NEOFICIAL, PLAHOTNIUC A DECLARAT „RAZBOI” CU UE

Probabil că doar o rebeliune naţională va stopa distrugerea ţării în interesul unui singur individ

Notam în editorialul de Marţea trecută că recomandările Comisiei de la Veneţia reprezintă cea mai teribilă capcană pentru făţărnicia guvernanţilor, căci prin ignorarea/sfidarea lor deja anunţată înainte şi după vizita la Bruxelles a premierului Pavel Filip, Andrian Candu şi Vlad Plahotniuc toţi moldovenii şi UE vor recepta corect mesajul guvernanţilor de la Chişinău – nu vor integrarea ţării în UE deoarece standardele, valorile şi normele legislative şi constituţionale europene afectează grav interesele mafiote ale actualei guvernări, în particular ale lui Plahotniuc.

Dacă nu vor renunţa la schimbarea sistemului de votare în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia, Republica Moldova se va legitima ca fiind un stat care este dispus să se izoleze şi să declare, neoficial, „război” politic, economic şi diplomatic întregului Occident, iar asta în interesul personal, exclusiv al unui singur om – Plahotniuc, stăpînul absolut al acestei ţări.

Încă de cînd a declanşat operaţiunea naţională propagandistică de spălare colectivă de creiere în favoarea votului uninominal, Plahotniuc şi-a trădat disperarea că va pierde controlul absolut asupra ţării, ceea ce ar însemna decapitarea lui politică şi penală totală. Aşa cum arătam şi în editorialul de Marţea trecută, socialiştii au fost nevoiţi să vină la repezeală cu un contraproiect de compromis – votul mixt, căci altminteri exista riscul ca Plahotniuc să instituie votul uninominal integral prin care şi-ar fi subordonat chiar şi 90% din viitorii deputaţi.

Sînt sigur că socialiştii au fost conştienţi că şi prin votul mixt vor pierde enorm, dar oricum nu totul dacă îi lăsau culoar liber lui Plahotniuc pentru instituirea votului uninominal. Fac această afirmaţie deoarece nu doar noi, ci şi Plahotniuc cunoaştem cu toţii că la viitoarele alegeri parlamentare, fie anticipate, fie în termen, socialiştii vor cîştiga detaşat, la fel cum au cîştigat comuniştii în 2001. De asta se teme şi Plahotniuc, căci de aceea i-a constrîns politic practic pe socialişti să cedeze prin recurgerea la alternativa votului mixt. Paradoxul, absurdul acestei situaţii mai constă şi în aceea că de acelaşi lucru de care se teme Plahotniuc – cîştigarea masivă a alegerilor de către socialişti – se tem şi aliaţii lui social-democraţi din România, care-l susţin nu neapărat din considerente de frăţietate politică între partide, ci şi din motive cu mult mai obscure, murdare.

Vă reamintesc declaraţia lui Candu de dinainte de a pleca la Bruxelles, în care spunea: „Uniunea Europeană nu va condiţiona cooperarea cu Republica Moldova. Dacă va face aşa ceva – va fi o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova şi o sfidare a aşteptărilor cetăţenilor. Dar considerăm că această condiţionare nu va fi. Nu există condiţia sau precondiţia modificării sistemului electoral în acordul privind acordarea celor 100 de milioane de euro. Statul de drept şi legea să stea în capul mesei – asta vrea Uniunea Europeană.”

Scriam atunci că Andrian Candu minte de îngheaţă apele, iar asta pentru că unii oficiali europeni declaraseră clar că acordarea de către UE pentru RM a celor 100 de milioane de euro este şi va fi condiţionată de respectarea în totalitate a recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Propaganda pe care Guvernul şi Parlamentul lui Plahotniuc au făcut-o în interiorul ţării în favoarea votului uninominal nu a avut acelaşi impact şi la nivelul unei Uniuni Europene bine informate şi cu o cultură politică net superioară la nivelul cetăţenilor ei în raport cu moldovenii manipulaţi, şantajaţi sau constrînşi de propagandiştii politici ai lui Plahotniuc.

De acest lucru ne-am convins cu toţii şi au înţeles şi ei, la modul direct, de la absolut toţi oficialii responsabili ai UE, atunci cînd, săptămîna trecută, Plahotniuc, Filip, Candu şi Lupu au făcut o vizită de lux la Bruxelles. La modul cel mai direct cu putinţă, oficialii UE le-au spus răspicat lui Candu, Filip şi Plahotniuc că acordarea celor 100 de milioane de euro RM (din care mai mult de jumătate reprezintă ajutor nerambursabil) este condiţionată de respectarea în totalitate a recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

În timpul aflării la Bruxelles, Miercuri 21 Iunie, premierul Filip a participat la o conferinţă de presă comună cu comisarul pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Johannes Hahn, la care nu s-a făcut de rîs doar el, ci şi-a făcut de rîs chiar şi ţara pe care o reprezintă, dovedind că habar nu are ce înseamnă valorile, principiile şi standardele UE, mai ales în raport cu statele care aspiră la integrarea europeană şi care sînt şi membre ale Consiliului Europei. La conferinţa de presă respectivă, Johannes Hahn a declarat:

„Poziţia UE, care este şi poziţia mea, de altfel, este foarte clară. Comisia de la Veneţia a formulat un aviz autorităţilor din RM, aviz de care trebuie să se ţină cont în totalitate atît în literă, cît şi în spirit. Comisia de la Veneţia este un organism care de 25 de ani ajută statele europene să pună în aplicare obiectivele noastre şi are tot dreptul de a analiza schimbările legislative în contextul în care sînt acestea propuse, depăşind uneori considerente strict juridice. Ca stat membru al Consiliului Europei şi un stat angajat faţă de standardele europene, această organizaţie are menirea de a apăra interesele şi valorile noastre, de aceea aşteptăm de la RM să sprijine pe deplin şi necondiţionat şi să îşi asume toate recomandările Comisiei de la Veneţia.”

Într-o astfel de atmosferă, penibilul premier Pavel Filip l-a asigurat pe comisarul european că „recomandările Comisiei de la Veneţia sînt examinate minuţios şi vor fi luate în considerare în mare măsură”. Cu alte cuvinte, „examinate minuţios” pentru ca votul mixt să fie totuşi votat de către parlamentarii lui Plahotniuc în ciuda „neprofesioniştilor şi dezinformaţilor” din UE şi de la Comisia de la Veneţia.

Orice om chibzuit şi care nu-i mercenarul oligarhului înţelege că Plahotniuc s-a deplasat la Bruxelles din disperare, crezînd că dacă va reuşi să cumpere bunăvoinţa unor socialişti europeni va izbuti acelaşi lucru şi cu oficialii şi majoritatea Parlamentului European.

 

Ce are sula cu Prefectura?

Disperarea lui Plahotniuc poate căpăta proporţii de-a dreptul apocaliptice pentru ţară şi moldoveni, iar asta pentru că imediat după întrevederile cu oficialii europeni supusul său fin de cununie, Andrian Candu, a făcut cele mai năucitoare şi sfidătoare afirmaţii faţă de recomandările Comisiei de la Veneţia şi cele ale înalţilor oficiali ai UE. Cu cinism şi provocator, pe blogul lui, Candu le dă deja lecţii europenilor în cel mai impertinent şi provincial mod astfel:

“Republica Moldova respectă recomandările Comisiei de la Veneţia şi le tratează cu atenţia cuvenita, iar aici mă refer la cele tehnico-juridice în special, pentru care ne-am şi adresat experţilor internaţionali cînd am transmis iniţiativa privind schimbarea sistemului electoral. Aş vrea acum să mă refer însă la un punct dintre aceste recomandări, cel referitor la polarizare şi consens, care, desigur, conţine o latură subiectivă şi este important sa fie analizat inclusiv prin prisma a ceea ce s-a întîmplat în ultimii ani în Republica Moldova.

Este Republica Moldova polarizată doar în ceea ce priveşte schimbarea sistemului electoral?Răspunsul este foarte evident negativ, ţara noastră este polarizată în general, pe toate subiectele importante.Dar în mod special este polarizată atunci cînd vorbim de geopolitică, inclusiv de parcursul european. Din păcate! Asta este însă realitatea şi dacă am sta să punem în practică doar subiectele unde nu există polarizare, nu am mai face nimic.Polarizare este şi cînd vorbim de Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, polarizare a fost şi este pe tema reformei pensiilor, polarizare e şi cînd vorbim despre alte reforme importante, polarizare a fost şi cînd am semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Mă întreb care ar fi fost avizul Comisiei de la Veneţia în acele condiţii? Era să nu recomande semnarea Acordului, deoarece este polarizare şi nu exista susţinere totală din partea cetăţenilor sau a societăţii?”

Lecturînd această beţie de cuvinte a slugarnicului Candu, îţi vine să întrebi: Ce are sula (semnarea Acordului de Asociere) cu Prefectura (recomandările Comisie de la Veneţia pentru o ţară care spune că vrea integrarea în UE şi care este membră a Consiliului Europei)?

„Comisia de la Veneţia este o referinţă pentru toate ţările europene. De fapt, este o referinţă extrem de preţioasă în sînul Uniunii Europene, de asta, mesajul meu către delegaţia Partidului Democrat a fost foarte clar: după publicarea opiniei Comisiei de la Veneţia, cred că există o singură decizie politică raţională şi anume retragerea proiectului de modificare a legii electorale. (…) Nu e o opinie individuală, nu e doar un grup politic. Noi sîntem gata să ajutăm Republica Moldova, dar nu să sprijinim un regim care schimbă sistemele electorale pentru a se menţine la putere. În Republica Moldova nu se înţelege acest lucru. Nu putem să cerem banii cetăţenilor europeni pentru aventurile politice de la Chişinău”, a precizat europarlamentarul Cristian Preda.

Ulterior, în ciuda tuturor criticilor oficialilor europeni, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Candu a reafirmat: „schimbarea sistemului electoral va fi implementată, în pofida faptului că Comisia de la Veneţia a criticat acest fapt şi menţionat clar că este inoportună această modificare”.

Preluînd „angajamentul” anterior al stăpînului său Plahotniuc, Candu repetă, ca o moară stricată, despre „necesitatea schimbării clasei politice, despre reformarea acesteia”, dar este incapabil să ne ofere un model de schimbare a clasei politice prin exemplul propriului partid, PDM. Singurul „model de reformare politică” oferit de PDM al lui Plahotniuc este acela că dintr-un partid minoritar a ajuns să guverneze ţara printr-o majoritate dobîndită prin cumpărarea şi şantajarea deputaţilor, primarilor, preşedinţilor de raioane etc.

În concluzie, constatăm că guvernanţii moldoveni au declarat, neoficial, un război politic, economic şi diplomatic la adresa UE, iar asta poate să ducă la o izolare totală a ţării, de lipsirea moldovenilor de orice ajutor financiar venit din Occident. Vă amintiţi că, anterior deplasării la Bruxelles, Pavel Filip a avut impertinenţa să declare că RM se poate descurca şi fără cele 100 de milioane de euro. Cum? Simplu – prin dublarea sau triplarea preţurilor la absolut toate serviciile şi bunurile de larg consum, iar asta din cruntul adevăr că Plahotniuc vrea să-şi păstreze pe mai departe controlul absolut asupra ţării!

Dacă guvernarea totalitară nu va ceda în faţa recomandărilor UE, trebuie să ne aşteptăm la zile negre pentru această ţară! Perspectivele sînt sumbre! Probabil că doar o rebeliune naţională va stopa distrugerea ţării în interesul unui singur individ!

Kurt SOLOVIOV