PREMIERUL PAVEL FILIP L-A PRIMIT PE VICEMINISTRUL DE EXTERNE AL FEDERATIEI RUSE, GRIGORI KARASIN

Prim-ministrul Pavel Filip a avut, pe 29 martie, o întrevedere cu secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre relaţiile dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă şi perspectivele de dezvoltare a acestora. Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii pe marginea agendei bilaterale şi au exprimat deschiderea reciprocă pentru continuarea şi impulsionarea contactelor moldo-ruse în diverse sfere de cooperare.

Prim-ministrul a menţionat că Republica Moldova pledează pentru promovarea parteneriatului moldo-rus, bazat pe încredere şi respect reciproc. Pavel Filip a declarat că actualul Guvern de la Chişinău este orientat spre îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi a exprimat interesul ţării noastre pentru intensificarea cooperării economice și impulsionarea schimburilor comerciale cu Federaţia Rusă. În context, şeful Executivului a abordat subiectul migraţiei forţei de muncă şi asigurării protecţiei sociale a cetăţenilor Moldovei care muncesc în Federaţia Rusă.  

La rîndul său, secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin a opinat că vizitele demnitarilor de nivel înalt, efectuate recent şi cele planificate pentru perioada imediat următoare, dar şi decizia privind reluarea în timpul apropiat a activităţii Comisiei mixte interguvernamentale privind cooperarea economică, reprezintă elemente pozitive în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state. Oficialul rus a reiterat disponibilitatea ţării sale pentru consolidarea dialogului bilateral şi dezvoltarea cooperării cu Republica Moldova în diverse domenii, menţionînd în context importanţa asigurării stabilităţii în ţara noastră.

Părţile au abordat, totodată, subiectul reglementării transnistrene. În context, a fost menţionată importanţa promovării negocierilor în formatul 5+2 şi în alte formate, pentru a asigura un proces eficient de soluţionare a problemelor cu care se confruntă oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea intensificării raporturilor culturale şi umanitare prin realizarea unor proiecte comune.