„PRESEDINTELE RASPUNDE” (2)

Igor Dodon: Nimeni nu are niciun interes să falsifice scrutinul. PAS strigă, deoarece înțelege că va pierde, cel mai probabil, aceste alegeri

Despre falsificarea rezultatelor alegerilor strigă de obicei cei care știu că vor pierde aceste alegeri. PAS înțelege că va pierde la prezidențiale, de asta și inventează povestea cu falsificările. Afirmațiile aparțin președintelui țării, Igor Dodon și au fost făcute la emisiunea „Președintele răspunde”

”Nimeni nu are niciun interes să falsifice. Cine strigă despre falsificare? Acei care înțeleg că vor pierde. PAS înțelege că va pierde, cel mai probabil, aceste alegeri”, a spus Dodon în replică la învinuirile aduse de cei de la PAS despre pregătirea fraudării rezultatelor alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Președintele a reiterat că, în turul doi, diferența dintre el și candidatul PAS, Maia Sandu, va fi de aproape 10 procente.

”Falsificarea pe noi nu ne interesează. Dar noi dorim ca secții de votare să fie și în est și în vest”, a declarat Dodon.

Potrivit președintelui, în Federația Rusă trebuie să fie deschise mai multe secții de votare decît pînă acum , deoarece acolo sînt mai mulți cetățeni din Moldova, decît în toate țările UE.

 

Igor Dodon: Eu nu pot conform legii să candidez din partea PSRM, pentru că a fost introdusă restricția că președintele țării nu poate fi membru de partid

Igor Dodon a declarat că a decis să candideze independent la alegerile prezidențiale din noiembrie pentru că așa prevede legea. Șeful statului a spus că oponenții săi politici au sperat foarte mult ca el să încalce legea, pentru ca ei să aibă motiv să anuleze rezultatele scrutinului prezidențial.

Președintele a amintit despre o decizie a Curții Constituționale (CC), din februarie 2019, care spune clar că dacă președintele țării se implică în activitatea unui partid politic sau partidul politic se implică în activitatea electorală a președintelui țării acest lucru este anticonstituțional.

”Eu nu pot conform legii să candidez din partea PSRM, pentru că a fost introdusă restricția că președintele țării nu poate fi membru de partid. Dacă aveam să candidez din partea PSRM, unii oponenți de pe dreapta, care așteptau și își doreau acest lucru, imediat mergeau la CC și ori acum, ori după alegeri aveau să anuleze rezultatele alegerilor pentru că eu am încălcat legea. Am analizat toate riscurile, pentru că vor fi foarte mulți doritori să anuleze victoria lui Dodon în al doilea tur de scrutin. Decizia legală a fost să merg în calitate de candidat independent cu suportul PSRM”, a spus Dodon.

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, astăzi, grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului Igor Dodon desemnat din partea cetățenilor la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

 

Igor Dodon despre încercarea partidelor de dreapta să blocheze accesul la vot al cetățenilor din stînga Nistrului: Este o retorică nazistă!

Unele partide de dreapta folosesc o retorică nazistă față de cetățenii din stînga Nistrului. Aceștia sînt gata să le blocheze dreptul la vot, la alegerile prezidențiale din acest an, doar pentru că oamenii gîndesc diferit. Astfel a comentat președintele țării, Igor Dodon, mesajele unor politicieni, potrivit cărora în stînga Nistrului ar trebui să fie interzis dreptul la vot.

„Oponenții de pe dreapta au o atitudine față de cetățenii Republicii Moldova, care gîndesc altfel decît ei, de parcă ar fi dușmani. Este o retorică nazistă. Dacă ei ar avea posibilitatea, le-ar interzice găgăuzilor, rușilor, să voteze, la toți, să fie doar Unirea cu România. Ei vorbesc despre principii europene, că Moldova este un stat de drept, stat democratic, dar în democrație trebuie să îi asculți pe toți: și pe cei de dreapta, și pe cei de stînga, căci toți sînt cetățeni ai Republicii Moldova. În Transnistria tot sînt cetățeni ai Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, Igor Dodon i-a avertizat pe unii primari ai partidelor de dreapta că dacă vor încerca să blocheze accesul la vot pentru cetățenii din stînga Nistrului, s-ar putea alege cu dosare penale.

„Aud mesaje, că trebuie să le interzicem să voteze, să blocăm trecerile, unii primari de dreapta refuză să deschidă secții de vot pentru cetățenii Transnistriei. Este dosar penal, vă preîntîmpin. În acest caz, noi trebuie să pretindem să fie închise secțiile de vot în Europa, unde vă votează pe voi? Noi niciodată nu vom face așa ceva”, a mai spus Igor Dodon.

 

Ajutorul de 900 lei îl vor putea primi nu doar pensionarii, ci și beneficiarii de alocații sociale, a precizat președintele

Președintele Igor Dodon a declarat că la 1 octombrie suportul financiar unic de 900 de lei îl vor primi nu doar pensionarii, ci și beneficiarii de alocații sociale. Cu această precizare șeful statului.

La inițiativa președintelui, Parlamentul a votat astăzi în lectură finală proiectele de lege care prevăd majorarea suportului financiar unic de la 700 de lei la 900 de lei. Acest ajutor financiar va fi oferit pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale de pînă la 3 mii de lei.

Suportul financiar unic de 900 de lei este destinat pentru 659 de mii de beneficiari de pensii și alocații sociale. În acest scop din bugetul de stat au fost alocate 133 de milioane de lei.

 

Salariile angajaților de la CFM vor fi majorate cu pînă la 30%, spune Igor Dodon

Salariile angajaților de la Calea Ferată a Moldovei (CFM) vor fi majorate esențial. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon.

Șeful statului a declarat că majorarea va fi efectuată chiar din luna septembrie și aceasta ar putea fi de cîteva zeci de procente. Președintele a fost informat despre acest lucru în cadrul unei discuții cu directorul CFM.

”Ei m-au informat că au găsit posibilitatea pentru cei care au salarii mici de 1,5 mii – 2 mii de lei vor veni cu o majorare esențială de cîteva zeci de procente: 20-30%, ei vor vedea care sînt posibilitățile, începînd cu 1 septembrie”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului a mai precizat că în prezent CFM nu are datorii la achitarea salariilor către angajații întreprinderii.

Sursa: a-tv.md