PE 29 MARTIE R. MOLDOVA VA TRECE LA TIMPUL “DE VARA”

Guvernul Republicii Moldova informează că pe data de 29 martie 2015, ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, pe întreg teritoriul ţării se va introduce timpul ”de vară” prin transferul acelor ceasornicului înainte cu o oră. Trecerea la timpul ”de vară” va avea loc în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU şi concomitent cu statele-membre ale Comunităţii Europene.

***

Din cauza acestei schimbări ale trecerii la ora de vară poate apărea tulburarea somnului, pot dispărea pofta de mîncare, capacitatea de muncă şi concentrarea. Pentru a diminua cît cît mai mult efectele adverse, specialiştii ne recomandă ca sîmbătă seara să ne culcăm cu o oră mai tîrziu sau duminică dimineaţă să ne trezim mai devreme.

Ideea trecerii la ora de vară i se atribuie politicianului Benjamin Franklin, care a scris un eseu intitulat „An Economical Project for Diminishing the Cost of Light” (Un proiect economic pentru a diminua costul luminii), trimis editorilor revistei „The Journal of Paris”, în 1784. Pe scurt, Franklin propunea ca parizienii să facă economie de lumînări şi să se trezească mai devreme dimineaţa, pentru a folosi lumina naturală mai mult timp. Dar ideea sa nu a fost pusă în aplicare decît mult mai tîziu. Prima ţară care a adoptat trecerea la ora de vară este Germania, care a luat această decizie în 1916, după care au urmat Marea Britanie, Belgia şi Danemarca.