PRESEDINTELE R. MOLDOVA A AVUT O INTREVEDERE CU UN GRUP DE PARTICIPANTI LA CURSUL COLEGIULUI REGAL DE STUDII DE APARARE

Igor Dodon a avut o întrevedere cu un grup de participanți la cursul Colegiului Regal de Studii de Apărare din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, reprezentanți din Marea Britanie, Arabia Saudită, SUA, Qatar, Nigeria, Bangladesh, Japonia, India și alte țări.

Părțile au avut un dialog sincer pe marginea mai multor chestiuni legate de provocările cu care se confruntă Moldova pe plan intern și extern, precum și perspectivele de dezvoltare a țării noastre.

În cadrul discuției, șeful statului și-a expus îngrijorarea pentru faptul că marile puteri nu pot ajunge la o înțelegere cu privire la respectarea intereselor reciproce, iar primele jertfe ale unor asemenea disensiuni ajung să fie țările mai puțin dezvoltate.

Totodată, Igor Dodon a subliniat interesul Republicii Moldova de a construi o politică externă armonioasă, echilibrată fără implicare în confruntarea Est-Vest. ”Intenționăm să consolidăm statutul de neutralitate permanentă, care este proclamat de Constituția Republicii Moldova, și să solicităm recunoașterea acestuia la nivel internațional, urmînd exemplul unor țări precum Elveția, Finlanda, Austria, Irlanda, Malta, și altele”, a specificat președintele țării.

În acest context, șeful statului și-a exprimat convingerea că statutul de neutralitate permanentă este un factor important pentru dezvoltarea stabilă a Moldovei, precum și în soluționarea pașnică a conflictului transnistrean.

Menționăm, că Colegiul Regal de Studii de Apărare (înființat în 1927) este o instituție cu renume dedicată pregătirii de lideri și gînditori strategici. Colegiul este parte a Academiei Regale de Apărare și este o structură care desfășoară un curs postuniversitar în domeniul studiilor strategice internaționale.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova