Pista terorista, retinută intr-un atac cu cutitul, soldat cu trei morti intr-un parc din Reading

Poliţia britanică a anunţat, Duminică, că consideră de acum „terorist” atacul cu cuţitul, soldat cu trei morţi şi trei grav răniţi Sîmbătă seara, într-un parc din Reading, orăşel situat la aproximativ 65 km Vest de Londra, potrivit AFP şi Reuters, potrivit agerpres. Un suspect în vîrstă de 25 de ani şi care este rezident în acest oraş cu 200.000 de locuitori, a fost reţinut şi plasat în arest preventiv la puţin timp după comiterea faptelor.

„Poliţia antiteroristă poate confirma, în prezent, că faptele, survenite într-un parc al oraşului, au fost declarate ca fiind de natură teroristă”, potrivit unui comunicat al Poliţiei locale.

O sursă din domeniul securităţii a declarat pentru Reuters că bărbatul, plasat în arest preventiv, este un libian.

Iniţial, Poliţia şi Guvernul au declarat că incidentul survenit Sîmbătă seara la Forbury Gardens nu părea să fie de natură teroristă, dar au afirmat că anchetatorii menţin şi aceasta ipoteză, între altele.

Premierul Boris Johnson a transmis Sîmbătă seara „gîndurile sale tuturor celor care au fost afectaţi de înspăimîntătoarele evenimente din Reading”, într-un tweet în care a mulţumit serviciilor de urgenţă.

Şeful Guvernului a ţinut Duminică dimineaţă o reuniune cu responsabili din domeniul securităţii, precum şi cu mai mulţi miniştri la sediul din Downing Street şi a fost informat despre progresul anchetei, potrivit unui purtător de cuvînt.

Ministrul de Interne Priti Patel şi-a exprimat „profunda îngrijorare” Sîmbătă seara, tot pe Twitter.

Este un „eveniment şocant”, a declarat Duminică dimineaţă pe canalul Sky News Sinistrul sănătăţii Matt Hancock.

Martorii citaţi de agenţia de presă britanică PA au relatat că un bărbat atacase mai multe grupuri reunite în parcul respectiv.

Poliţia i-a invitat pe internauţi să nu distribuie imagini cu scena care au circulat pe reţelele de socializare, ci mai degrabă să le trimită anchetatorilor.

Faptele s-au produs în apropierea locului în care mai devreme, în cursul zile, s-a desfăşurat o manifestaţie antirasistă „Black livers matter”, dar organizatorii, la fel ca și Poliţia, apreciază că nu există nici o legătură între incident şi aceasta. Faptele s-au produs la trei ore după eveniment, potrivit Poliţiei.