PL VA PARTICIPA LA FORMAREA UNEI MAJORITATII PARLAMENTARE

Partidul Liberal (PL) va participa la formarea unei majorități parlamentare cu deputații care susțin cursul european al R. Moldova și implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut astăzi de către președintele liberalilor, Mihai Ghimpu, după Consiliul republican al formațiunii.

La ședință, membrii PL au mai decis împuternicirea Biroului Politic Liberal să negocieze Acordul de formare a majorității parlamentare, Programul de guvernare, structura și componența Guvernului.

„Sîntem gata să discutăm pentru a ajunge la o decizie de formare a unei majorități parlamentare fără de care R. Moldova nu poate avea un Guvern și deja vom vorbi despre candidaturile care vor fi propuse la funcția de premier. Potrivit hotărîrii de astăzi, PL va participa la formarea unei majorități cu toți deputații care susțin cursul european și implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană", a declarat Mihai Ghimpu.

„Urmează să ne întîlnim în scurt timp și să negociem, pentru că ne-au mai rămas la dispoziție doar două zile", a mai adăugat Ghimpu.

În cadrul ultimei întrevederi între partidele pro-europene nu au fost înregistrate succese, întrucît atît PLDM, cît și PD, își revendică dreptul de a înainta un candidat la funcția de premier.

După ședința Consiliului Național Politic al PLDM, vicepreședintele partidului Iurie Țap a declarat că „liberal-democrații vor continua discuțiile privind formarea unei majorități parlamentare, insistînd în continuare pe numirea unui candidat la funcția de prim-ministru".

În urma încercării eșuate de luni de învestire a Guvernului Sturza, șeful statului Nicolae Timofti a demarat consultări cu PLDM, PL, PPEM și Platforma Social-Democrată în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de Prim-ministru.

Potrivit hotărîrii Curții Constituționale, dacă pînă la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul R. Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri anticipate.