Presedintele turc a depus o plingere penala impotriva liderului extremei drepte din Olanda

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus o plîngere penală împotriva liderului extremei drepte din Olanda, Geert Wilders, susţinînd că acesta l-a insultat pe social-media, a anunţat Marţi agenţia de presă Anadolu, potrivit Agerpres.

Wilders a postat Sîmbătă o caricatură a lui Erdogan sub care a scris "terorist". Luni el a postat o imagine a unei nave cu pavilionul turc, care se scufundă. ''La revedere @RTErdogan. Scoateţi Turcia din NATO'', a scris el sub imaginea respectivă.

Avocaţii lui Erdogan au depus Marţi o plîngere la Parchetul din Ankara, afirmînd că Tribunalele turce au jurisdicţie în acest dosar întrucît insultele i-au fost adresate direct Preşedintelui Turciei.

''Chiar dacă infracţiunea a fost comisă direct la adresa persoanei aflate în funcţia prezidenţială, valoarea care este încălcată este structura guvernamentală politică a statului'', au explicat avocaţii, potrivit Anadolu.

Ei au adăugat că gesturile lui Geert Wilders nu pot fi considerate libertate de exprimare şi că politicianul olandez a ţintit ''onoarea, demnitatea, caracterul şi reputaţia'' lui Erdogan.

Marţi, Devlet Bahceli, liderul Partidului Mişcării Naţionaliste şi aliat de-ai lui Erdogan, a afirmat că Wilders are ''legături întunecate'' cu organizaţii teroriste.

Geert Wilders a şocat frecvent scena politică olandeză şi i-a jignit pe musulmani. În 2011, el a fost achitat într-un proces privind remarcile sale în care compara islamul cu nazismul şi cerea interzicerea Coranului. Luna trecută, Wilders a fost achitat în apel într-un proces pentru discriminare, deşi instanţa a menţinut condamnarea sa pentru insultarea intenţionată a marocanilor ca grup.