NICOLAE TIMOFTI: „OBIECTIVELE CHEIE SÎNT FINALIZAREA PROCEDURILOR PENTRU SEMNAREA ACORDULUI DE ASOCIERE CU UE”

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a ţinut, pe 13 iunie, un discurs în cadrul Summit-ului şefilor de stat din ţările Europei Centrale, care s-a desfăşurat în capitala Slovaciei, Bratislava, a informat Serviciul de presă al Preşedinţiei.

În alocuţiunea sa, şeful statului a subliniat că în Republica Moldova în prezent se desfăşoară un amplu proces de reformare şi modernizare, în conformitate cu principiile şi standardele europene. „Obiectivele noastre cheie pe termen scurt sînt finalizarea procedurilor juridice pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE, în vederea asocierii noastre politice şi integrării economice, precum şi liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană", a declarat Nicolae Timofti. Criza globală a constituit pentru Republica Moldova un prilej de a-şi regîndi modelul de dezvoltare, punîndu-se accentul pe inovaţii, tehnologii noi şi investiţii, a relevat şeful statului. „Astăzi, companiile din Republica Moldova oferă soluţii IT în Marea Britanie, Federaţia Rusă, în ţările Africii şi Americii Centrale. Dorim să abandonăm vechiul model birocratic în favoarea guvernării electronice, diminuînd astfel povara administrativă asupra mediului de afaceri şi optimizînd serviciile publice. Am realizat transformări considerabile în domeniul reglementării mediului de afaceri. Au fost aprobate legi importante privind concurenţa şi ajutorul de stat. Aplicarea acestora va permite să asigurăm un grad sporit de securitate pentru investitorii care doresc să vină în Republica Moldova", a spus Preşedintele Republicii Moldova.

Una din priorităţile autorităţilor de la Chişinău în perioada post-criză, enunţată de Preşedintele Nicolae Timofti, este asigurarea securităţii energetice a ţării prin diversificarea surselor de energie, în acest an fiind preconizată construcţia unui gazoduct între Republica Moldova şi România. Modernizarea agriculturii ar putea să-i determine pe cetăţenii moldoveni, aflaţi în număr mare la muncă peste hotarele ţării, inclusiv în Europa Occidentală, să revină acasă, a spus şeful statului. Nicolae Timofti şi-a exprimat convingerea că transformările majore prin care trece Republica Moldova se vor încununa de succes ca urmare a instalării recent, la Chişinău, a unui nou Guvern proeuropean, în frunte cu Prim-ministrul Iurie Leancă, fapt care va asigura stabilitatea politică. „Ţări ca Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia şi România au trecut prin procese de reformă pe care în prezent le aplicăm în Republica Moldova. Transparenţa politicilor publice, proiectele economice public-private, libertatea presei, consolidarea societăţii civile sînt valori care în Republica Moldova au prins un contur real. Şi ne-ar fi fost mult mai greu să lansăm şi să susţinem asemenea procese fără sprijinul şi experienţa partenerilor noştri europeni. Sper ca în viitorul apropiat să fim martorii unor procese mai puternice de integrare economică a Republicii Moldova în piaţa europeană unică. Avem acelaşi trecut european comun şi ne dorim să avem şi un viitor european comun”, a spus Preşedintele Nicolae Timofti.