Ministrul german al Economiei apara legaturile comerciale cu China

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a avertizat Sîmbătă că nu trebuie luate măsuri împotriva Guvernului chinez în legătură cu acţiunile sale din Hong Kong, relatează DPA.

„A fost întotdeauna o politică a comunităţii occidentale, inclusiv a UE, ca relaţiile comerciale internaţionale să nu se bazeze exclusiv pe cît de democrată este o ţară”, a declarat Altmaier pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

El a subliniat că Guvernul german este angajat în protejarea drepturilor omului, a căror respectare este o prioritate.

„Am transmis acest lucru clar şi Chinei”, a spus ministrul, declarîndu-se „convins că ţări precum China vor avea succes din punct de vedere economic pe termen lung numai dacă sunt garantate principiile fundamentale ale statului de drept”.

Guvernul german l-a „invitat” Vineri pe ambasadorul Chinei, Wu Ken, la Ministerul de Externe pentru discuţii.

Secretarul de stat Miguel Berger a reiterat la întîlnirea cu diplomatul chinez poziţia Germaniei şi a exprimat îngrijorări că noua lege privind securitatea subminează autonomia Hong Kong-ului, potrivit Ministerului de Externe.

Companiile germane care operează în Hong Kong vor fi consultate în legătură cu noua lege, a spus Altmaier.

„Trebuie să ne asigurăm că aceste companii şi angajaţii lor, indiferent de naţionalitatea lor, nu sunt în pericol”, a adăugat el.

Criticii spun că noua lege, care vizează secesiunea, răzvrătirea şi complicitatea cu forţe străine, este un atac asupra libertăţii discursului în acest oraş care a fost zguduit de proteste antiguvernamentale.