PACTUL CU DIAVOLUL AL MAIEI SANDU. PAVEL FILIP (2)

Preventiv, Plahotniuc și-a lăsat complicii să se auto-inculpe penal

În presă, după cum a citat și Argumentul.info, s-a mai scris că ”fostul director al Agenției Serviciu Publice, Sergiu Răilean, este nașul de cununie al lui Dumitru Filip (fiul lui Pavel Filip). Filip l-a pus șef la Registru pe Răilean predîndu-i astfel controlul peste majoritatea instituțiilor de stat, care oferă servicii în domeniul documentării. El avea nevoie ca omul său de încredere să controleze tot, inclusiv schemele pentru obținerea veniturilor provenite din extorcarea de taxe pentru obținerea permisului de conducere de către cetățenii Republicii Moldova.

Pentru a-și asigura controlul total, Filip a trecut la eliminarea obstacolelor – persoanele responsabile de la centrele de examinare. Dacă nu a întîmpinat nici o problemă cu cei mici, deoarece la o simplă indicație a premierului, șeful ASP, nașul fiului său, îi demitea și-i numea fără nici o problemă, atunci cu conducătorii de rang înalt din cadrul ASP și Ministerul de resort, era mai dificil.

Cea mai mare piedică era ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari. Dat fiind faptul că Botnari este un bun conducător, cu abilități manageriale, implicat activ în activitatea de partid și cu relații de prietenie cu liderul democraților, Filip nu avea ce-i reproșa și nici cum să-l demită fără motiv. Deci era nevoie să-l denigreze pe Botnari în fața celui ce săptămînal îi dădea indicații lui Filip, adică în fața lui Plahotniuc.

De aceea a fost pregătită o strategie întreagă. Primul pas a fost ”operațiunea” de demitere a lui Iulian Postica, la acel moment vice-ministru al MTIC, compromițînd astfel și imaginea ministrului. Ulterior, utilizînd aceeași schemă, făcînd nenumărate cereri și demersuri la adresa președintelui Partidului Democrat de atunci, Vlad Plahotniuc, a obținut și demiterea lui Botnari, înlăturînd astfel orice obstacol în gestionarea unui rulaj de peste jumătate de milion de euro lunar din schema permiselor de conducere. Toată lumea cunoaște că pentru a obține un permis de conducere se percepeau taxe cuprinse între 500 și 700 euro per/permis.

Toate centrele de examinare din țară, mai bine zis președinții comisiilor de examinare, erau numiți strict pe criterii de slujire și credință. În scheme erau implicați atît angajații ASP, cît și intermediarii și angajații Școlilor de instruire a conducătorilor auto. Deseori școlile sau filiale ale acestora erau deschise anume în circumscripția centrului de examinare. O simplă analiză a tot ce ține de deschiderea unora și închiderea altora într-un raion sau altul era condiționată și strict reglementată de implicarea în schema dată. Coordonarea de la Centru în Centrele de examinare aflate sub patronatul altora se făcea de către reprezentanții delegați, în fiecare zi de examinare, care aduceau și listele celor care au achitat dijma. Acolo unde șeful era de încredere, totul era mai simplu – instructorul de la școlile auto era intermediarul dintre examinat și șeful examinatorilor. La sfîrșit de lună, fiecare mergea cu plicul la centru. În unele cazuri, achitarea se făcea și sub alte forme, precum pietre prețioase, metale rare sau servicii de altă natură.

Probabil că cel mai elocvent exemplu în acea perioadă era Centrul de examinare de la Criuleni. În funcția de șef al Centrului a fost pusă o persoană numită Marcel Untilă, care în cadrul ASP și în alte instituții ale statului se prezenta drept ”nepotul premierului”. Fiind un om foarte apropiat și de încredere al premierului Filip, Untilă gestiona situația de la Criuleni. Oamenii informați la capitolul permise de conducere cunoșteau despre unda verde de la Criuleni. Ilegalitățile, care nu erau posibile în alte centre, la Criuleni se rezolvau cu ușurință. Persoana de legătură dintre Untilă și Filip era Victor Filip, nepotul biologic al lui Filip și directorul Burex SRL, companie fondată de feciorii premierului.

Anume Burex SRL a fost implicată într-o altă schemă a fostului premier de delapidare a resurselor financiare ale Întreprinderii de stat Registru, subdiviziune a ASP controlată de Sergiu Răilean. Este vorba de reparația unui bloc de oficii și a restaurantului ”Premier” din orașul Criuleni care aparține familiei Filip prin intermediul SRL ”Burex”. Printr-o minune, această clădirea sau mai bine zis toate lucrările de reparație au fost gestionate de Victor Filip și Marcel Untilă, banii fiind alocați de către ÎS Registru. Cel mai interesant este că legalizarea reparației clădirii a fost simplă – concesionarea clădirii de Burex SRL, a se citi Filip către ÎS Registru pe o perioadă de 25 de ani. Costul estimativ al investiției Registrului în familia Filip a fost de circa 10 milioane de lei.

Argumentul a fost acela că în această clădire, la margine de oraș, în vîrf de deal, fără transport public, au fost amplasate mai multe entități și instituții ale statului cum ar fi: Secția de pașapoarte, Biroul de înmatriculare a transportului auto, Centrul de examinare a conducătorilor auto, Inspecția în Construcții etc. La scurt timp după finalizarea reparației acestei clădiri de 4 etaje și o investiție de circa 10 milioane de lei, în orașul Criuleni a fost făcută încă o investiție a ASP, deja una necesară – Centrul multifuncțional care a găzduit Secția de Pașapoarte. Întrebare: cine beneficiază de cele 10 milioane de lei – Registru sau, totuși, familia Filip?

Fostul premier Pavel Filip avea o gamă largă de interese! Unul din acestea era și în domeniul medicinii. Acolo, însă, interesele sale de a obține profituri uriașe pe căi mai puțin legale se ciocneau de activitatea ministrului de profil, Ruxanda Glavan. Iată de ce, exact ca și în situația lui Vasile Botnari, ex-ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a fost rugată de același Vlad Plahotniuc să-și dea demisia din simplu motiv că a fost rugat de Pașa, fostul simplu prim-ministru și prim-vicepreședinte de atunci al Partidului Democrat, cu interese financiare enorme în tot ceea ce furniza bani – de la medicamente pînă la permise de conducere. (va urma)

Mihai CONȚIU