MESAJ CU OCAZIA ZILEI MONDIALE A LIBERTĂŢII PRESEI

Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a adresat, pe 3 mai, un Mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, a informat Serviciul de presă de la Guvern.

În Mesaj se menţionează:

„Stimaţi reprezentanţi ai mass-media!

În această zi, care a fost declarată de către Organizaţia Naţiunilor Unite drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei, îmi exprim aprecierea şi profunda recunoştinţă pentru activitatea pe care o desfăşuraţi zi de zi în vederea asigurării unuia din drepturile fundamentale ale cetăţenilor – dreptul la informaţie.

O mass-media liberă şi pluralistă este crucială pentru un stat democratic. R. Moldova se află în plin proces de apropiere de valorile europene, iar aceasta înseamnă şi libertate de exprimare, pluralism de opinie. Vreau să cred că, an de an, avem tot mai multe succese în acest sens.

Ziua Mondială a Libertăţii Presei este şi un bun prilej de a face o evaluare a rezultatelor înregistrate de Republica Moldova în domeniul asigurării libertăţilor fundamentale ale omului – dreptul la opinie şi dreptul la libera exprimare, dar şi a lacunelor care încă mai există. Astăzi putem afirma cu certitudine că jurnalismul din Republica Moldova are profesionişti de valoare, iar rolul mass-media în dezvoltarea societăţii este unul incontestabil. Albert Camus spunea: „Presa liberă poate fi bună sau rea, dar, în mod sigur, fără libertate ea va fi întotdeauna rea”.

Cu siguranţă că mai avem încă foarte mult de lucru pentru ca mass-media din R. Moldova să fie cu adevărat liberă, iar jurnaliştii să-şi facă nestingherit meseria. Guvernul Republicii Moldova va continua să sprijine dezvoltarea mass-media ca şi obiectiv major de transformare a ţării noastre într-un stat cu o democraţie veritabilă, unde libertatea de exprimare este respectată şi protejată, iar presa se bazează pe obiectivitate şi pe pluralismul de opinie.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, în numele Guvernului Republicii Moldova şi al meu personal, Vă exprim, stimaţi jurnalişti, sincere felicitări şi vă doresc noi performanţe în munca deloc uşoară pe care o depuneţi”.