O NOUĂ RUNDĂ DE NEGOCIERI PRIVIND CONFLICTUL TRANSNISTREAN VA AVEA LOC ÎN IUNIE

Următoarea rundă de negocieri oficiale în formatul 5+2 pe tema crizei transnistrene va avea loc pe 5 şi 6 iunie, la Viena, a anunţat marţi, la Tiraspol, reprezentantul special al OSCE pentru procesul de soluţionare transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojevici.

În cadrul unei întîlniri cu ministrul de Externe al regimului separatist de la Tiraspol, Nina Ştanski, Bogojevici a declarat că părţile implicate în conflict "au multe subiecte de discutat".

Întrebat cu privire la rolul Ucrainei în calitate de garant la negocieri, el a menţionat că "formatul 5+2 (între Chişinău şi Tiraspol, cu Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori) se află într-o situaţie dificilă şi voi încerca să distanţez procesul de negocieri de criza din Ucraina".

Ambasadorul a adăugat că după negocieri reprezentanţii tuturor părţilor vor participa, în perioada 9-12 iunie, la Munchen, la o conferinţă pe tema consolidării încrederii reciproce.

Întrerupte timp de şase ani, aceste negocieri s-au reluat în 2011, dar o nouă rundă de negocieri prevăzută în aprilie nu a avut loc.

În aprilie, OSCE a afirmat că speră că o nouă rundă de negocieri pentru rezolvarea conflictului între Republica Moldova şi regiunea separatistă prorusă Transnistria va avea loc în mai.

De la destrămarea fostei URSS la începutul anilor 1990, Republica Moldova şi Transnistria se află în conflict. Un război scurt a avut loc între 1991 şi 1992 şi s-a soldat cu sute de morţi. Separatiştii din Transnistria au beneficiat atunci de susţinerea Rusiei, care îşi menţine încă militarii pe acest teritoriu, împotriva voinţei Chişinăului. Regiunea din stînga Nistrului nu este recunoscută internaţional.

Sursa: Mediafax