MAFIA MICROBUZELOR URBANE DE TRANSPORT ÎN COMUN

Chirtoacă este complice cointeresat şi... ne aşteptam la noi proteste şi majorări!

Autor: Mihai CONŢIU

De ani de zile, scriu despre hoţia practicată de patronii rutelor de maxi-taxi din Chişinău. Vă reamintesc doar un caz de furăciune flagrantă: şoferii de pe maxi-taxi nu oferă călătorilor imediat, la urcare, bilet de călătorie în clipa în care primesc banii. Pentru ca hoţia să funcţioneze aparent legal, dar complicitîndu-i cu nesimţire pe călători, putînd fi chiar ei acuzaţi, nesimţiţii au dispus plasare la bordul microbuzelor a unor anunţuri prin care călătorii sunt invitaţi „să se auto-deservească singuri cu bilete pentru a nu-l distrage pe şofer de la traseu”.

Chirtoacă, nu ştiai asta?

Spun că este nesimţire şi o inculpare a pasagerilor în eventualitatea unui control prin care pot fi depistaţi fără bilet deoarece biletele de călătorie au valoare fiscală. Acestea sunt în gestiunea şoferilor, motiv pentru care trebuie să constituie o infracţiune atunci cînd un călător îşi ia singur biletul de pe bord sau de pe bara transversală pe care sunt puse cele în formă de rulou.

Chirtoacă, nu ştiai asta?

Îmi amintesc de faptul că, la o conferinţă de presă, i-am spus acest lucru şi lui Iurie Topală, patronul unor astfel de curse, dar s-a făcut că plouă. Bineînţeles că şi primarul Dorin Chirtoacă ştie despre această infracţiune economică, dar tace pentru că are susţinători printre aceşti proprietari de curse. Socoteala este simplă şi am mai explicat-o: Cel puţin o dată pe zi merg cu maxi-taxi. Niciodată, mie sau celorlalţi călători, şoferii nu ne-au dat bilete. Am mai scris că, în primul rînd, este obligaţia lor elementară să le ofere, nu a călătorilor ca să le ceară, ca astfel să fie ţinuţi minte şi să nu mai oprească microbuzul spre a-i mai lua ulterior de pe traseu.

Chirtoacă, nu ştiai asta?

Ştiu de la un şofer de maxi-taxi că are obligaţia ca să-i dea „stăpînului” zilnic o anumită sumă de bani. La fel se întîmplă şi cu taxiurile care nu au aparat de marcaj. Astfel, „stăpînul”, care este un adevărat hoţ la drumul mare, îşi decontează în contabilitatea lui, cea de la vedere, cîte bilete vrea el să dispună că s-ar fi vîndut.

Chirtoacă, nu ştiai asta?

Iurie Topală, patronul unor trasee, curse de maxi-taxi, ne-a acţionat o dată în judecată şi a pierdut pe linie, în toate instanţele, fiind vorba despre un articol extern în care era vorba despre îmbîrligăturile lui cu clanul Ghimpu-Chirtoacă. La procesele de judecată, am luat cunoştinţă şi despre opiniile patronului cinstit Topală, în care vorbea despre anumite trasee pe care le are arendate sau cum dracu’ le-o mai zice! Nici o vorbă, însă, despre traseul microbuzelor de pe linia 188. Crede cineva că Topală nu ştie că şoferii lui nu eliberează bilete de călătorie? Ba ştie, dar urmează o campanie electorală şi probabil că trebuie să cotizeze!

Chirtoacă, nu ştiai asta?

Logica este simplă, ca şi la Bucureşti: microbuzul nu pleacă din staţie pînă nu s-au îmbarcat toţi călătorii şi şoferul le-a dat bilete de călătorie!

Chirtoacă, nu ştiai asta?

În an electoral, puşculiţa partidului trebuie umplută

Recent, am aflat că şoferii de maxi-taxi din Chişinău strîng semnături pentru ca, pe 16 Martie, să o pună de un miting, la care să ceară majorarea preţului de călătorie, iar asta, motivează ei, din cauza deprecierii leului faţă de euro şi dolar, nu şi hrivnă. Chestia asta a fost anunţată de Igor Gamreţchi, care-i şef al Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie.

Mi-a atras atenţia perfidul amănunt că „administratorii rutelor municipale au dat asigurări că nu susţin iniţiativele şoferilor.” Aşa să fie? Cine ştie, dar asta ne face să ne gîndim şi la varianta că şoferilor poate că le rămîne prea puţin după ce dau taxa zilnică patronilor, dar şi la aceea că patronii, prin ei, vor să-şi crească taxele cotidiene.

Chirtoacă, nu ştiai asta?

Creşterea preţului unei călătorii este nejustificată tocmai prin prisma motivelor pe care le-au invocat atunci cînd au majorat costul unei călătorii de la un leu la trei lei. În afară de preţul combustibilului, ei mai vorbesc despre reparaţia mijloacelor de transport, modernizare şi înlocuirea acestora. Şi acum, după atîţi ani, pasagerii din Chişinău călătoresc cu aceleaşi microbuze de acum douăzeci de ani.

Chirtoacă, nu ştiai asta?

Bănuim că primarul le este complice şi din cauza poziţiei lui faţă de precedenta grevă de o zi a şoferilor de maxi-taxi. Atunci ei cereau majorarea costului unei călătorii pînă la şapte lei, iar Chirtoacă, „milostiv”, a vehiculat suma de cinci lei. Ca să impresioneze lumea, acesta a limitat stupid locurile pe care călătorii le pot ocupa în picioare, restricţii de staţie, dar nu a luat nici o măsură în privinţa obligării şoferilor să elibereze pasagerilor, la urcare, bilete de călătorie, nu să se „auto-deservească”. Acum, în an electoral, Chirtoacă „s-ar putea lăsa convins de cerinţele justificate ale şoferilor de maxi-taxi” şi să fie de acord cu o majorare a preţului unei călătorii.

...Dar ce nu face Chirtoacă pentru „binele” locuitorilor Chişinăului pe care ne-am convins că-i iubeşte pînă la moarte? La moartea lor, nu a lui! „Orişicîtuşi de puţin, contează enorm de mult!”

Chirtoacă, nu ştiai asta?

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37