PRIMA ŢARĂ DIN EUROPA CARE RENUNŢĂ LA BANII CASH

Vor dispărea complet pentru că cetăţenii nu îi mai folosesc

Doar 5% din tranzacţiile anuale din economie care au loc în Norvegia se mai fac cu bani lichizi, iar instituţiile financiare din această ţară susţin că autorităţile de la Oslo ar trebui să renunţe la banii lichizi pînă în 2020, relatează Russia Today, în ediţia electronică.

Astfel, oficialii Finans Norge, o organizaţie care reprezintă peste 200 de instituţii financiare norvegiene, militează pentru eliminarea tranzacţiilor cu bani cash, în scopul diminuării numărului de infracţiuni, precum jaf şi spălare de bani.

“Bani lichizi sînt extrem de rar utilizaţi în plăţile care se fac în societatea norvegiană şi am putea trăi foarte bine şi fără ei”, susţin oficialii Finans Norge, într-o declaraţie oficială. Numărul tranzacţiilor cu cardul din Norvegia a crescut cu 8,6% în acest an, iar populaţia a retras mai puţini bani de la ATM-uri şi a folosit mai puţini bani lichizi pentru plăti în magazine. La nivel european, doar Suedia şi Marea Britanie raportează procentaje mai mici ale utilizării banilor lichizi. 

Contestatarii acestei măsuri susţin că eliminarea totală a banilor lichizi din tranzacţiile financiare va prejudicia viaţa privată a cetăţenilor, ca urmare a evidenţei tuturor plăţilor efectuate, a veniturilor încasate şi a poziţionării geografice a plătitorului în momentul efectuării plăţii, fapt care se întîmplă în prezent, dar la scară mai redusă.

Sursa: BusinessMagazin.ro