MOLDOVA ACCEPTĂ UN COMPROMIS REZONABIL PRIVIND STATUTUL REGIUNII TRANSNISTRENE

Republica Moldova este deschisă pentru un compromis rezonabil pentru un statut special al regiunii transnistrene, care ar oferi populaţiei din stînga Nistrului un nivel  garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieţii publice. Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul Iurie Leancă, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni a Adunării Generale ONU, la New York.

În acest context premierul a menţionat că există multe obstacole în soluţionarea conflictului transnistrean, care se referă inclusiv la arsenalul militar străin încă prezent pe teritoriul ţării. În aceeaşi ordine de idei, Iurie Leancă a reiterat apelul privind retragerea definitivă a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale corespunzătoare.

Premierul a mai spus că trebuie să existe un spaţiu constituţional, economic şi de apărare unic în interiorul frontierelor recunoscute la nivel internaţional ale Republicii Moldova. În acelaşi timp, Republica Moldova trebuie să fie un stat funcţional, care continuă să avanseze pe calea sa europeană şi oferă populaţiei de pe ambele maluri dreptul de a beneficia în mod egal de parteneriatul extins cu Uniunea Europeană.

Iurie Leancă a mai menţionat că dezvoltarea durabilă este singura modalitate de a asigura o viaţă decentă pentru cetăţenii Republicii Moldova. În acest context, Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să realizeze un nou curs de modernizare tehnologică pentru a facilita accesul populaţiei la serviciile publice. Agenda externă a Guvernului este axată pe îndeplinirea obiectivului strategic de integrare europeană, care va deschide noi perspective pentru cooperarea internaţională în toate domeniile.

Tot în cadrul sesiunii Adunării Generale ONU, preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că Summit-ul de la Vilnius va fi un succes pentru Republica Moldova. Lituania este primul stat ex-sovietic care preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Preşedinţia lituaniană se axează pe trei obiective - o Europă credibilă, în continuă creştere şi deschisă.

Sursa: IPN