MESAJ DE FELICITARE CU PRILEJUL INCHEIERII OPERATIUNII IASI-CHISINAU

Îi felicit cordial pe toţi cetățenii țării noastre, atît cei care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, cît și cei care se află la moment peste hotarele ţării, cu prilejul celei de-a 74-a aniversare a eliberării Moldovei de cotropitorii fascişti.

Pe 24 august 1944, trupele sovietice au obținut victorie în Operaţiunea Iaşi-Chişinău şi au eliberat definitiv, după trei ani de ocupație fascistă, teritoriul RSS Moldoveneşti. Fiind cuprinsă, în tot acest timp, de teroare, jafuri şi foamete, Moldova a pierdut sute de mii de vieţi omeneşti – practic a patra parte din populaţia sa antebelică – mai mult de 50 de mii au fost duşi la munci silnice, iar circa 200 de mii au murit de foame şi boli.

Înfrîngerea devastatoare suferită de trupele fasciste pe teritoriul Moldovei a avut o semnificaţie strategică enormă. Operaţiunea, supranumită de istorici „Cannes de Iaşi-Chişinău”, a lovit dur în coaliţia hitleristă, ceea ce a apropiat şi mai mult Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Poporul Moldovei este, fără îndoială, unul dintre națiunile-învingătoare. 300 de mii de compatrioți au luptat cu vitejie, pe diferite fronturi, în rîndurile Armatei Roşii. Mai mult de 60 de mii dintre ei au căzut eroic pe cîmpurile de luptă, iar 18 au devenit Eroi ai Uniunii Sovietice.

Nu vom permite nimănui să ne remodeleze istoria şi să ne declare ca fiind popor „învins”, după cum încearcă să o facă unii politicieni iresponsabili.

Întru comemorarea eroilor, ziua de 24 august va fi marcată prin organizarea mai multor evenimente de amploare în Republica Moldova. Astfel, activități de comemorare a faptelor eroice din cadrul Operațiunii Iași-Chișinău vor avea loc la Memorialul „Eternitate” din Chișinău și la Complexul memorial „Capul de pod Șerpeni”.

Totodată vor avea loc mai multe conferințe științifico-practice, lansări de cărți, expoziții la Chișinău, dar și în alte raioane ale țării. De asemenea, cea de-a 74 aniversare a eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă va fi marcată și de conaționalii noștri din Federația Rusă, prin organizarea unor mese-rotunde și evenimente festive la Moscova, dar și în alte regiuni ale Federației Ruse.

Vom păstra mereu vie memoria celor care au planificat şi au realizat Operaţiunea Iaşi-Chişinău, a celor care au plătit cu propria viaţă pentru eliberarea țării noastre şi au dăruit generaţiilor un cer senin deasupra capului.

Memorie veșnică eroilor învingători!

Igor Dodon, Preşedinte al R. Moldova