OBSERVATORII OSCE AU EVIDENTIAT CITEVA NEREGULI PRIVIND DESFASURAREA TURULUI DOI DE SCRUTIN

Anumite prevederi legale neclare au afectat pregătirea şi desfăşurarea campaniei electorale, iar unele cazuri de abuz ale înregistrării alegătorilor pe listele suplimentare au redus încrederea acestora în procesul electoral.

Concluziile respective au fost menţionate astăzi de către şeful delegaţiei observatorilor internaţionali acreditaţi de Biroul OSCE/ODIHR, Kimmo Kiljunen. Potrivit acestuia, în perioada desfăşurării turului doi de scrutin au fost respectate libertăţile fundamentale ale alegătorilor, dar au fost înregistrate şi nereguli.

„Nivelul de încredere în comisiile electorale de circumscripţie a scăzut ca urmare a modului de gestionare a contestaţiilor după primul tur. Nici pînă ieri nu au fost aflate rezultatele acestor contestaţii”, a declarat Kiljunen.

Observatorul OSCE a mai menţionat că în prezent cadrul legislativ în domeniul electoral nu este adecvat pentru procedura de depunere a contestaţiilor. De asemenea, potrivit oficialului, cadrul legal nu prevede ca toate recalculările voturilor solicitate după primul tur să fie finalizate pînă la desfăşurarea celui de-al doilea tur.

Cît despre recomandări, Kiljunen a spus că acestea vor putea fi găsite în maximum două luni în raportul final al OSCE privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale generale.

Scrutinul de ieri a fost monitorizat de mai mulţi observatori naţionali şi internaţionali, printre care 25 de experţi OSCE din 23 de state.