ONU: UE trebuie sa se asigure ca planul sau de relansare post-pandemie va contribui la lupta impotriva saraciei

Uniunea Europeană (UE) trebuie să se asigure că cele 750 de miliarde de euro alocaţi planului său de relansare post-COVID-19 vor contribui la lupta împotriva sărăciei, care ameninţă o persoană din cinci în UE, a pledat, Vineri, un expert al ONU, informează AFP. Belgianul Olivier De Schutter, raportor special al ONU cu privire la extrema sărăcie şi drepturile omului, şi-a exprimat regretul că UE „a eşuat să-şi ţină promisiunile” de a eradica sărăcia.

„Angajamentul său de a scoate 20 de milioane de persane din sărăcie în anul 2020 a fost în mare măsură ratat şi aceasta în condiţiile în care UE a înregistrat pînă de curînd o creştere economică şi a numărului locurilor de muncă stabile”, a subliniat el într-un comunicat, deplîngînd că „beneficiile nu au fost distribuite în mod echitabil”.

O persoană din cinci – 92,4 milioane de persoane – erau ameninţate de sărăcie sau excluziune socială în 2019, iar 19,4 milioane de copii, adică 23,1%, trăiesc în sărăcie în UE, potrivit Eurostat.

Raportorul şi-a exprimat regretul că, în recomandările sale pentru statele membre, UE, „în loc să acorde prioritate investiţiilor în sănătate, educaţie şi protecţie socială, a impus tăieri bugetare în numele reducerii costurilor”. „Din 2009, statele membre nu au încetat să-şi reducă investiţiile în aceste domenii esenţiale”, a subliniat el.

Expertul ONU, care a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul unei misiuni de două luni, în timpul căreia a avut întrevederi cu responsabili ai unor instituţii europene şi organizaţii ale societăţii civile, estimează că UE trebuie „să se reinventeze” cu ocazia crizei COVID-19 pentru a lupta împotriva sărăciei.

În timp ce statele membre îşi prezintă pentru aprobare la Bruxelles planurile de relansare pentru a putea beneficia de granturi şi împrumuturi europene, expertul a deplîns că, spre deosebire de exigenţele fixate de Comisia Europeană în materie de ecologie şi digitalizare, acestea nu prevăd un mecanism care să măsoare efectul lor asupra diminuării inegalităţilor.

„Sper că vom putea evalua planurile de relansare naţională (…) şi în funcţie de contribuţia lor la reducerea sărăciei”, a declarat Olivier De Schutter.

Expertul a mai spus că şi-ar putea face public raportul final în timpul unui „summit social” prevăzut să aibă loc în Mai în Portugalia.