NU CERE SARE ŞI PIPER LA MASĂ. SE CONSIDERĂ O OFENSĂ GRAVĂ LA ADRESA BUCĂTARULUI

Regulile bunelor maniere în lume

HUFFINGTON POST a realizat un clasament al celor mai surprinzătoare reguli de bune maniere întîlnite în diferite colţuri ale lumii.

  1. Japonia - Sorbitul zgomotos al pastelor. Sorbitul cît mai zgomotos pentru paste şi supe, arată cît de tare te bucuri de masă. Cu cît sunt mai multe plescăiturile şi zgomotele din jurul mesei, cu atît mai mare este aprecierea pe care o arată cei care mănîncă.
  2. India, Orientul Mijlociu şi mare parte din Africa - Mîncarea se ia doar cu dreapta. Dacă ţi-e foame şi eşti stîngaci, ai grijă totuşi să mănînci cu mîna dreaptă. Să mănînci cu mîna stîngă este considerat un gest extrem de nepoliticos şi chiar murdar.
  3. Franţa - Plata individuală a notei. Dacă te oferi să achiţi doar partea ta de consumaţie, eşti considerat nesofisticat. Deci, fie te oferi să plăteşti toată nota, fie laşi pe altcineva să achite consumaţia, altfel e nepoliticos.
  4. Franţa - Pîinea ca ustensilă de mînuit mîncarea. La masă trebuie folosite ambele mîini. Pe lîngă furculiţă, te poţi folosi de cuţit să iei mîncarea sau de pîine. Deci, pîinea nu stă pe masă pe pot de aperitiv, ci mai mult ca ustensilă de mînuit conţinutul din farfurie.
  5. Mexic - Furculiţa şi cuţitul, snobism. Să mănînci cu furculiţa şi cuţitul în această ţară este dovadă de snobism dacă nu e vorba de un cadru formal. Deci, lumea  mănîncă direct cu mîna.
  6. Chile - Mîncarea nu se atinge cu mîna. Atingerea conţinutului din farfurie cu mîinile reprezintă proastă creştere. Aici sunt incluşi chiar şi cartofii prăjiţi.
  7. Portugalia - Nu cere condimente, e ofensă. Chiar dacă îţi place mîncarea mai condimentată, în această parte a lumii nu cere sare şi piper la masă. Se consideră o ofensă gravă la adresa bucătarului.
  8. Thailanda - Folosirea furculiţei. În această ţară, furculiţele sunt folosite doar ca să umple lingurile. În nici un caz nu trebuie utilizate pentru a duce mîncarea la gură, e dovadă de proastă creştere.
  9. Rusia - coatele pe lîngă corp. E o dovadă de bună creştere să-ţi ţii coatele pe masă. Dacă nu te sprijini cu ele de marginea mesei e chiar nepoliticos.
  10.  Etiopia - Farfuria individuală. Farfuriile individuale sunt considerate o risipă, la fel şi tacîmurile. Pe scurt, politicos este ca toată lumea să mănînce, cu mîinile, chiar din mijlocul mesei.