PENTRU CĂ AŞA VREA CHIRTOACĂ

Cea mai poluată apă din rîul Bîc se găseşte în Chişinău

Cea mai poluată apă din rîul Bîc se găseşte în municipiul Chişinău şi raionul Anenii Noi. Concluzia aparţine unui grup de tineri, care au realizat prima expediţie ecologică pe rîu.

În cadrul expediţiei, care s-a desfăşurat între 7-14 iulie anul curent, 25 de tineri au parcurs la pas 155 km de la izvorul rîului Bîc, raionul Călăraşi, pînă la revărsarea acestuia în fluviul Nistru, raionul Anenii Noi. Cea mai bună calitate a apei a fost identificată în raionul Călăraşi şi oraşul Străşeni.  O cu totul altă situaţie este în capitală. „În municipiul Chişinău apa rîului este de calitate rea. Aici se revarsă apele reziduale de la mai multe spălătorii auto ilegale şi diverse uzine. Staţia de epurare este una veche şi nu corespunde normelor actuale. De asemenea, mult gunoi se depozitează în lunca rîului”, a declarat Dumitru Holban Ulinici, participant la expediţie, în cadrul unei conferinţe de presă.

“În raionul Anenii Noi, apa este excesiv de poluată. În apropiere de rîu se găseşte un depozit de şase tone de pesticide, care pot ajunge direct în apă în urma ploilor”, a menţionat un alt participant.

Tinerii au discutat cu autorităţile mai multor localităţi şi le-au propus un şir de recomandări, printre care penalizarea încălcării legislaţiei de mediu, restabilirea fîşiilor de protecţie, renovarea staţiilor de epurare ş.a.

Expediţia a trecut prin 63 de localităţi din bazinul rîului Bîc şi a fost finanţată de Ambasada SUA la Chişinău.

Moldpres