MORMINTUL LUI IISUS A FOST DESCHIS

Ce au găsit arheologii sub piatra de la intrare a surprins pe toată lumea

Arheologii au deschis mormîntul lui Iisus, iar ce au găsit sub piatra de la intrare schimbă tot ce ştiau pînă acum. „National Geografic” anunţă că placa de marmură a fost pusă în 1555 şi pînă în prezent nu a fost ridicată.

Cercetătorii spun că acest lucru a fost realizat intenţionat, deoarece fiecare pelerin încerca să ia o parte din relicva sfîntă cu el. Cînd placa a fost mutată, sub ea au fost descoperite… multe pietre! Pentru a le înţelege provenienţa, acestea urmează să fie studiate.

Ne-a uimit abundenţa materialului pietros de sub placă. Trebuie să realizăm numeroase cercetări pînă vom înţelege şi studia suprafaţa originală a pietrei, pe care trei zile s-a odihnit trupul lui Hristos”, spune Fredrik Hiebert, arheologul Societăţii Naţionale de Geografie.

Credinţa creştină spune că trupul Mîntuitorului s-a odihnit pe mormîntul din piatră din peştera calcaroasă după ce a fost răstignit de către romani în anul 33. Mormîntului Fiului lui Dumnezeu este situat în Edicula — o capelă cu boltă înaltă, construită din marmură galben-roză. Din cauza cutremurului din 1927 s-a păstrat doar o parte din pereţii peşterii şi a intrării. De aceea, la exterior au fost instalate grinzi susţinătoare din oţel.

Analizarea rocii iniţiale va permite savanţilor să studieze detaliat locul Înmormîntării. Ei vor putea afla atît forma originală a Sfîntului Mormînt, cît şi de ce Sfînta Împărăteasă Elena, care a realizat săpăturile din Ierusalim, a hotărît că Hristos a fost înmormîntat anume aici.

Mormîntul în care se presupune că a fost îngropat Isus după crucificare va fi redeschis într-o ceremonie oficială, la Biserica Sfînta Scriptură din Ierusalim.

Nouă luni a durat proiectul de restaurare a mormîntului despre care se presupune că ar fi adăpostit trupul neînsufleţit al lui Isus Christos. O echipă de 50 de restauratori şi cercetători greci s-au ocupat îndeaproape de fiecare etapă a reparaţiilor, munca lor fiind canalizată în special asupra unei structuri aflate deasupra camerei mormintelor, numită Edicula. Această zonă a fost reconstruită de patru ori, ultima dată în 1810, atunci cînd a fost distrusă de un incendiu puternic. Restaurarea s-a făcut cu mare atenţie pentru că locul cu pricina este considerat ca fiind cel mai sacru monument al creştinismului.

Toţi cei 50 de restauratori şi cercetători sînt profesionişti cu o largă expertiză în domeniu, tot ei fiind cei care s-au ocupat de lucrările de conservare de la Acropole şi Hagia Sophia din Istanbul. Costurile lucrărilor s-au ridicat la nu mai puţin de 4 milioane de dolari, majoritatea fondurilor provenind din donaţii. Printre cei care au dat bani se numără regele Abdullah al Iordaniei şi văduva fondatorului Atlantic Records. Interesant este că pentru a nu perturba rugăciunile pelerinilor toate lucrările de consolidare şi reparare au fost efectuate doar noaptea, atunci cînd biserica sfîntului mormînt era închisă publicului. În restul timpului, toţi cei care au vrut să simtă miracolul creştinismului în cel mai sacru loc de pe pămînt au venit aici zi de zi.

Iulian DUMITRESCU (cancan.ro)