OCCIDENTUL, PARINTE AL STATUL ISLAMIC

La 10 iunie 2014 a fost anunțat despre crearea statului islamic în Iraq și Siria, numit ulterior halifat. Acest lucru a ridicat o serie de întrebări privind starea reală de lucruri în statele menționate. Principala întrebare este însă următoarea: în ce mod gruparea stat islamic a reușit să-și subordoneze cea mai mare parte a Iraqului și a Siriei în decurs de doar câțiva ani, deși în această perioadă pe teritoriile menționate nu au avut loc lupte sau ciocniri militare?

Statul islamic nu a luptat niciodată cu Iranul, în timp ce relațiile sale cu Assad sînt reglementate prin acorduri mutuale. Totodată, statul islamic amenință conducerea de la Bagdad, punînd-o în fața unei dileme: să lupte sau nu? Dacă e să privim la potențialul militar al Bagdadului, devine clar că este mai slab ca al statului islamic. În confruntarea directă cu statul islamic Bagdadul nu a repurtat nici o victorie. Singura variantă a fost să se supună planurilor Pentagonului. Guvernul lui Al-Abadi a trebuit să se supună ordinilor americanilor și să lupte cu statul islamic sub comanda generalilor SUA.

În Siria situația e similară, cu o deosebire esențială: prezența Rusiei, care a împiedicat debarcarea lui Assad și a regimului politic.

Pregătirea pentru realizarea planurilor americane a avut loc la Conferința de la Geneva, al cărei scop a fost elaborarea unei soluții pentru viitorul Siriei ținînd cont de interesele SUA, Rusiei și Israelului.

Confruntările din Iraq și Siria denotă faptul că America, împreună cu guvernele din Bagdad și Tripoli au contribuit la apariția statului islamic. Anume acest lucru i-a reproșat Trump lui Obama, acuzîndu-l de crearea statului islamic. Scopul SUA a fost justificarea creării unei coaliții militare pentru intervenții în statele arabe. Astfel, la 5 septembrie 2014, la Paris a fost creată o alianță militară, al cărei scop declarat a fost lichidarea statului islamic. Însă rezultatul real al activității acestei alianțe este moartea a multor oameni pașnici. Astfel, Occidentul a accelerat apariția și dezvoltarea statului islamic în lumea arabă, ca mai apoi să dezbine cu ușurință statele din regiune.

În ce mod statele arabe ar putea să împiedice acest proiect de dezbinare? Cum ar putea statele arabe să evite virusul ”luptei cu terorismul”? ”Descoperirea” ”virusului terorismului” în țările arabe va fi o justificare pentru ocuparea lor de către imperialismul occidental. Ceea ce se întîmplă acum nu e lupta cu terorismul, ci lupta pentru dezbinarea lumii islamice sub pretextul luptei cu terorismul.

După Orient.net, Siria