PCRM, solidar cu Chicu

PCRM a emis un comunicat în care își exprimă susținerea față de reacția prim-ministrului Ion Chicu la criticile formulate de către europarlamentarul român Siegfried Mureșan, care au iscat un scandal diplomatic între Chișinău și București. Comuniștii consideră că europarlamentarul a recurs la imixtiuni în treburile interne ale Republicii Moldova și consideră că reacția lui Chicu este „lipsită de diplomație, dar corectă”.

„S-a iscat un scandal, fără glumă. Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat la Ministerul român de Externe. Maia Sandu s-a aruncat să-și ceară scuze în fața României. Plin de sînge românesc, Pavel Filip a cerut convocarea imediată a Consiliului coaliției de guvernare, chiar dacă toți deputații se află în autoizolare. Unioniștii se bat în isterie. Pe rețelele de socializare a început apocalipsa. Dar nimic deosebit nu s-a întîmplat, pentru că un conducător al statului moldovenesc l-a pus la punct pe un europarlamentar român. Acest lucru însă e ceva extraordinar, pentru că se întîmplă pentru prima dată în ultimii 10 ani. Partidul Comuniștilor are suficiente critici la adresa actualului Guvern și a conducerii acestuia, Ion Chicu. Noi, argumentat, îi criticăm acțiunile. Acum însă noi nu doar că nu ne vom alătura acestei nebunii, isterii și atacuri jignitoare la adresa lui, ci, din contra, ne exprimăm susținere totală.

Mureșan, în mod dur și impardonabil, aduce critici Guvernului Republicii Moldova pentru că nu „și-ar fi făcut temele” date de UE privind reformarea instituțiilor statului și din această cauză nu era pregătit pentru a proteja cetățenii de pandemie. Premierul Chicu a răspuns dur, amintindu-i lui Mureșan că România este cea mai coruptă țară din UE, iar cu coronavirusul nu se descurcă deloc mai bine decît Moldova. El a adăugat că pentru el și pentru Guvern au importanță doar opiniile și criticile aduse de către cetățenii țării sal. Anume această declarație a provocat această nebunie. În oricare altă țară clasa politică s-ar fi solidarizat împotriva unor astfel de atacuri dure din exterior.

Da, poate Chicu a ales o cale nu chiar diplomatică în dialogul său cu Mureșan, dar cum e salutul, așa și răspunsul. Așa au ajuns unii, care au doar accent dîmbovițean și mai mult nimic, să creadă că ei pot doar să judece și să ordone, fără să atragă atenția că, pur și simplu, ei se implică în treburile interne ale unui stat suveran. Noi, cetățenii, chiar avem multe întrebări la Guvernul nostru. Dar acestea sunt întrebările noastre pentru Guvernul nostru”, se scrie în comunicatul PCRM.