PRESEDINTELE IGOR DODON A PARTICIPAT LA ADUNAREA GENERALA DE DARE DE SEAMA A FEDERATIEI DE SAH

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la Adunarea Generală de dare de seamă a Federației de Șah, în cadrul căreia a fost făcut bilanțul activității Federaţiei pentru anul 2018 și au fost fixate prioritățile pentru anul 2019.

Șeful statului a menționat că în anul 2018 au fost organizate 35 competiții naționale. ”Şahiștii noștri au participat la optsprezece competiții internaționale la care au obținut rezultate remarcabile”, a subliniat Igor Dodon.

Totodată, Președintele a remarcat că pe parcursul anului, numărul cluburilor şi asociaţiilor sportive afiliate ale Federației de Șah a ajuns de la 29 la început de an, la patruzeci şi patru - la finele lui 2018. Astfel, șeful statului a specificat că sarcina noastră este de a deschide cluburi de șah în fiecare raion, astfel ca toți amatorii acestui joc intelectual să dispună de posibilitatea de a-l practica.

De asemenea, Igor Dodon a salutat faptul că la momentul actual, Federația de Șah se plasează pe locul 46 în ratingul FIDE din 179 de state, cu 7 mari maeștri activi, 23 de maeștri internaționali, 80 jucători cu titluri FIDE, 59 jucători cu rating ELO mai mare de 2000, dintre care 30 mai mare de 2200.

În cadrul discuției a fost menționat că un rezultat important din anul trecut este și faptul că marele maestru internațional, Viorel Bologan, a devenit secretar executiv al FIDE, ceea ce constituie o apreciere pentru toți șahiștii din țara noastră.

În acest context, șeful statului a spus că se mîndrește cu rezultatele obținute și că vor fi întreprinse noi eforturi pentru promovarea şahului şi obţinerea unor rezultate frumoase în 2019. ”Pe parcursul anului curent deja sînt planificate 33 de competiţii naţionale şi participarea la 12 turnee internaţionale la care, sînt sigur, șahiștii noștri se vor prezenta cu succes”, a specificat Președintele țării.

În final, Igor Dodon i-a invitat pe toți cei prezenți să participe la Campionatul Republicii Moldova la şah între echipe de cadeţi care va avea loc pe 26 ianuarie, în orașul Bălţi, și la care, la invitația dumnealui, va fi prezent celebrul șahist rus, multiplu campion mondial, deputat al Dumei de Stat a FR, Anatolii Karpov.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova