PREMIERUL IURIE LEANCĂ, LA BRUXELLES

Întrevedere cu Comisarul european Dacian Cioloş

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut, pe 13 iunie, o întrevedere cu Dacian Cioloş, Comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern. Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei de lucru a Prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, la Bruxelles, care a debutat pe 13 iunie.

Înalţii oficiali au abordat ultimele evoluţii în politicile promovate de către Republica Moldova şi Uniunea Europeană în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, în special referindu-se la proiectul strategiei naţionale tematice, elaborat de către autorităţile moldave, şi la programele de promovare a produselor agricole, adoptate de către Uniunea Europeană. În acest context, Prim-ministrul a remarcat că Republica Moldova contează pe sprijinul Uniunii Europene în definitivarea proiectului strategiei şi viitoarea implementare a prevederilor acesteia. De asemenea, a fost menţionat rolul pozitiv al Grupului de lucru a Parteneriatului Estic privind agricultura şi dezvoltarea rurală în realizarea schimbului de experienţă în domeniu. O atenţie specială în cadrul discuţiilor a fost acordată subiectului Programului european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală (ENPARD), Prim-ministrul reiterînd intenţia fermă a Republicii Moldova de a participa la programul respectiv. De asemenea, Comisarul Cioloş a fost invitat să ia parte la reuniunea miniştrilor agriculturii din statele Parteneriatului Estic, pe care ţara noastră anterior s-a oferit să o găzduiască la Chişinău.

Întîlnire cu Cecilia MALMSTRÖM, Comisar European pentru Afaceri Interne

premierul iurie leanca a avut2 copy.jpg

În debutul întîlnirii, care a avut loc la Bruxelles, Cecilia MALMSTROM l-a felicitat pe Iurie Leancă pentru numirea în funcţia de Prim-ministru şi a subliniat că rezultatele pozitive obţinute în procesul de realizare a reformelor urmează să fie continuate de noul Guvern.

Discuţiile celor doi oficiali s-au axat pe rezultatele misiunii de evaluare a experţilor Uniunii Europene din februarie-martie 2013. Comisarul european a apreciat progresul înregistrat de autorităţile de la Chişinău în vederea implementării condiţionalităţilor fazei a II a Planului de Acţiuni moldo-comunitar pentru Liberalizarea Regimului de Vize (PALV).  La fel, au fost trecute în revistă ultimele acţiuni realizate de către autorităţile moldovene în contextul îndeplinirii PALV. Comisarul european a adus la cunoştinţa delegaţiei moldoveneşti că Raportul de evaluare al Comisiei Europene referitor la progresele înregistrate de Republica Moldova va fi publicat către reuniunea Consiliului de Cooperare R. Moldova - Uniunea Europeană din 25 iunie curent. În acest context, Prim-ministrul a menţionat că obiectivul Moldovei este finalizarea implementării fazei 2 PALV către Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
De asemenea, a fost discutată cooperarea moldo-comunitară în cadrul Parteneriatului de Mobilitate şi realizarea obiectivelor comune în contextul participării Republicii Moldova la Forumul Global pentru Migraţie şi Dezvoltare. Cecilia MALMSTRÖM a salutat faptul că Republica Moldova este liderul incontestabil în implementarea obiectivelor Parteneriatului de Mobilitate, încurajând autorităţile de la Chişinău să continue să împărtăşească această experienţă cu ţările din vecinătatea estică şi sudica a Uniunii Europene.

La final, Cecilia  MALMSTRÖM a acceptat invitaţia Prim-ministrului Iurie Leancă să efectueze o vizită în R. Moldova.

Bilete de 20 de euro pînă la Roma şi Veneţia

În cadrul unei întrevederi care a avut loc, pe 13 iunie, la Bruxelles, între Prim-ministrul Iurie Leancă şi directorul comercial al WIZZ AIR, Gyorgy Abran, s-a anunţat oficial despre lansarea pe piaţa moldovenească a celui mai mare operator de zboruri low-cost din Europa Centrală şi de Est, Wizz Air. Primele zboruri cu tarif mic din Chişinău spre Roma şi Veneţia vor fi efectuate începînd cu 24 septembrie, a relatat pentru MOLDPRES Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

Gyorgy Abran, directorul comercial al WIZZ AIR, a menţionat că biletele cu destinaţia Roma Ciampino şi Veneţia Treviso sînt puse deja în vînzare. ”Biletele pot fi cumpărate pe site-ul wizzair.com la un preţ ce porneşte de la 20 de euro într-o direcţie. Rutele vor fi operate de două ori pe săptămînă”, a afirmat Gyorgy Abran.

Prim-ministrul Iurie Leancă a remarcat că prin acest eveniment Guvernul îşi onorează promisiunea, făcută inclusiv la Congresul Diasporei din octombrie 2012, conform căreia cetăţenii vor putea simţi beneficiile semnării Acordului privind Spaţiul Aerian Comun dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova în acest an. Iurie Leancă a mai subliniat că evenimentul demonstrează beneficiile directe ale Acordului pentru cetăţenii Republicii Moldova. ”Astfel, Guvernul a creat condiţiile necesare pentru apariţia de servicii de transport aerian mult mai accesibile, care să contribuie direct la aprofundarea legăturilor economice, sociale şi culturale dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană”, a spus Premierul.

Acordul privind Spaţiul Aerian Comun dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova a fost semnat la 26 iunie 2012, la Bruxelles, de către Prim-ministrul Vlad Filat. Negociatorul-şef al Acordului Spaţiul Aerian Comun din partea Republicii Moldova a fost Victor Bodiu, Secretar General al Guvernului.