plahotniuc! Oare de la el s-au inspirat?

P. s. În „priceperea” deputaţilor din Blocul ACUM, dacă vorbim despre puternica şi bine instruita Armată a lui Hitler, înseamnă că suntem nazişti?