Majoritatea americanilor nu sunt de acord cu Trump in problema solicitantilor de azil

Americanii, în marea lor majoritate, nu sunt de acord cu felul în care Administraţia Preşedintelui republican Donald Trump gestionează situaţia solicitanţilor de azil pe de-o parte, iar pe de altă parte susţin că trebuie să existe o cale pentru ca imigranţii clandestini să poată rămînă legal în SUA, potrivit unui sondaj publicat de Centrul Pew şi citat de EFE, potrivit agerpres.

Potrivit sondajului, aproape două treimi dintre persoanele chestionate – 65% – cred că Executivul american gestionează foarte prost sau relativ prost situaţia reprezentată de numărul tot mai mare al solicitanţilor de azil la frontiera cu Mexicul, faţă de 33% care consideră că Administraţia americană face o treabă bună.

Pentru a face faţă crizei de la frontiera americano-mexicană, 86% dintre americani cred că este foarte importantă (52%) sau relativ importantă (34%) creşterea numărului de judecători care se ocupă de astfel de cazuri. În plus, 82% dintre americani sunt de părere că trebuie oferite condiţii sigure şi igienice pentru solicitanţii de azil, după sosirea acestora pe teritoriul SUA.

Pentru realizarea acestui sondaj, Centrul Pew a intervievat în perioada 22 Iulie – 4 August 5.766 de persoane, din care au răspuns 4.175.

Totuşi, în pofida faptului că majoritatea americanilor dezaprobă felul în care Administraţia SUA gestionează problema solicitanţilor de azil, tot o majoritate dintre ei (74%) consideră că ”sub o formă sau alta” este important să se reducă fluxul de migranţi care sosesc în ţară, iar 69% cred că este important să se ofere o asistenţă mai semnificativă ţărilor din America Centrală, de unde provin mulţi dintre solicitanţii de azil.

Dincolo de subiectul în sine al solicitanţilor de azil, sondajul Centrului Pew mai relevă că 72% dintre cetăţenii americani sunt de părere că imigranţilor ilegali ar trebui să li se permită să rămînă legal în SUA dacă îndeplinesc anumite condiţii. În fapt, potrivit sondajului, americanii au o părere ”relativ pozitivă” despre imigranţii ilegali atunci cînd li se cere să evalueze calităţi precum onestitatea şi impactul la locul de muncă. Trei sferturi dintre americanii intervievaţi (77%) cred că imigranţii ocupă locuri de muncă pe care nativii nu şi le doresc oricum, 73% sunt de părere că imigranţii sunt la fel de cinstiţi şi de muncitori precum americanii get-beget, iar 69% nu cred că există o posibilitate mai mare în rîndul acestora de a comite delicte mai grave.