Paradoxul mindriei de a fi roman. Antropolog: Autorasismul e in ADN-ul nostru

Patriotismul local pare marcă înregistrată în România. Cu orgoliile aferente locului natal, indiferent că e vorba despre Moldova, Transilvania sau Oltenia. Şi cu multe legende despre tipologiile umane ale fiecărei regiuni. Ceea ce echivalează cu un fel de autorasism, a explicat antropologul român Vintilă Mihăilescu, la emisiunea „În faţa ta” de la Digi24.ro. Mîndria de a fi român se rezumă la spaţiul cultural, nu şi la cel economic sau social. Iar pesimismul cu care românul vede numai extremele situaţiilor este boală grea. Sunt observaţiile antropologului Vintilă Mihăilescu, după ani de cercetare.

„La întrebarea, pur şi simplu, eşti mîndru sau nu că eşti român, procentele sunt foarte mari, ordinul - 90 la sută. Dacă mergeţi, însă, cu următoarele întrebări, aţi vrea ca, mă rog, copiii dumneavoastră să... în România?... Asta, nu”, spune Vintilă Mihăilescu, la Digi24. „Pentru ce anume eşti mîndru? Adică, eşti mîndru că eşti român, dar de ce, care e mîndria? Mîndria e, în primul rînd, culturală, apoi, naturală, adică, peisaj, dar economică şi socială, ioc”, explică antropologul.

Vintilă Mihăilescu a coordonat o lucrare despre excepționalismul românesc. El a explicat că excepționalismul apare la fiecare popor, însă oscilăm între mîndrie exagerată și pesimism exagerat. Avem complexe de inferioritate și de superioritate.

„Miza noastră era de reveni la un ton de normalitate, de a încerca să ne detaşăm pe cît se poate şi să sugerăm, în general, că ar fi bine să ieşim din aceste capcane ale excepţionalismului şi să ne uităm la noi înşine, să ne uităm în oglindă, fără să vedem nici şobolani, nici sfinţi. Excepționalismul e necesar. Dacă în perioada de construcție a națiunii nu ar fi fost și o gîndire că suntem deosebiți și avem dreptul să devenim o națiune. Altfel nu eram o națiune”, spune Vintilă Mihăilescu.

„Ceea ce e o creștere alarmantă în ultima vreme este acest gen de nihilism, autonegationism, nu suntem în stare de nimic. Ori ăsta e autorasism. Deci dacă e în ADN-ul nostru, nu mai e nimic de făcut. Pe acest fond (...) apar și alte excepționalisme. Cel ardelenesc a fost dintotdeauna, mai ales cel bănățean a fost dintotdeauna. Moldovenilor nu prea le-a mai ieșit. Au un soi de mîndrie locală, dar care nu e revanșardă”, explică antropologul.