PROGRAMUL CETATENIEI PRIN INVESTITIE, SUSPENDAT

Programul cetățeniei prin investiție va fi suspendat oficial de Parlament, a declarat șeful statului, joi, 18 iuliei, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Cunoașteți că Parlamentul a votat în prima lectură abrogarea programului. Mîine Parlamentul va lua decizia de suspendare a programului pînă cînd ne clarificăm cu toate detaliile. Sînt întrebări referitor la companiile care sînt implicate. Există o companie internațională cu bun nume, care a fost atrasă în acest proiect, dar sînt cîteva companii mai mici, inclusiv moldovenești, cu proprietari dubioși care sînt implicați în acest program. De aceea, pînă nu ne clarificăm, suspendăm programul”, a precizat Igor Dodon.

În ceea ce ține de persoanele care deja au aplicat la acest program, cererile acestora urmează să fie examinate de comisie și depuse la Președinție, șeful statului urmînd să ia decizia.

„Pînă în acest moment au fost depuse 34 de cereri, unele au fost examinate, altele sînt în proces de examinare. Mai departe, în afară de acestea 34, comisia nu primește suplimentar”, a menționat președintele.

„Vom merge mai departe sau nu cu acest program - vom lua decizia după ce ne clarificăm cu toate detaliile. Dar, la ziua de astăzi, este suspendat”, a spus Igor Dodon.

Parlamentul a abrogat, în primă lectură, controversata lege a cetățeniei prin investiție, promovată de fosta coaliție majoritară controlată de PD și care risca să ne coste regimul liberalizat de vize cu UE, așa cum a atenționat recent Comisia Europeană, a fost abrogată de Parlament.