Oamenii de stiinta au dezvoltat o ''limba artificiala'' pentru a detecta whisky-ul contrafacut

Savanţii au dezvoltat o ”limbă artificială” pentru a detecta whisky-ul contrafăcut, tehnologia urmînd să fie folosită şi pentru identificarea otrăvurilor ca şi pentru monitorizarea apei din rîuri, arată The Guardian. Echipa de oameni de ştiinţă scoţieni a arătat că aparatul inventat de ei poate detecta nu numai băuturile contrafăcute, ci şi diferitele tipuri de whisky, fiind capabil să sesizeze diferenţele dintre băuturi de vechime diferită şi chiar cînd e vorba despre un amestec şi cînd despre un single malt.

“Îţi poţi programa «limba» să cunoască gustul uneia dintre aceste băuturi astfel încît atunci cînd apare o substanţă contrafăcută o poate identifica”, spune Alasdair Clark, coordonatorul echipei de cercetare de la Universitatea din of Glasgow.

Tehnologia poate fi incorporată în dispozitive portabile cu o arie extinsă de aplicaţii, de la identificarea otrăvurilor, pînă la monitorizarea ecologică a rîurilor. Pentru testare, au fost folosite şapte tipuri de whisky single malt, apă, etanol şi vodcă cu o concentraţie de 40%. Dispozitivul a putut să identifice amprente diferite pentru variante cu o vechime de 12 şi de 18 ani ale whisky-ului Glenfiddich, pentru Laphroaig şi Rum Cask, de la Glen Marnoch.