PARLAMENTUL A INCUVIINTAT RIDICAREA IMUNITATII PARLAMENTARE A DEPUTATULUI VLADIMIR CEBOTARI

Parlamentul a aprobat Hotărîrea privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari. Cererea privind ridicarea imunității parlamentare a fost prezentată în plenul Legislativului de către Procurorul general interimar, Dumitru Robu.

În informația prezentată, Dumitru Robu a menționat că Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în cauza pornită la 28 octombrie 2014 în temeiul unei bănuieli rezonabile că a fost săvîrșită infracțiunea pevăzută de art. 335 alin. (11) din Codul penal, pe faptul abuzului de serviciu. Ulterior, la această cauză penală au fost conexate și alte cauze penale.

”Obiectul investigației îl reprezintă acțiunile unui grup de persoane atît identificate cît și neidentificate, din care face parte și deputatul în Parlamentul Republicii Moldova Vladimir Cebotari, care, activînd în funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, conform Hotărîrii Guvernului nr. 382 din 12.06.2013, fiind persoană cu funcții de demnitate publică, căreia într-o instituție de stat i-au fost acordate permanent sau prin stipularea legii drepturi și obligații, contrar Hotărîrii Guvernului nr. 476 din 4 iulie 2012 ”Pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile standard și condițiile generale de selectare a partenerului privat”, Hotărîrii Guvernului nr. 321 din 30 mai 2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor ÎS ”Aeroportul Internațional Chișinău” și a condițiilor concesionării acestora și a cadrului normativ ce reglementează activitatea acestuia, a comis abuz de serviciu”, se arată în informația prezentată.

În contextul celor menționate, Procurorul general interimar a solicitat ridicarea imunității parlamentare și încuviințarea pentru reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată penală a deputatului Vladimir Cebotari.

Proiectul respectiv de hotărîre a fost adoptat cu votul a 53 de deputați prezenți.

Totodată, examinarea cererii Procurorului general interimar privind ridicarea imunității deputatului Petru Jardan a fost amînată pentru ședința plenară de joi, 20 septembrie.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM