PLATON AFIRMA CA PENTRU EXTRADAREA LUI, POROSENCO A LUAT TREI MILIOANE DE LA PLAHOTNIUC

Omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare în două dosare penale, susține că extrădarea sa din Ucraina s-a întîmplat sub controlul personal al fostului președinte ucrainean Petro Poroșenkco la solicitarea fostului lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Platon, deținut în Penitenciarul nr. 13, extrădarea sa a costat trei milioane de dolari sau euro, bani pe care Vlad Plahotniuc i-ar fi plătit lui Poroșenko.

Platon susține că era sigur 100% că nu va fi extrădat, în condițiile cînd era cetățean al Ucrainei încă din anul 1993, cetățenie pe care a primit-o înaintea celei moldovenești, iar legislația Ucrainei interzice extrădarea propriilor cetățeni. Însă a fost reținut chiar în ziua în care a fost anunțat în căutare de către autoritățile moldovenești. Acesta nu a crezut că se va acționa atît de repede, or, de regulă această procedură durează, chiar dacă este una urgentată. El spune că înțelegea că Plahotniuc pregătește o operațiune, dar atunci miza pe faptul că în Ucraina la acel moment funcționa legea.

Fostul deputat afirmă că extrădarea sa s-a întîmplat sub controlul personal al fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko. Și deși această situație era explicată în diferite feluri, potrivit lui Platon, „în orice caz în toate explicațiile Poroșenko ar fi declarat că i-a promis lui Plahotniuc”. Mai mult, ar fi spus „că au nevoie să păstreze relații bune cu R. Moldova, precum și ca în Moldova să fie o guvernare anti-rusească”. Potrivit lui, în tot acest proces au fost încălcate toate normele legale, din dosarul lui au fost extrase acte pentru eliberarea pașaportului său ucrainean, pentru ca apoi să se afirme că a obținut cetățenia ilegal.

Acesta mai spune că a contestat extrădarea sa, iar conform prevederilor legale, orice urmărire penală este posibilă doar cu acordul țării care a extrădat persoana. Or, afirmă Platon, dacă extrădarea este declarată ilegală, el urmează să fie eliberat și să fie puse la dispoziție 15 zile pentru a părăsi țara.