MOLDOVA DEVINE O POVESTE DE SUCCES A UNIUNII EUROPENE

Prin parafarea Acordului de Asociere la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova devine o poveste de succes a Uniunii Europene, iar cetăţenii Moldovei vor simţi în viitorul apropiat beneficiile apropierii de UE. Totodată, prin parafarea Acordului de Asociere, Moldova a demonstrat că a reuşit să iasă de sub presiunea zonei de dominaţie estică. Declaraţii în acest sens au făcut liderii Coaliţiei Pro Europene, aflaţi la Vilnius, într-o intervenţie în direct , în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune PublikaTV.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că obiectivele de semnare a Acordului de Asociere şi Liber Schimb vor fi realizate pînă în luna septembrie anul viitor, şi abolirea regimului de vize va fi realizat pînă la expirarea mandatului Consiliului European. „Am reuşit să demonstrăm că am ales calea spre valorile europene. Am trecut prin multe provocări, iar parafarea Acordului de Asociere este victoria fiecărui cetăţean în parte şi o demonstraţie că putem reuşi orice”, a specificat Vlad Filat.

Liderul liberalilor-reformatori, Ion Hadîrcă, a spus că la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius guvernarea de la Chişinău s-a prezentat ca la un examen, iar evenimentul lansează un început de altă calitate pentru partidele de la guvernare şi pentru cei care erau sceptici privind parcursul european al Republicii Moldova. „Au existat eurosceptici, au existat eurooptimişti, noi sîntem eurorealişti. Ne propunem ca pînă la semnarea Acordului de Asociere să realizăm obiective importante ce ţin de reforma în justiţie etc, ca societatea să vadă că guvernarea îşi respectă promisiunile”, a spus liderul liberal-reformator.

Liderul PDM, Marian Lupu, a subliniat că Republica Moldova a ajuns la etapa parafării şi ulterior a semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, iar acest lucru arată că Moldova categoric nu mai are o altă cale. Acesta a spus că Summitul Parteneriatului Estic este un moment de mare responsabilitate pentru că este sfîrşitul unei etape dificile, dar foarte importante pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Sursa: IPN