NICOLAE TIMOFTI A FĂCUT UN APEL LA CALM CU REFERIRE LA SITUAŢIA DIN GĂGĂUZIA

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a făcut, pe 26 iunie, un apel la calm cu referire la situaţia din Găgăuzia, în cadrul unui briefing de presă ad-hoc, a informat Serviciul de presă al Preşedinţiei.

"Apreciez aceste fapte (colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum de desprindere a Găgăuziei din componenţa Republicii Moldova – nota Serviciului de presă al Preşedinţiei Republicii Moldova) ca o verigă din lanţul de acţiuni de destabilizare a situaţiei din Republica Moldova. Autonomia de care dispune astăzi poporul găgăuz este suficientă pentru a beneficia de toate drepturile prevăzute de normele internaţionale şi naţionale. De aceea, toate aceste declaraţii şi acţiuni contribuie la destabilizarea situaţiei. Acest lucru îl doresc doar duşmanii cursului proeuropean al Republicii Moldova.

Fac un apel la calm, la linişte, la respectarea legilor Republicii Moldova. (…) Găgăuzii sînt parte componentă a poporului Republicii Moldova. Am trăit sute de ani împreună. (…) Consider că sînt nişte provocări întreprinse artificial, iar temei pentru astfel de acţiuni nu există. Sînt forţe care nu doresc ca Republica Moldova să se integreze în Uniunea Europeană. Deoarece sîntem aproape de a semna Acordul de Asociere cu UE, apar asemenea provocări din partea forţelor care nu doresc binele Republicii Moldova", a declarat şeful statului.

Preşedintele Nicolae Timofti a dezminţit afirmaţiile episcopului de Bălţi şi Făleşti, Marchel, precum că s-ar fi pronunţat împotriva vizitei Patriarhului Kiril al Rusiei în Republica Moldova. "Este un mare păcat ca din gura unui reprezentant al Bisericii să iasă minciuni. Nu am declarat niciodată aşa ceva. Dimpotrivă, atunci cînd am luat cunoştinţă de programul vizitei Patriarhului Rusiei în Republica Moldova şi am văzut că este preconizată o întrevedere între preşedintele ţării şi Patriarhul Rusiei, am acceptat cu plăcere", a spus Nicolae Timofti.